Hopp om lekande öring i Kvarnån

Kvarnån har breddats och stenar lagts ut. Kommer öringen att hitta tillbaka till sina tidigare lekområden?

Kvarnån var tidigare en populär lekplats för ljusnanöring. Omfattande insatser har gjorts och nu hoppas man att öringen ska återvända.

Kvarnån har i många år varit ödelagd som lek- och uppväxtområde. Hedevikens FVOF har ansvarat för flera restaueringsinsatser, och en lång sträcka har återfått sitt ursprungliga utseende. Ån har breddats och material lagts ut och nu väntar man bara på att öringen ska komma. Höstens elfiske lär visa om insatserna burit frukt.

Kvarnån innan restaurering. Foto: Gunnar Jacobsson

Kvarnån innan restaurering. Foto: Gunnar Jacobsson

Kvarnån efter restaurering. Foto: Gunnar Jacobsson

Kvarnån efter restaurering. Foto: Gunnar Jacobsson

Michael Ärfström, ordförande i Hedevikens FVOF, är hoppfull och vill gärna att nu också fisket ska få sig en skjuts uppåt, och gärna genom ett ökat intresse hos unga. – Utbudet av aktiviteter för unga är begränsat i glesbygd och om man inte åker skidor på längden eller utförs så finns inte jättemånga andra aktiviteter. Fiskemöjligheterna är däremot enorma och därför önskar vi att fler unga får upp ögonen för fisket, säger Michael. Från den 1 januari har ett nytt kort börjat gälla, där ungdomar mellan 16-25 år betalar halva kortpriset och barn upp till 16 fiskar gratis på målsmans kort.

Vi önskar Hedevikens FVOF lycka till och hoppas att både öringar och ungdomar snart kommer till Kvarnån och dess närliggande vatten!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Polisen varnar för båtstölder

En stöldliga härjar nu längs västkusten. ”På en skala 1-10 är det nu 10 i risk för stölder av båtmotorer i väst”, säger polisen Thomas Andersson till SVT Nyheter.

Meterligan 2017 avgjord – Pacholik tog tredje raka

Precis som 2015 och 2016 blev det Hampus Pacholik som skrapade ihop flest antal centimetrar i Fiskejournalens Meterligan. Meterligan deltar du automatiskt i när du fått en anmäld gädda över 100 centimeter godkänd i vår populära Hundraklubben. Hampus som mestadels befinner sig i trollingbåt, men inte heller missar tillfälle att vare sig spinnfiska eller ismeta

Forskare letar läskig mat från havet

Maskar, maneter och taggiga sjöborrar är det nog få som förknippar med en trevlig middag. Men kanske kommer dessa djur att bli vanliga på de svenska matborden. Nu har Göteborgs universitet startat projektet ”Scary Seafood” i hopp om att kunna utveckla framtidens havsmat.

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!