Hopp om lekande öring i Kvarnån

Kvarnån har breddats och stenar lagts ut. Kommer öringen att hitta tillbaka till sina tidigare lekområden?

Kvarnån var tidigare en populär lekplats för ljusnanöring. Omfattande insatser har gjorts och nu hoppas man att öringen ska återvända.

Kvarnån har i många år varit ödelagd som lek- och uppväxtområde. Hedevikens FVOF har ansvarat för flera restaueringsinsatser, och en lång sträcka har återfått sitt ursprungliga utseende. Ån har breddats och material lagts ut och nu väntar man bara på att öringen ska komma. Höstens elfiske lär visa om insatserna burit frukt.

Kvarnån innan restaurering. Foto: Gunnar Jacobsson

Kvarnån innan restaurering. Foto: Gunnar Jacobsson

Kvarnån efter restaurering. Foto: Gunnar Jacobsson

Kvarnån efter restaurering. Foto: Gunnar Jacobsson

Michael Ärfström, ordförande i Hedevikens FVOF, är hoppfull och vill gärna att nu också fisket ska få sig en skjuts uppåt, och gärna genom ett ökat intresse hos unga. – Utbudet av aktiviteter för unga är begränsat i glesbygd och om man inte åker skidor på längden eller utförs så finns inte jättemånga andra aktiviteter. Fiskemöjligheterna är däremot enorma och därför önskar vi att fler unga får upp ögonen för fisket, säger Michael. Från den 1 januari har ett nytt kort börjat gälla, där ungdomar mellan 16-25 år betalar halva kortpriset och barn upp till 16 fiskar gratis på målsmans kort.

Vi önskar Hedevikens FVOF lycka till och hoppas att både öringar och ungdomar snart kommer till Kvarnån och dess närliggande vatten!

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Positiva tongångar om Västerhavet

Visst är det lätt att bli orolig över alla dystra rapporter om havets tillstånd. Finns det inget att glädja sig åt? Jodå, flera insatser har fått önskat resultat och havet är friskare än många tror, menar två tunga experter inom havsmiljö.

Envishet gav megagös

Den duktiga predatorfiskaren David Jonsson fick nyligen en enorm gös under ett pelagiskt prickskytte. Fisken vägde 9,86 kilo och högg efter 17 timmars fiske!

Svenskfångad tonfisk såld i Göteborg

I tisdags morse såldes en blåfenad tonfisk på fiskauktionen i Göteborg. Fisken hade fångats dagen innan och budgivningen blev historisk – för första gången på över 50 år såldes blåfenad tonfisk som landats av en svensk båt.

Regnbågar på rymmen fiskas i Storsjön

Tusentals regnbågar tros ha rymt från en odling i södra Storsjön. Arten hör inte hemma i systemet och kan påverka öringen negativt. Därför välkomnar nu Länsstyrelsen i Jämtland att de snarast fiskas upp.

Sportfiskarna söker nya medarbetare

Har du lust att bli ungdomsansvarig i Malmö eller projektledare för Sportfiskarnas satsning med att få fler barn och ungdomar att börja fiska? I så fall finns det nu två spännande tjänster att söka.

Temadag om vattenvård och flugfiske

Hur skapas förutsättningar för välmående vattendrag och starka öringbestånd? Det och mycket annat kommer att diskuteras den 10 september då Tranås Energi bjuder in till en fullspäckad temadag. Deltagarna får bland annat besöka Visskvarns kraftstation och lyssna på föredrag av fiskeprofilen Johan Klingberg och Sportfiskarnas biolog Mattias Larsson.

Storfångster i Artjakten

Sommarens stora fisketävling för barn är en succé och över 1500 fiskar har redan anmälts. Flera fångster kommer från havsdjupen och deltagarna har bland annat fått upp lubb, håkäring och vitrocka.

Kampanj ska rädda brittiska berggyltor

Skotska laxodlingar har problem med laxlus. För att begränsa förödelsen importeras stora mängder uppfiskade berggyltor som ska beta bort parasiterna från de drabbade laxarna. Gyltorna kommer från England och sportfiskare längs kusten upplever att arten är på väg att försvinna. Därför startar nu Angling Trust en kampanj för att stoppa handeln med levande gyltor.
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!