HaV vill skydda svaga vildlaxbestånd

Det kommer positiva signaler om den norska vildlaxen. Foto: Alf Linderheim / N / IBL Bildbyrå

Havs- och vattenmyndigheten har nu lämnat förslag på hur årets laxkvot ska fördelas i Östersjön. Skyddet av svaga vildlaxbestånd prioriteras.

Den 9 oktober 2017 tog EU:s ministerråd beslut om årets laxkvoter för yrkesfisket i Östersjön. HaV bedömer att det finns möjlighet för Sveriges yrkesfiskare att ta upp 28 360 laxar, varav 26 700 fördelas till kustfisket med fasta redskap. Resterande 1 660 laxar reserveras för att täcka upp eventuellt överfiske och för bifångster i trål och andra redskap.

HaV föreslår att årets laxkvot delas upp inom tre förvaltningsområden.
I Bottenviken får 19 000 laxar fångas, enligt HaV:s förslag. Det är 2000 fler än i fjol. Av dessa får högst 12 000 vara vilda. 

I Bottenhavet får 7500 laxar fångas, enligt förslaget. Det är på samma nivå som de senaste åren.

I Östersjön, som avser kuststräckan mellan Uppsala län och Skåne län, föreslår HaV att 200 laxar får fångas. Det är 50 färre än i fjol. Minskningen motiveras bland annat av att både Emåns och Mörrumsåns vildlaxbestånd är svaga. Dessutom har dödligheten på återvandrande lax till Mörrumsån varit hög under flera år.

”Den prioriterade frågan för HaV är att öka skyddet för de svaga bestånden av lax”

– När vi fördelar kvoter utgår vi från biologisk rådgivning och utfallet av de sista årens fiske. Den prioriterade frågan för HaV är att öka skyddet för de svaga bestånden av lax. Vi bedömer därför att kustfisket med fasta redskap bör styras mot fiske efter odlade och starka vilda bestånd, säger Håkan Carlstrand, utredare på enheten för fiskereglering på HaV.

Förslaget går nu på remiss till bland annat länsstyrelser och fiskets organisationer. Remissvar ska vara inlämnade senast den 16 mars. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 22 mars 2018.

Läs mer om förslaget här.

Läs förslaget här.

Hans Hällman

 

Publicerad: 24 February 2018
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik: