Hormonstinna paddor gör karpar blinda

Fast grepp. Paddornas framben är djupt inborrade i karparnas ögonhålor. De ögon som inte lossnar är så illa skadade att karparna måste avlivas. Foto: Peter Poznanski

Karpodlaren Peter Poznanski upptäckte i helgen att hans spegelkarpar angripits av paddor. Groddjuren höll hårt tag om fiskarna vars ögon lossnade av de krampaktiga greppen. – Det var helt makabert, berättar den chockade odlaren.

Peter driver sedan något år tillbaka Rörmossens karpodling utanför Norrtälje. Utmaningarna har varit många för att hans gräs- och spegelkarpar ska trivas. Ett problem har varit klimatet.
– Kylan får dem att växa långsamt och när de vaknar upp ur vinterdvalan tar det flera dagar innan de piggnar till, berättar han.

Foto: Peter Poznanski

Våren kom sent i år och spegelkarparna har precis börjat stiga upp från bottenslammet. För att få up värmen solar de sig i dammarnas kanter och blir då lätta offer för hungriga rovdjur.
– Här finns bland annat mink, havsörn, häger och fiskgjuse. Just gjusarna har varit svåra att skydda sig mot då de inte går att skrämma. Men nu kommer ju paddorna. Det hade man ju inte direkt räknat med, berättar Peter.

Foto: Peter Poznanski

Paddornas märkliga beteende sammanfaller med parningssäsongen och en trolig förklaring är att de hormonstinna groddjuren helt enkelt misstar sig när de delar vatten med de stora karparna.

”Det handlar om hanar som söker efter en partner. De tar sannolikt fel…”

– Det handlar om hanar som söker efter en partner. De tar sannolikt fel eftersom det är en hög täthet av karp och de flyttar sig inte. Karparna solar ju nu vilket gör att de står stilla i varmaste delen av dammen där även groddjuren leker. Jag såg själv ett 20-tal karpar på liten yta i en annan damm häromdagen som stod med ryggarna i vädret. Där var det lätt att kravla på för en padda. Det handlar absolut inte om någon aggressivitet från paddornas sida, konstaterar Sportfiskarnas biolog Micael Söderman när vi ber om en kommentar.

”Visst gillar jag att äta karp men nu får det snart räcka”

Karparna angrips på kvällar och nätter och varje morgon hittar Peter ett tiotal karpar som måste avlivas.
– Visst gillar jag att äta karp men nu får det snart räcka. Av någon anledning ger sig paddorna på mina finaste fiskar i storleken 2-3 kilo, berättar han.

Passande namn. Paddorna i fråga tillhör arten vanlig padda. Foto: Peter Poznanski

Paddorna i dammen är så många att deras framfart är svår att stoppa. Dessutom är de fridlysta vilket hindrar Peter från att plocka bort dem. Han får istället förlita sig på vädrets makter.
– I går var det sol och 16 grader. Det ger karparna energi så nu hoppas jag att det värsta är över, hälsar han.

[allergallery id=”43342″]

Hans Hällman

Publicerad: 02 May 2017
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Kinetic X-Run 6000-BR baitrunner
Rek. 599 kr 459 kr