Het debatt om jätteräkan

Räkorna smakar inte lika gott när man vet bakgrunden om hur de kommer till. Här ses kokta respektive okokta jätteräkor, eller tigerräkor, som de också kallas.

WWF öppnar för att i framtiden kunna certifiera mindre skadliga räkodlingar. Naturskyddsföreningen anser att den åtgärden bara skulle legitimera en smutsig industri.
Att odlingar av jätteräkor idag är ett stort miljöproblem, är alla överens om. Odlingarna leder bland annat till att viktiga mangroveskogar skövlas, att lokalbefolkningen mister sina stränder och fiskevatten samt att kemikalier och antibiotika används i stora mängder. Dessutom bidrar det fiskmjöl som räkorna matas med, till överfiske och förstörda bottnar.
WWF menar att den bojkott som svenska miljöorganisationer verkat för, inte hjälper och vill testa andra väger. En sådan väg tycker WWF kan vara att samarbeta med industrin och låta certifieringsföretag lyfta fram de odlingar som är minst skadliga.
Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen, tycker att man bör vara på sin vakt när miljöorganisationer börjar samarbeta med industrin.
– Vi vet att produktionen av jätteräkor är förkastlig på alla sätt. Man kan undra varför WWF börjar diskutera detta just nu, när budskapet om jätteräkans olämplighet äntligen börjar få fäste bland svenska konsumenter.
Martin Falklind menar vidare att det är välkommet att certifieringsorganisationen Aquaculture Stewardship Council, ASC, där WWF spelar en viktig roll, nu gör entré på marknaden av odlad fisk- och skaldjur.
– Men det innebär inte att vi kan slappna av som konsumenter. Fiskejournalen kommer därför att fortsätta att hålla odlingsindustrin under uppsikt – och vi ger rådet: Ät inte jätteräkor, under några som helst omständigheter!
Här kan du läsa tidigare notiser om jätteräkor.
Mer läsning på www.naturskyddsforeningen.se
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!