Annons
Annons

Husbehovsfisket orsakar problem

Annons

Det blåser kring husbehovsfisket i Örnsköldsvik. (Foto: Svt Play)

Moälven utanför Örnsköldsvik blev riksbekant i Svt:s Uppdrag granskning. Sedan 2006 har det lagts ner uppemot 30 miljoner kronor på att återställa den naturliga miljön för lax och öring som vandrar i Moälven. Förra året vandrade endast 84 fiskar upp och nu lägger kommunpolitiker skulden på husbehovsfisket.
– Många har beskrivit våra satsningar som ett misslyckande, men det stämmer inte. Anledningen till att det vandrar så lite fisk i Moälven handlar om rovfisket längs kusten och i havet. Några få markägare med fiskerätt, så kallade husbehovsfiskare, förstör för alla andra kommuninvånare, säger Leif Lindholm (S) till Örnsköldsviks allehanda.
Det råder ingen tvekan om att Lindholm pekar ut husbehovsfisket i Örnsköldsvik som ett stort problem. Han pekar även på den ”allmänna sanningen” att polska yrkesfiskare bedriver rovfiske – och poängterar att vi i stället borde se vad som sker runt omkring oss.
– Det är ju alldeles självklart att ingen i Örnsköldsvik köper en laxfälla för tiotusentals kronor för att dra upp en lax till midsommar. De så kallade husbehovsfiskarna har i så fall en stor släkt att mätta.
Läs hela artikeln här.

Uppdrag granskning synade i november 2012 den svenska laxpolitiken, som i decennier fokuserat på att hålla liv i ett tynande yrkesfiske på bekostnad av laxbestånden i Östersjön. Eskil Erlandsson hamnade, som ansvarig minister, i skottlinjen för reportrarnas frågor. Bland annat så uttryckte han att husbehovsfiske inte utgjorde något problem.
På vår sida Engagera dig kan du läsa mer om laxpolitiken och skicka ett brev till ansvarig minister Eskil Erlandsson. Klicka här.
Se Svt:s Uppdrag granskning om laxpolitiken.
Morgan Fihn

LÄS OCKSÅ

Annons
15 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Enligt ICES, så har användandet av laxfällor minskat från med dryga hälften sedan 1995. Svartfiske skall inte gynnas, men det är om ICES siffror stämmer, inte orsaken till att laxen håller på att bli utrotad. Enskilda älvar kan säkerligen ha högre belastning, men generellt så kan inte laxfällor belastast för nedgången.

 • Sedan det här med fakta och Polskt rovfiske:
  ”However, there are some indications that the presented misreporting in the Polish fishery may be overestimated, especially in recent years”
  Ices har alltså räknat högt => 50 000 laxar.

  Inte bra, men vi saknar 1000 000 och bråkar om 5%

 • Jo, som grädde på moset, så visar det sig att det polska ”rovfisket” har minskat sedan 1995. Så samtidigt som polska rovfisket har minskat så återvänder färre laxar.

  Grunden till problemet är att så få smålaxar överlever, förmodligen pga av säl och skarv.

 • Modigt och rakryggat av Leif Lindholm (S). Fler politiker borde vakna och se sanningar på nära håll, istället för att alltid skylla på något diffust och avlägset. En död fisk är en död fisk, oavsett vem som hade ihjäl den.

 • Då var vi inne på säl och skarv frågan igen…
  Fick på laxseminarium i Luleå höra en sälforskar berätta att av alla undersökta inlämnade sälar så var det bara de sälar som huserar kring laxfällor som hade spår av lax & öring i sitt maginnehåll.
  Sälar som alltså lärt sig utnyttja fällorna till sin fördel.

 • Skarv är inget större problem uppe i bottenviken där största delen av den självreproducerande vildlaxen kommer ifrån.

 • Tänk om någon yrkesfiskare någon gång kunde ta sitt förnuft till fånga och erkänna att de, i högsta grad, bidragit till utfiskningen av våra vatten. Vi hör aldrig något annat än frånskyllningar. Det är alltid sälen, skarven, polacker, danskar – allt och alla andra än de själva som bidragit till den situation vi befinner oss i.

 • Josef är du kanske själv husbehovs fiskare??
  För det du säger är ju jävligt dumt!!!!

 • Kan enbart hålla med!! Josef är en pajas!!
  Han kör enbart med sina falska argument och ser endast sälen som den stora boven i dramat…det räcker ju bara att han ser sig i spegeln ;)

 • Jag lever inte på Östsidan, ni får leva med följderna av era åsikter och slutledningsförmåga.

  Martin: Vad hette sälforskaren?
  Ola: Snart har du inga yrkesfiskare kvar att skylla på. Då står sportfiskarna på tur.

  Om någon kan läsa ICES rapport och komma till någon annan slutsats än att det är sälen som står för dödligheten så är jag idel…

 • Och det här med sunt förnuft. Mer smolt produceras idag än förr. Yrkesfisket har minskat bevisligen. Postsmoltdöligheten följer sälbeståndet, antalet fällor har minskat enligt ICES.
  Sportfiskarnas slutsats> Det kan vara allt annat än säl. Kanske även näcken och lochnessodjuret men allt annat än säl! Dom är naturliga.

  Lycka till!

 • Jag vet faktiskt inte varför man daltar med dessa
  odjur som sälen är!!!!
  Jag har aldrig set så många sälar vi gön när vi är på havet!
  Vi har ingen torsk,där är ingen havsöring som går i åarna!!!
  För gud skull SLUTA och tyck synd om odjuren innan det är för sent!

 • Jag vet faktiskt inte varför man daltar med dessa
  odjur som sälen är!!!!
  Jag har aldrig sett så många sälar vi gör när vi är på havet!
  Vi har ingen torsk vid kusten,där är ingen havsöring som går i åarna!!!
  För gud skull SLUTA och tyck synd om odjuren innan det är för sent!

 • Både sel og skarv bør det være jakt på. Men det såkalte ”Husbehovsfisket” bør forbys. Ødelegger gleden for så mange sportsfiskere at disse får holde på uten kontroll av noe slag. Helt utrolig at de får holde på med dette i Sverige som ellers er flinke med fredning av mange ting. Sportsfiske genererer masse penger til mange, butikker, camping,o.l.

 • Egentligen spelar det inte nån roll om sälen tar mer än vad husbehovsfiskarna gör. Vi har ett regelverk som uppmanar till fusk och mygel. Det är absurt att man kan tillåta privatpersoner att ta upp obegränsat antal lax med samma typer av redskap som yrkesfiskarna utan några som helst krav på redovisning. Nä förbjud skiten och ta hand om sälen sen.

Annons
AKTUELLT

Här är Christians sjuka gäddtrippel

Han var nöjd med fisketuren efter att han lyckades bärga sin första tiokilosgädda. Men det skulle komma mer för Christian Berger – mycket mer. Första hugget kom redan efter tio kast. En gädda på 10,15 kilo fördelade på 120 centimeter. Men fiskelyckan var inte slut där. Efter en halvtimme smällde det till igen – och

Rolf Nylinder till Fiskekryssningen

Den flugfiskande filmaren och äventyraren Rolf Nylinder har rest jorden runt de senaste åren och bara fiskat och filmat. På Fiskekryssningen berättar och visar han spännande ögonblick från sina äventyr på Kamtchatka. Rolf är äventyraren, filmaren, snowboardåkaren och flugfiskaren som inte låter sig inordnas i något fack. Rolf har spenderat långa perioder vid de mest exotiska

Nya Minn Kota i-Pilot imponerar

Minn Kota tar i-Pilot ytterligare en nivå med nyutvecklad Spot-Lock, elektronisk ankring och nya fjärrkontroller med Bluetooth. Fiskejournalen har kommit över ett exemplar av motorn och kan inte göra annat än att ge den tumme upp. Minn Kota förändrade sportfisket år 2010 med introduktionen av det GPS baserade i-Pilot systemet. Möjligheten med GPS-styrd elektronisk ankring

Se hur de flygbombar sjöar – med fisk

Det här ger begreppet flygfisk en helt annan innebörd. Se hur tusentals fiskar släpps ut – från ett flygplan. Det är i Utah som man fyller på svårt belägna sjöar, som inte går att ta sig till med lastbilar, med hjälp av flyg. Enligt Insider så släpper planen ett tusental fiskar i varje överflygningen och

Uppmaningen: Hjälp till att fånga sjuk lax och öring

Sportfiskarna skickar ut en uppmaning om att de behöver hjälp med att fånga öring och lax runt Stockholms innerstad. Det eftersom fiskarterna i området har drabbats av svampangrepp. – Hösten 2016 har varit extra torr och mild. Svampangreppen sker ofta i temperaturer kring tio-tolv grader. Ofta är det inget allvarligt. Men vi vill utesluta att

Brutala tjuvfiskare lämnar stora blodpölar efter sig

På morgnarna hittas stora blodpölar som vittnar om tjuvfisket i Dalälven i Älvkarlebytrakten. Det berättar Janne Olsson vid föreningen Älvkarleby sportfiske för SVT Uppsala. – Det har blivit mycket värre de senaste två åren. Det är snarlikt på katastrof, säger Janne Olsson till SVT. Problemet är, enligt artikeln, störst under juli, augusti och september och

Ny interaktiv sportfiskeblogg

Fiskejournalens medarbetare Joakim Åberg bjuder på fisketips, gör-det-själv och stora fiskar i bloggen Gifflar & Gummi. Fiskejournalen har sedan starten 1974 varit övertygad om att man som sportfiskare hela tiden vill lära sig mer ämnet, dels för att vidga hobbyn i sig men även för att komma närmare drömfångsten. Bloggen Gifflar & Gummi går helt

Ny film visar läget i Hanöbukten: ”Är en katastrof”

Hanöbukten mår mycket dåligt och föroreningar spys ut i vattnet. Nu visar en ny film exakt hur illa det ser ut – under ytan. Det är föreningen Swedish cost and sea center (SCSC) som har dykt ner och filmat bottnen på Hanöbukten, en del av Östersjön utanför Skånes östkust och Blekinges sydkust. Och det är

Galna nyheten skickar betet en halv kilometer

Snart kommer du kunna skicka iväg dit bete nästan en halv kilometer – bara genom att trycka på en knapp. ”The Casting Drone” är en av årets absolut galnaste fiskenyheter. Det är företaget Fitch som efter två år av utveckling snart kommer ut med sin nya fiskedrönare. Den kommer kunna flyga iväg betet upp till

Nybliven fiskefantast i Hundraklubben

Christina Hjort är en glad fiskeamatör.  I oktober ordnade hon nytt personbästa på gädda ett par gånger om och hon kunde anmäla tre gäddor över 100 centimeter till Hundraklubben. Christina från Skellefteå beskriver sig själv som en väldigt glad fiskeamatör, som vanligtvis gärna följer med sin kompis ut på en och annan fisketur. Det började

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons