Historiskt rutten fisk

Stora mängder fermenterad fisk återfanns av arkeologerna. Foto: SHMM arkeologerna

Utanför Sölvesborg i Blekinge har Lundaforskare gjort världens äldsta fynd av masslagrad fermenterad fisk.
Fyndet tyder på att det fanns komplexa samhällen i Norden långt tidigare än man hittills trott.
– Vi har hittat en grop där man fermenterat fisk vilket tyder på att befolkningen i Norden vid den här tiden kan ha varit bofast. Vid den här tiden, för 9 200 år sedan, har man annars inte hittat bevis för att det fanns bofast befolkning på någon annan plats än i mellanöstern, säger osteologen Adam Boethuis som gjort upptäckten.

Mängden fiskben som hittades i fermenteringsgropen var uppseendeväckande.

Eftersom man vid denna tidpunkt inte hade tillgång till salt eller kunde göra keramiska kärl har man surat fisken med hjälp av bland annat tallbark och sälfett, varpå alltsammans lagts i säl- och vildsvinsskinn som sedan grävts ned i en grop som täckts med lerig jord. En förutsättning för att kunna göra den här typen av fermentering är ett kallt klimat.
Utgrävningarna i Sölvesborg är nu avslutade. Men mängden fiskben som hittades i fermenteringsgropen var uppseendeväckande.
– Jag har räknat ut att det skulle motsvara 60 ton sötvattensfisk, säger Adam Boethius.

Publicerad: 04 August 2016
Av: Fiskejournalen