Hopp om lekande öring i Kvarnån

Kvarnån har breddats och stenar lagts ut. Kommer öringen att hitta tillbaka till sina tidigare lekområden?

Kvarnån var tidigare en populär lekplats för ljusnanöring. Omfattande insatser har gjorts och nu hoppas man att öringen ska återvända.

Kvarnån har i många år varit ödelagd som lek- och uppväxtområde. Hedevikens FVOF har ansvarat för flera restaueringsinsatser, och en lång sträcka har återfått sitt ursprungliga utseende. Ån har breddats och material lagts ut och nu väntar man bara på att öringen ska komma. Höstens elfiske lär visa om insatserna burit frukt.

Kvarnån innan restaurering. Foto: Gunnar Jacobsson

Kvarnån innan restaurering. Foto: Gunnar Jacobsson

Kvarnån efter restaurering. Foto: Gunnar Jacobsson

Kvarnån efter restaurering. Foto: Gunnar Jacobsson

Michael Ärfström, ordförande i Hedevikens FVOF, är hoppfull och vill gärna att nu också fisket ska få sig en skjuts uppåt, och gärna genom ett ökat intresse hos unga. – Utbudet av aktiviteter för unga är begränsat i glesbygd och om man inte åker skidor på längden eller utförs så finns inte jättemånga andra aktiviteter. Fiskemöjligheterna är däremot enorma och därför önskar vi att fler unga får upp ögonen för fisket, säger Michael. Från den 1 januari har ett nytt kort börjat gälla, där ungdomar mellan 16-25 år betalar halva kortpriset och barn upp till 16 fiskar gratis på målsmans kort.

Vi önskar Hedevikens FVOF lycka till och hoppas att både öringar och ungdomar snart kommer till Kvarnån och dess närliggande vatten!

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Sportfiskarna undersöker laxfisk från Vänern

Förra vintern konstaterades att en öringhona av Gullspångsstammen var smittad av den fruktade virussjukdomen infektiös pankreasnekros, IPN. Nu ska Sportfiskarna ta IPN-prover på trollingfångad lax och öring för att undersöka om fler fiskar kan ha smittats.

VINNARNA: Vinn en unik poster med laxflugor

AD:n Anders Wolmar och laxfiskeprofilen Mikael Frödin skapade under slutet av 80-talet en unik poster med klassiska laxmönster. Nu har du chansen att vinna ett nypressat exemplar av skapelsen. Svara på frågan här nedan – kanske blir du en av de tjugo lyckliga! Anders Wolmar hade under flera år eftersökt något snyggt att vila ögonen på i fiskerummet. En sen

Klassiker i ny tungviktsmodell

ABU Garcias atomdrag är för många gäddfiskare en given favorit i betesboxen. Nu kommer det klassiska betet i ett större och tyngre utförande – Atom 55 gram. Antalet gäddor som Atomdraget skördat genom tiderna är svårt att sia om och statistiken lär inte svika nu när nya tungviktaren äntrar marknaden. I butikshyllorna land och rike

Här firar de misstänkta tjuvfiskarna – i morgon väntar åtal

I somras plundrades sydsvenska sjöar på mer än tusen kilo gös, lika mycket kräftor och över hundra kilo gädda. Den olovliga fångsten såldes sedan på fiskmarknader i Stockholm och Göteborg för över 400 000 kronor. Tjuvfiskeligans mobilbilder vittnar om ett metodiskt tjuvfiske och festlig stämning. I morgon lär minerna bli mer ansträngda. Då inleds nämligen den

Musslor släpper ut mängder av metan

Kor beskylls ofta för att släppa ut stora mängder av växthusgasen metan. Nu har forskare från Stockholms universitet upptäckt att även Östersjöns musslor är en betydande producent.

Snart dags för Street Meet i Göteborg

Gillar du streetfiske och vill gärna träffa likasinnade? Lördag den 21 oktober arrangerar EL-GE Sportfiske och West Coast Predator Society en kul aktivitet i Göteborg med fokus på stadens abborrar.

Norsk rekordvar tagen på kikmete

Den norska storfiskaren Asgeir Alvestad har slagit till igen. Den här gången med en slätvar som överträffar det norska rekordet i både längd och vikt. Fisken togs under nattligt kikmete och behövde trugas länge innan hugget kom.

Nya sportfiskerekord från västkusten

Daniel Lindbloms väldiga blålånga från i somras har nyligen godkänts som nytt svenskt rekord. Det har även Anders Nilssons större kungsfisk – som höjer artrekordet till 1568 gram. 

Kraftverken vid Yxern ska ses över

Vattendragen nedströms den hårt reglerade sjön Yxern ska förses med ålyngelledare. Dessutom ska alla dammar och kraftverk i Botorpsströmmen avrinningsområde ses över. De beslutade nyligen Länsstyrelsen i Kalmar. Därmed ser det plötsligt lite ljusare ut för länets största sjö.
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!