Havsöringen tillbaka i Sågsjöbäcken

öringlek i sågsjöbäcken

Sågsjöbäcken torkar inte ut och lämpar sig nu för öringlek. (Foto: Tobias Fränstam)

Sportfiskarna:
Under våren återintroducerades havsöring i Sågsjöbäcken i Nacka. Sportfiskarna Region Mälardalen har sedan biotopvårdat bäckens strömsträckor för att förbättra havsöringens livsmiljö.
Sågsjöbäcken rinner norrut från Sågsjön i Nacka och mynnar i Kummelnäsviken. Mellan sjön och havet finns tre fina våtmarker med höga naturvärden och stor potential som lekområden, framförallt för gädda. Delar av bäcken är även lämpliga som lek- och uppväxtområden för havsöring. Havsöringsungar har nu satts ut av Sverker Lovén på Stockholms stad. Bäcken har under lång tid varit mycket påverkad av olika verksamheter vilket hindrat fisk att vandra upp från Kummelnäsviken. Nu har stenmaterial lagts tillbaka i bäcken vilket skapat en smalare bäckfåra med högre strömhastighet och djupare vatten.
– Arbetet med allt från de största till de minsta kustmynnande vattendragen är en medveten satsning för att återskapa god ekologisk fiskstatus på kusten, berättar Tobias Fränstam, fiskevårdsansvarig på Sportfiskarna Region Mälardalen.
Andra objekt regionkontoret har arbetat med under 2013 är exempelvis Norabäcken och Smedbyån.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!