Hjälp till att kartlägga främmande arter

Svartmunnad smörbult är ett exempel på en ny främmande art. (Foto: Bengt Olsson)

Svartmunnad smörbult är ett exempel på en ny främmande art. (Foto: Bengt Olsson)

Sportfiskarna:
SLU vänder sig nu till den sportfiskande allmänheten för att få hjälp att kartlägga förekomsten av främmande arter i våra vatten. Du kan hjälpa till genom att fylla i ett formulär på SLU:s webb.
Undersökningen syftar till att undersöka förekomsten av främmande arter i Sveriges kustområden. Med främmande menas en art som spridits hit med människans hjälp. Vissa främmande arter är invasiva, vilket betyder att de har negativ inverkan på inhemska växter och djur eller orsakar ekonomiska skador. Genom att tidigt upptäcka förekomster av främmande arter kan de negativa effekterna lindras. Det är därför viktigt att myndigheterna får reda på nya observationer av främmande arter i Sverige.
SLU vill också få en uppfattning om vid vilken typ av aktivitet som främmande arter har störst chans att observeras och ställer därför några inledande frågor om hur ofta du vistas vid kusten.
Undersökningen riktar sig till dig som sportfiskar- eller vistas mycket vid kusten, eller dig som har hittat en främmande art.
Observera att dina svar är värdefulla även om du inte gjort några fynd – SLU vill också veta vilka arter som inte hittats.
Dina fynduppgifter kan komma att registreras i offentliga databaser, i så fall kommer SLU Aqua att stå som uppgiftslämnare så det finns ingen koppling till dig i databasen.  Dina personuppgifter används för två syften, dels för att SLU ska kunna ta kontakt för att få veta mer om ditt fynd och dels för att du ska kunna delta i ett lotteri av en vacker skärbräda i 16 olika svenska träslag i december 2013 bland alla som svarat på enkäten.
Klicka här för att fylla i formuläret.

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!