Henke Blom vann Drömresan

Drömgös som gav Drömresa. Fiskejournalen säger grattis till vinnaren Henrik Blom.

Drömgös som gav Drömresa. Fiskejournalen säger grattis till vinnaren Henrik Blom.

Ett stort grattis till Henrik ”Henke” Blom från småländska Hjältevad, som åker med på Drömresan till Panama i januari! I början av maj fångade han en magnifik gös i sjön Solgen på vertikalfiske. Fisken vägdes till hela 12 650 gram och mätte 102 centimeter.
Med en sådan fångst övertygade han Drömresans jury och nu får Henrik packa resväskan för ett härligt äventyr i Centralamerika där Nordic Sea Angling guidar i fiskrika vatten.
– Jag är helt chockad! Jag trodde verkligen inte det här och kommer nog inte att fatta att jag vunnit förrän jag står där, och då kanske jag inte förstår det heller, säger Henrik och skrattar.
Att drömgösen högg var ingen slump. Men att den skulle vara så stor var en överraskning, även om han har flera stora fiskar på sitt samvete.
– Jag såg att det var en stor fisk på ekot, men inte så stor! Den gjorde någon mindre rusning men landade ganska snabbt i håven och då insåg jag storleken… Jag var inte människa på flera dagar efter det där!
Henrik bor bara ett hus ifrån en annan skicklig gösfiskare, Tommy Blomander. De båda samt Henriks bror har lagt otroligt mycket tid på vertikalfiske senaste åren och skapat sig mängder med erfarenhet och till slut lönade sig allt slit.
– Vi har fiskat gös sen vi var småbarn, men under de 3-4 senaste åren har det varit vertikalfiske för hela slanten, berättar Henrik och fortsätter:
– När vi väl fastnade för vertikalfisket blev vi riktiga nördar. Bara sådana saker som att åka runt i affärer och köpa nagellack till fisket, prioritera bort släktmiddagar och så vidare. Men till slut ger det resultat. Nu kanske det går slappna av och träffa vänner och släkt igen, säger han skämtsamt.
Med på Drömresan till Panama åker, förutom journalist och fototeam från arrangörerna Fiskejournalen och Abu, även förra årets vinnare Fredrik von Elern från Göteborg.
Anders Holm

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!