Hög tid för asplek!

Asplek – ett av naturens mäktiga skådespel.

Aspens lek är ett av vårens skönaste skådespel. Dessa mäktiga rovdjur samlas nu i strömmande vatten och på en del platser kan föreningen ses från första parkett. Här kommer en nytagen film från aspens lek i Edsån.

Filmen spelades in av Jouni Ruohonen och visar aspens imponerande kraft. Våldsamma virvlar tyder på höga hormonnivåer och en urstark drift att föröka sig.

– Ja, aspleken är häftig! Ett riktigt skådespel med både många och stora fiskar som pågår just nu. Asparna leker ofta i stora grupper över strömmande sten-och grusbottnar. När honan och hanen simmar bredvid varandra släpper de en del av sin rom och mjölke. Proceduren upprepas löpande och då ofta med en ny partner, berättar Sportfiskarnas biolog Micael Söderman.

Lokalt står fisken tätt och ibland kan det gå hett till.
– Vissa individer försöker bevaka revir vilket kan leda till ganska aggressiva utfall mot andra aspar av samma kön. Detta beteende såg jag nyligen i en annan å. En hane lade till synes all energi på att jaga bort andra hanar och hade ingen synlig lekframgång. Det finns säkert någon fördel med detta men när 30 aspar leker nedströms är det kanske inte den bästa strategin, säger Micael.

Ni som vill se asparna virvla runt i grundvattnet bör passa på nu. Leken är relativt kortvarig och avslutas när vattnet blir för varmt. Men håll ögonen öppna även för andra arter.

”Det är bra läge att titta på fisklek nu”

– Det är bra läge att titta på fisklek nu. Åtminstone här i Stockholmsområdet plaskar det ordentligt av gädda i skärgådsvikarna och även abborrar ses leka på sina håll. Har man tur kan man även se flodnejonögon, hälsar Micael.

Filmen kan lätt ge känslan av att det finns gott om asp i våra vatten. Det stämmer tyvärr inte. Aspen är akut hotad och har bland annat lidit av dammbyggen som hindrar leken.

Här kan du delta i vår nystartade kampanj för ekologiskt fungerande vattendrag så att aspen och andra arter kan leka och leva i sina naturliga miljöer.

Hans Hällman

Publicerad: 05 May 2017
Av: Hans Hällman