Helhetsupplevelse i Hakefjorden

Spinn, fluga, båtfiske eller landfiske – alla kan vara med i Hakefjorden cup. (Foto: Nicka Hellenberg)

Den 28 april går Hakefjorden Cup av stapeln. Syftet är att sätta fokus på Hakefjordens ekologi. Tävlingen i sig är mer ett kul event där alla kan vara med.
Hakefjorden ligger utanför Stenungsund på västkusten. Området har varit hårt exploaterat under lång tid, både av yrkesfiske och av industri. Nu ser man dock en positiv utveckling och återhämtning för fjorden. Mängden havsöring och piggvar ökar markant, både i mängd och i storlek.
– Detta vill vi manifestera genom en ekologisk fisketävling för både spinnfiskare och flugfiskare, säger Björn Holmstedt, arrangör.
– I år har vi dessutom en extra spektakulär vinst. Den som tar största havsöringen, vinner en fiskevistelse på Kuba eller vid Jurassic Lake i Argentina.
Viktiga uppväxtområden
Området runt Stenungsund ,Tjörn och Orust är mycket viktiga uppväxtområden för havsöringen, berättar Niclas Åberg, projektledare för ”Åtta fjordar”.
– Att det är så stora mängder havsöring just nu, är en kombination av 25 års fiskevårdsarbete och det faktum att det varit höga vattenflöden se senaste två åren.
I samband med Hakefjorden Cup vill Niclas Åberg dock skicka en uppmaning till alla deltagare.
– Behandla fisken varsamt och kroka av den i vattnet. Hamnar den sprattlande på land, är det inte säkert att den överlever.
Alla är välkomna till Hakefjorden Cup. Tävlingen utgår från hotell Stenungsbadens brygga och avslutas med barmingel, föreläsningar, underhållning och middag.
Maria Ålander

Vill ni delta i Hakefjorden Cup?
Läs mer på: bjornsfiskeojakt.se eller stenungsbaden.se

Annons
AKTUELLT

Strimma av hopp för havens koraller

Amerikanska och brittiska forskare har funnit små ”öar” av koraller som återhämtat sig bra efter blekning. Upptäckten kan förhoppningsvis ge nya insikter i hur dessa hotade ekosystem kan skyddas.

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!