Hjälp till att rensa stränderna!

Förra året lockade Kusträddardagen 1 400 deltagare som tillsammans städade en kuststräcka på nästan 25 mil.
Förra året lockade Kusträddardagen 1 400 deltagare som tillsammans städade en kuststräcka på nästan 25 mil.

På lördag 10 maj är det dags för tredje upplagan av Kusträddardagen. På flera platser längs den svenska kusten kommer det att plockas skräp och göras fint, bland annat i Sotenäs, Falkenberg, Lomma och Simrishamn.
– Det här är dagen då alla kan göra en insats för miljön. Varje år slängs många tusen ton skräp i våra hav och på våra stränder och förutom att skräpet är fult så orsakar det lidande för marina däggdjur, fåglar och fiskar, säger Björn Sjöberg på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
Kampanjen Kusträddarna arrangeras av Stiftelsen Håll Sverige Rent med stöd från bland andra Havs- och vattenmyndigheten. Kampanjen är en manifestation mot den ökande marina nedskräpningen ”Kusträddardagen” är också en del av Clean Europe Day, en dag då frivilliga runt om i Europa går ut och plockar skräp.
Förra året lockade Kusträddardagen 1 400 deltagare som tillsammans städade en kuststräcka på nästan 25 mil.
– Vi hoppas att det kan bli lika många eller fler som ställer upp i år. Skräpet gör inte bara våra kuster och stränder fula, det kan också göra dem farliga att vistas på, både för människor och för djur, säger Johanna Eriksson, utredare på enheten för hållbart nyttjande och maritima frågor på HaV.
Mellan 4 000 och 8 000 kubikmeter marint skräp flyter varje år iland på den svenska västkusten Strandstädningen beräknas kosta kommunerna i Bohuslän mellan 5-10 miljoner kronor årligen och kostnaderna för skador på fiskeredskap och fartyg beräknas kosta svenska västkustfiskare cirka tio miljoner kronor varje år. Även fritidsbåtsägare drabbas i form av intrasslade propellrar och igensatta vattenintag.
Nedskräpningen orsakar lidande för marina däggdjur, fåglar och fiskar men också för betande boskap längs kusten. Djuren riskerar att trassla in sig i exempelvis plastlinor med kvävning och drunkning som följd eller att kvävas eller få invärtes skador av att de sväljer föremål. Mer än en miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år världen över efter att ha fastnat i eller ätit plast som de hittat i havet. Var tredje havsfågel äter plast i tron att det är föda.
– Kusträddarna är ett mycket bra projekt som dels mobiliserar dem som redan är intresserade och engagerade och dels skapar kännedom om problemet och väcker intresse hos fler, säger Björn Sjöberg, chef för avdelningen för Havs- och vattenförvaltning på HaV.
Havs- och vattenmyndigheten stödjer i år kampanjen ”Kusträddarna” med 1,2 miljoner kronor genom anslaget ”Åtgärder för havs- och vattenmiljö 1:12”

Här kan du läsa mer om hur du, din förening, arbetsplats eller kommun kan bli en kusträddare.

Här kan du läsa mer om Clean Europe Day

Publicerad: 07 May 2014
Av: Morgan Fihn