HaV tror på miljöfrågorna

När EU:s fiskepolitik ska reformeras vill Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) att man ska sätt havsmiljön främst. Fiskerisektorn bör ses i sitt större sammanhang där havspolitikens miljömål är centrala, säger man.
2013 ska EU få en ny fiskeripolitik. Motsättningarna, främst mellan stora fiskenationer som Spanien och Portugal i syd och länder som Sverige och Tyskland i norr, är stora. Lite förenklat kan man säga att de länder som är mest beroende av stora inkomster från det kommersiella fisket är hårdast motståndare till att förbättra en fiskepolitik som fram tills nu varit den sämsta i världen.
Det HaV främst vill förändra inom den gemsamma fiskepolitiken är det så förhatliga utkastsystemet där fisk kastas död över bord för att yrkesfiskarna ska kunna maximera värdet på sina fångster. Utkasten är inte långsiktigt hållbara för miljön säger HaV:s experter. Därmed säger man också samma sak som de drygt 760000 EU-medborgare som skrivit på Hugh´s Fish Fights upprop för att stoppa utkast i Nordsjön.
I sin ambition att komma tillrätta med dessa missförhållanden får vi väl också förutsätta att HaV tar samma ansvar för den del av havsmiljö- och fiskepolitiken som vi själva bestämmer över. Vattnen längs våra kuster är till exempel grovt misshandlade av åratal av överfiske. Ett samlat grepp för att återetablera förlorade fiskbestånd här är helt nödvändigt. Här behöver man inte vänta till 2013. Vi kan börja i dag. Om vi vill.
För att engagera dig och läsa mer om Hugh´s Fish Fight klicka HÄR
Anders Nicander

Det kanske dröjer innan tonfisken åter hoppar här vid Pater Noster men finns bra viljan kan de här vattnen snart bli en fantastisk sportfiskearena. (Foto: Anders Nicander)


Annons
AKTUELLT

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!