Annons
Annons

Fiskejournalen om ”århundradets framgång för fisken”

Annons

EU-parlamentet vill förbjuda överfiske i lag. (Foto: William Murphy/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

I går röstade EU-parlamentet med förkrossande majoritet för ett förslag som, om det blir verklighet, kommer att förändra den gemensamma fiskepolitiken i grunden.
Europeiska hav hörde en gång till de fiskrikaste i världen. Men ett allt för intensivt och effektiv fiske tömde, med sanktioner från högsta politiska nivå, haven på liv tills nio av tio ekonomiskt viktiga bestånd var överfiskade. Våra egna hemmahav tillhör de värst drabbade. Många arter, däribland kusttorsken på Västkusten, har utrotats.
Redan under 1970-talet slog Fiskejournalens dåvarande chefredaktör Olof Johansson larm om att våra hav höll på att fiskas ut. En insikt som sedan allt mer blivit verklighet för svenska och europeiska sportfiskare.
När vi i går nåddes av nyheten att EU-parlamentet är berett att i grunden förändra den gemensamma fiskepolitiken för att återskapa både fiskbestånd och ett sunt yrkesfiske väcks drömmen om att vi i framtiden ska få uppleva åtminstone en liten del av det Olof och fiskekompisen och medarbetaren Jan Olsson upplevde. I ett levande hav fick de till och med se hoppande tonfiskar(!) i Paternosterarkipelagen strax utanför Marstrand.
Den svenska EU-parlamentarikern Isabella Lövin har oförtröttligt drivit frågan om ett rimligare fiske och hon var självklart nöjt med resultatet.
– Efter årtionden av systematiskt överfiske sätter EU:s folkvalda ned foten. Bollen ligger nu hos Eskil Erlandsson.
Med det senare syftar hon på att parlamentet senare i år ska förhandla med ministerrådet innan förslaget kan bli verklighet. I ministerrådet sitter de ministrar som har ansvar för fiskefrågor i sina respektive länder.
Läs fler notiser om fiskepolitik.
Anders Nicander

LÄS OCKSÅ

Annons
47 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Jag har skickat mail till Eskil Erlandsson:
  Meddelande: Äntligen har Isabella Lövin lyckats driva igenom ”århundradets framgång för fisken” i EU-parlamentet. Nu har Du ett stort ansvar för att det blir verklighet.
  Kommer Du att verka för det, eller kommer du som vanligt att missriktat hålla yrkesfiskarna bakom ryggen?

 • ”Man ska inte ropa hej förrän man kommit över bäcken” är nog klokt att göra när såna som Eskil ska ha sista ordet och en lobbande fiskerimaffia!

 • Äntligen ett ljus i tunneln. Om beslutet drivs igenom så kommer alla – inklusive yrkesfisket – att vinna på detta. Om det inte drivs igenom så är undergången ett faktum – för livet i haven, för fisken, för sportfisket, för yrkesfisket och för alla oss som vill kunna få en fisk på tallriken.

 • Bollen ligger hos Eskil ?? Gode gud..han med två högerfötter ! Jag hoppas att någon med hjärna hjälper denna virrhjärna att fatta rätt beslut.

 • Ett ordentligt steg i rätt riktning. Låt oss nu hoppas och hålla tummarna för att inte andra dribblar bort den här chansen!
  Jag har fått en gnutta hopp och den klänger jag mig stadigt fast vid!

 • Vad folk inte fattar är att beslutet innebär att forskare styr. Vi har alltså tappat demokratin i dessa frågor. Helt enkelt forskarstyre.

  Bra artikel Andres.

 • I samband med att sälförvaltningsplanerna släpptes
  så varnade en sälforskare för en ekologisk katastrof i östersjön om gråsälsbeståndet fortsätter att öka. Och vad han menade med det har man ju läst om i media? Men det är förstås inte ”rätt” åsikt, så sådana tiger man ihjäl.
  Men kanske att Eskil inte är helt döv och blind?

 • Menar du att lita på de folkvalda representanterna inom EU är ett mindre demokratiskt alternativ än att lita på en folkvald representant i Sverige som väljer att inte lyssna på forskningsresultat??
  Om du tycker att forskning är dåligt så kanske vi ska rådfråga en scientolog eller läsa i fårblod hur mycket fisk som bör tas upp varje år.

 • Forskning ska inte bygga på statistik, och ska den göra det få man ta med alla faktorer som påverkar den. Varför är kust/garnfiskestatistiken i Östersjön nästan sämre än någonsin när det enligt ”forskare” finns gott om torsk! Att säl slagit ut kustfisket vet dom flesta, men fan vet om dom i Bryssel gör det! Utslaget fiske är en sak
  bestånd en…

 • Alex, demokrati innebär att ett folk väljer representanter. Om de valda därefter stiftar en lag som säger att ett folk skall följa en grupp forskare så har vi inte demokrati längre. Vad det kallas har jag ingen aning om.

  Tänk dig att jerzy sarnecki skulle bestämma vilka lagar inom brottsbalken. Så illa är det.

 • Andres, det har gått långt nu. Det finns ingen annan logisk slutsats än att EU/köpta forskare medvetet förstör fisket.

  Det krävs ett barns intellekt för att förstå sälens overhörda påverkan på fiskbestånd, ändå görs inget. De använder helt enkelt sin intelligens för att hitta argument för att demolera fisket. Illavarslande på många sätt.

 • tröttnar du inte snart tjata om dina sälar/skarvar josef. det är bättre att lyssna på forskare som troligvis jobbar efter en uthållighetsprincip inom fisket,hellre det än att
  politiker faller för lobbyistkåren som har ett egenintresse i form av pengar till en yrkesgrupp som är finansierad av skattemedel,och riskera att kanske fisket kollapsar

 • uffe:
  Vi har aldrig fått så lite fisk som vi får nu, och det beror på att fiskens uppväxtområden är rena rama slaktzonen. Det är större chans att hitta en stor torsk i trålområden än vid fredade områden vid kusten. Säger allt.

  10 000 knubbsälar i Kattegatt äter minst 14 600 ton småfisk som skulle växt upp. Det knäcker hela ekosystemet.

 • Jo, har just summerat den totala landningen av Sverige från Kattegatt. Totalt:
  2676 ton Om vi räknar högt på utkast så kanske Sverige fiskar 5000 ton fisk. När samtidigt knubbsälen äter 14600 småfisk kustnära i fredningsområden.

  Köpta forskares slutsts: Naturlig mortalitet = konstant
  Samt: avveckla yrkesfisket.

  Om ni bara visste

 • Jo, föresten. OM man tar bort krabba, hummer, havskräfta, makrill och fjärsing så landande Svenskt fiske 1350 ton fisk i Kattegatt. Förmodligen mindre än vad skarven äter upp.

  Med detta som bakgrund så rekomenderar alltså ICES att skära ned på kvoterna på torsk mfl.

  Och Isabella röstar för att vi skall ha forskardiktatur.

  Grattis…

 • givetvis äter sälen fisk även skarven, ingen säger nog nåt annat,men du har glömt en sak,svartfisket, fusk med loggböcker mm ingen vet storleken av detta men det finns väl inte heller om man frågar dig, det är säkert bara påhittat av media för att säl+skarv leva i lugn ro

 • Jo du följer standardprotokoll A När man är överbevisad så tar man endera till tjuvfiske eller bifångster. Sedan kan vansinnet fortsätta i vanlig takt.

  Inser du om knubbsälen äter 1 kg småtorsk, motsvarar det kanske fiskemässigt 5-10 kg. Alltså det finns en hävstångseffekt då de dödar små indivder som dessutom aldrig får chansen att leka. När…

 • det gäller svartfiske så finns det säkert. Men det är svårt att svarfiska när båtarna inte ens lämnar kajen. Eller ens existerar.

 • ojoj. blev visst någon som blev trampad på tårna här,så din sk hävstångseffekt gäller enbart din kära säl o skarv eller?hur många nya individer tror du all fisk som dör genom utkasten hade skapat om de fått växa till sig o leka,men här gäller väl inte hävstången

 • Så här är det. Tråldagarna har minskat med väldigt mycket. Det har införsts rist. Man har flyttat ut trågränserna. Det har skapats fredningsområden kustnära. Man har minskat kvoterna. Yrkesfiskare har lagt av. Man har löst ut båtar.

  OCH INTE MÄRKT ETT SKVATT LÄNGS KUSTEN, förutom mer säl.

  Väldigt konstigt kan ju en idiot som jag tycka.

 • vad bra att båtarna ligger i hamn,då behöver vi ju inte oroa oss för att småfisk ska fångas och kastas döda tillbaka i havet, då blir det fler som hinnar leka innan de dör eller att det fastnar tex tumlare i näten/trålar ,nej visst ja! glömde en sak ang tumlaren, den har redan utrotats mer eller mindre av yrkesfisket sen årtionden tillbaka

 • Ulf, du verkar tro att det är en lek. Men låt mig förklara. Fisk är föda. Ett land behöver föda.

  Om forskareliten medvetet demoterar ett lands möjlighet att skaffa föda, skall man inte strunta i det. Det är en ganska hygglig indikator på att något är väldigt fel.

 • det enda som är ”kul” i sammanhanget är att se hur du nästan till 100% lägger all skuld på säl och skarv i frågan ,du är lite som våre käre Eskil
  blundar för fakta från forskare och tycker tömningen av hav och vattendrag ska få fortgå.
  sälen bidrar säkert till stor del i vissa områden att inte bestånden växer till sig, så där håller jag med…

 • Jag kan nog sparka åt alla håll om det behövs. Men just nu är åsnorna i sälförvaltningen Sveriges största fiskermässiga problem. Mortaliteten ifrån säl på Västkusten är ju så hög att fiskeripolitiska åtgärder som minskningar i kvot och förbud inte ens märks längs med kusten.

  Det är ren skandal, en biologisk sådan. Det Svenska fisket som sker i…

 • Kattegatt är idag så litet att det inte kan göra den påverkan som forskare hävdar.

  Laxen lär ju få det tuffare och tuffar i framtiden med.

 • Det är inte forskareliten som har förstört fisket, det är överfiske med nät och trål. Jag är glad att det kommer fram andra åsikter än enbart sportfiskares här på sidan, det är lärorikt och nyanserar diskussionen. Om sälproblemet är så stort som du säger så måste det förstås också hanteras.

 • Vad har marinbiologer att säga om det? Hur kommer man tillrätta med problemet på ett bra sätt? Att försöka svälta sälarna till döds genom att rensa ut de sista fiskarna tror jag inte är det bästa sättet.

 • En av författarna till den snart 10 år gamla rapporten var den som varnade för ekologisk katastrof i östersjön om sälen fortsätter att öka.
  Så han har nog ganska bra koll på läget för ett sådant uttalande. Varningsklockorna har ringt i över 20 år i östersjön, så det är dags för ”forskarna” och även ICES att vakna snart!
  Eller är det ”stör…

 • Andres: Jag börjar faktiskt tro att det är helt medvetet. Naturvårdsverket och HaV skiter uppenbarligen i fisket. EU kommer utnyttja detta för helt ta bort kvoterna och sälen kommer öka ännu mer. Till slut har ”överfisket” förstört allt fiske.
  Jag tror inte längre om att det handlar om fiske utan snarare en liten del i att välta ett land. Så…

 • korkade kan inte myndigheter vara. Ser ingen annan bra förklaring än att detta är medvetet. Skulle någon sagt till en 1800-tals människa att fjärsning skulle utgöra 27% av det totala upptaget i kattegatt skulle han häpnat.

  Om det inte medvetet och bara beror på ren inkompetens vet ju jag var man kan börja:

 • ”Säl och skarvforskare säger att sälpopulationens storlek inte spelar någon negativ roll för fiskbestånden. Det visar ett flertal undersökningar, säger Anders Bergqvist till P4 Halland”

  Sälen: 14000 ton på fredningsområden
  Människan högst 5000 ton utanför fredningområden

  Tjänstemannens slutsats: Lägg ner fisket
  Min slutsats: Sparka…

 • Alex: Marinbiologer skiter i Sverige så länge som de får simma runt med lite sälar och får sin lön. Har inte hört EN enda marinbiolog säga ett knyst dåligt om sälen. Med andra ord, dont bite the hand that feeds you.

  På universiteten lärs säkert ut att alla djur påverkar sina bytesbetstånd, förutom säl och skarv. För det finns det undersökningar…

 • Personligen tror jag att sälen och EU har slutit en hemlig pakt. Sälen fångar all fisken och säljer den svart på marknaden och pengarna går till att muta tjänstemännen. Så enkelt är det! Den som inte tror mig får se!

 • Josef vi har ju debatterat detta innan med säl men jag upprepar detta igen.
  Sälen kan inte påverka ett fiskbestånd i den utsträckningen du påstår… skulle ett fiskbestånd bli så glest skulle säl dö av svält.
  En toppredator utrotar inte sina bytesdjur som människor gör.

 • ”Kan inte påverka ett fiskbestånd”? Enligt mina beräkningar äter sälen 500.000 ton fisk om året och yrkesfisket tar endast upp 50.000 ton.

 • Men varför tar ni bort mina kommentarer hela tiden? Det är ju jag som är den riktige Josef!

 • Dina egna beräkningar tar de flesta säkert med ro.
  Det storskaliga fisket måste bort om vi ska ha fisk i havet.

 • Haha, Danne sluta nu och diskutera med dig själv :)
  Relativt lustigt ändå. Nåja, om det inte är du själv som skriver ”mina kommentarer” så får förbise mina kommentarer som inte är mina.

 • Vad är det folk inte förstår?

  ”Vi uppskattar att Sveriges fiskeriminister Eskil Erlandsson inte ställde sig bakom rådets usla position i somras. Om onsdagens omröstning i parlamentet går som vi tror och hoppas, kommer detta att ge Sverige en ny och kraftfullare roll under förhandlingarna mellan de två institutionerna.

 • Sverige kommer nu att med full trovärdighet kunna fortsätta ställa sig på den sida som representeras av EU-kommissionens ursprungsförslag, med kraftfullt stöd av EU-parlamentet.”

  ISABELLA LÖVIN (MP)
  CHRISTOFER FJELLNER (M)
  JENS NILSSON (S)
  MIKAEL GUSTAFSSON (V)
  MARIT PAULSEN (FP)
  Samtliga är Europaparlamentariker

 • Vill bara säga till den här Josef. Jag kommer ifrån Uddevalla där jag är uppväxt. Jag och min far pimplade torsk och vitling i byfjorden under hela 90 talet med goda resultat. Fanns hur mkt torsk och vitling som helst, fick fisk varje gång. Men någon gång runt -00 såg vi 3st trålare som rensade hela byfjorden på fisk på typ en vecka.

 • Sedan dess fanns ingen torsk eller vitling att få. Vad kan detta bero på. Inte är det sälen iallafall. Kan det vara så att kanske dessa trålare förstörde botten och tog bort en viktig lekplats för denna fisk.

Annons
AKTUELLT

Brutala tjuvfiskare lämnar stora blodpölar efter sig

På morgnarna hittas stora blodpölar som vittnar om tjuvfisket i Dalälven i Älvkarlebytrakten. Det berättar Janne Olsson vid föreningen Älvkarleby sportfiske för SVT Uppsala. – Det har blivit mycket värre de senaste två åren. Det är snarlikt på katastrof, säger Janne Olsson till SVT. Problemet är, enligt artikeln, störst under juli, augusti och september och

Ny interaktiv sportfiskeblogg

Fiskejournalens medarbetare Joakim Åberg bjuder på fisketips, gör-det-själv och stora fiskar i bloggen Gifflar & Gummi. Fiskejournalen har sedan starten 1974 varit övertygad om att man som sportfiskare hela tiden vill lära sig mer ämnet, dels för att vidga hobbyn i sig men även för att komma närmare drömfångsten. Bloggen Gifflar & Gummi går helt

Ny film visar läget i Hanöbukten: ”Är en katastrof”

Hanöbukten mår mycket dåligt och föroreningar spys ut i vattnet. Nu visar en ny film exakt hur illa det ser ut – under ytan. Det är föreningen Swedish cost and sea center (SCSC) som har dykt ner och filmat bottnen på Hanöbukten, en del av Östersjön utanför Skånes östkust och Blekinges sydkust. Och det är

Galna nyheten skickar betet en halv kilometer

Snart kommer du kunna skicka iväg dit bete nästan en halv kilometer – bara genom att trycka på en knapp. ”The Casting Drone” är en av årets absolut galnaste fiskenyheter. Det är företaget Fitch som efter två år av utveckling snart kommer ut med sin nya fiskedrönare. Den kommer kunna flyga iväg betet upp till

Nybliven fiskefantast i Hundraklubben

Christina Hjort är en glad fiskeamatör.  I oktober ordnade hon nytt personbästa på gädda ett par gånger om och hon kunde anmäla tre gäddor över 100 centimeter till Hundraklubben. Christina från Skellefteå beskriver sig själv som en väldigt glad fiskeamatör, som vanligtvis gärna följer med sin kompis ut på en och annan fisketur. Det började

Fisketjänsten drar in en miljon i månaden

Det svenska företaget Fishbrain har kommit igång och omsätter nu en miljon i månaden. Det rapporterar Dagens industri. Företaget startades 2013 och erbjuder en premiumtjänst – för sex dollar, alltså ungefär 50 kronor, i månaden – som ska kunna ge en prognos om när på dagen man ska fiska för att fånga en specifik art,

Laxsmugglingsdom överklagas – åklagaren yrkar på fängelse

Tingsrättens friande dom i laxsmugglingsfallet i Blekinge överklagas och kammaråklagare Ingvar Wennersten yrkar återigen på långa fängelsestraff och dryga böter. Det rapporterar SVT Blekinge. Den tidigare ordföranden och en anställd vid den, numera nedlagda, Blekingefiskarnas Centralförening skulle, enligt åtalet, ha sålt giftig Östersjölax till Frankrike under en lång tid. Men de båda friades från misstanken

Big Fish Man till Fiskekryssningen

Jakub Vagner eller ”Big Fish Man” som han kallas i sin TV-serie på Discovery , kommer till Sverige i februari. Han ska vara med på Fiskekryssningen där Martin Falklind kommer att intervjua honom om hans äventyr. Det här är intervjun du inte får missa, när vår Svenska fiskeäventyrare Martin Falklind ska djupintervjua Jakub Vagner ombord på

Kolla in de nya JIGSkinzen

Nu kommer Cwc med ny, spännande produkt. Det är BFT JIGSkinz som ska ge dina söndertuggade beten en ny finish. Skinnen som du själv trär på betena kommer i fyra olika utförande: gädda, abborre, mört och strömming och varje utförande finns i tre olika storlekar. ”Klipp till BFT JIGSkinz i rätt längd. Trä det över

Maximera fiskeåret 2016 – så får du flest dagar vid vattnet

Vi har synat kalendern och hittat de bästa sätten att maximera din fisketid med att ta så få semesterdagar som möjligt. Långfredagen infaller på fredagen den 25 mars. Även Annandag påsk, den 28 mars är röd, och infaller alltså på måndagen som följer. Långhelgen är redan där 4 dagar lång, men tar du ut 4

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons