Hjälp till att rensa stränderna!

Förra året lockade Kusträddardagen 1 400 deltagare som tillsammans städade en kuststräcka på nästan 25 mil.

Förra året lockade Kusträddardagen 1 400 deltagare som tillsammans städade en kuststräcka på nästan 25 mil.

På lördag 10 maj är det dags för tredje upplagan av Kusträddardagen. På flera platser längs den svenska kusten kommer det att plockas skräp och göras fint, bland annat i Sotenäs, Falkenberg, Lomma och Simrishamn.
– Det här är dagen då alla kan göra en insats för miljön. Varje år slängs många tusen ton skräp i våra hav och på våra stränder och förutom att skräpet är fult så orsakar det lidande för marina däggdjur, fåglar och fiskar, säger Björn Sjöberg på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
Kampanjen Kusträddarna arrangeras av Stiftelsen Håll Sverige Rent med stöd från bland andra Havs- och vattenmyndigheten. Kampanjen är en manifestation mot den ökande marina nedskräpningen ”Kusträddardagen” är också en del av Clean Europe Day, en dag då frivilliga runt om i Europa går ut och plockar skräp.
Förra året lockade Kusträddardagen 1 400 deltagare som tillsammans städade en kuststräcka på nästan 25 mil.
– Vi hoppas att det kan bli lika många eller fler som ställer upp i år. Skräpet gör inte bara våra kuster och stränder fula, det kan också göra dem farliga att vistas på, både för människor och för djur, säger Johanna Eriksson, utredare på enheten för hållbart nyttjande och maritima frågor på HaV.
Mellan 4 000 och 8 000 kubikmeter marint skräp flyter varje år iland på den svenska västkusten Strandstädningen beräknas kosta kommunerna i Bohuslän mellan 5-10 miljoner kronor årligen och kostnaderna för skador på fiskeredskap och fartyg beräknas kosta svenska västkustfiskare cirka tio miljoner kronor varje år. Även fritidsbåtsägare drabbas i form av intrasslade propellrar och igensatta vattenintag.
Nedskräpningen orsakar lidande för marina däggdjur, fåglar och fiskar men också för betande boskap längs kusten. Djuren riskerar att trassla in sig i exempelvis plastlinor med kvävning och drunkning som följd eller att kvävas eller få invärtes skador av att de sväljer föremål. Mer än en miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år världen över efter att ha fastnat i eller ätit plast som de hittat i havet. Var tredje havsfågel äter plast i tron att det är föda.
– Kusträddarna är ett mycket bra projekt som dels mobiliserar dem som redan är intresserade och engagerade och dels skapar kännedom om problemet och väcker intresse hos fler, säger Björn Sjöberg, chef för avdelningen för Havs- och vattenförvaltning på HaV.
Havs- och vattenmyndigheten stödjer i år kampanjen ”Kusträddarna” med 1,2 miljoner kronor genom anslaget ”Åtgärder för havs- och vattenmiljö 1:12”

Här kan du läsa mer om hur du, din förening, arbetsplats eller kommun kan bli en kusträddare.

Här kan du läsa mer om Clean Europe Day

Annons
AKTUELLT

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!