Högsäsong för fiskevård i Dalarna

Kenneth Lilja och Anders Bruks har elfiskat en bäck i Dalarna med ett gott resultat.

Kenneth Lilja och Anders Bruks har elfiskat en bäck i Dalarna med ett gott resultat.

Över hela Sverige läggs det ner mycket arbete för att återskapa fler naturliga miljöer för våra fiskar. I Siljansbygden kämpar man för Siljansöringens återkomst.
Siljansbygden har traditionellt sett varit full av små bruk, kvarnar och andra vattendrivna verksamheter. I kombination med flottning och stora kraftverksbyggnationer har det inneburit att den storvuxna och långvandrande siljansöringen har farit väldigt illa.
Men nu finns det visst hopp, i alla fall enligt Anders Bruks som jobbat för siljansöringen under många år.
– Vi har identifierat ett antal mindre åar och bäckar där vi sätter ut nykläckta siljansöringyngel. Tanken är att de ska växa till sig i någon eller några säsonger, innan de vandrar ut i Siljan för äta upp sig i 3-4 år. Det långsiktiga målet är givetvis att några av dem återvänder till sina uppväxtplatser för lek, säger Anderas Bruks.
– Förutsättning för detta är dock att kraftbolagen tar sitt ansvar och skapar fiskvägar, men från att läget länge har känts väldigt mörkt, finns nu en strimma av hopp.

Skriv till Fiskejournalen
Är ni fler därute i Sverige som bär stenar, fixar vägtrummor, återställer våtmarker och lägger ut lekgrus till våra fiskar? Skriv gärna till maria.alander@fiskejournalen.se och berätta, så gör vi en notis. Skicka även bild! Kanske kan ni på så sätt inspirera andra att sätta igång?
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!