Annons
Annons

Illegalt fiske hotar ålbeståndet

Annons
Ålen anses av flera miljöorganisationer som akut utrotningshotad. (Foto: Rudolf Svensen)

Ålen anses av flera miljöorganisationer som akut utrotningshotad. (Foto: Rudolf Svensen)

Det förekommer ett utbrett tjuvfiske efter den akut utrotningshotade ålen. Det berättar Sveriges radio P4 Malmöhus. Kustbevakningen beslagtar runt 150 illegala ålryssjor varje år.
Sedan 2007 är det förbjudet för samtliga utom yrkesfiskare att fiska ål. Trots det hittas cirka 150 illegala ålryssjor varje år. Ulrik Sörehall är inspektör på Kustbevakningen och han misstänker att ”hobbyfiskare” ligger bakom tjuvfisket.
– De som fiskar illegalt som vi känner till är med all säkerhet privatfiskare. Det finns ju pengar i det här, säger han.
Hittills i år har Kustbevakningen hittat 139 stycken ålryssjor, ungefär samma antal som de senaste fyra åren. Om det beror på att fler har börjat fiska ål, yrkesfisket fiskar utanför sin kvot eller om Kustbevakningen blivit bättre på att hitta ryssjor vet man inte. Siffrorna oroar dock Inger Näslund som är fiskeexpert på Världsnaturfonden. Såhär säger hom till P4 Malmöhus.
– När en art är så starkt hotad som den är, är varje ål som överlever av vikt för att beståndet ska återväxa.
Ålen är listad som ”akut hotad” i Sveriges artdatabank och det är ett steg ifrån utrotad. Uppskattningar visar på att mängden ål som kommer till Sverige har minskat med 90 procent på 60 år.
Läs fler notiser om ål.
Morgan Fihn

LÄS OCKSÅ

Annons
17 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Vad är 150 ålryssjor i jämförelse med yrkesfiskarnas bottengarn.
  Det är sällan man kan hamna så fel som Hav och vattenmyndigheten har gjort när det gäller ålfiskevården.
  Massor av fiskevårdsområden har slutat att vårda ålen och sätta ut ålyngel och övervaka vattendommar när dom inte får fiska en endast ål. Dom ser ju hur det yrkesfisket tar allt

 • Jag fortsätter med att jämföra hur myndighetera i Danmark har hanterat ålfrågan. Stopp det effektiva yrkesfisket men ”Jensen” får fortsätta att meta upp en och annan ål. Det samma sak över hela Europa. De svenska myndigheterna framstår som duktiga idioter!
  Mitt budskap är – fridlys ålen från allt fiske och förbjud försäljning av ål.

 • Jag skulle tro att dödligheten i kraftstationerna är väsentligt större än ålfisket av idag. Om en enda blankål ska kunna ta sig levande ned till havet från den sjö där jag brukar fiska måste minst 2.300 ålar lämna sjön! Dessutom fungerar kraftstationernas dammar oftast som effektiva spärrar för den glasål som försöker simma uppströms för uppväxten!

 • Anledningen till att det är dålig uppgång är det masiva komersiella fisket efter glasål utanför Spanien och Portugal. Stoppa det fisket så kommer ålen att återthämta sig utan fler åtgärder. Att köpa ålyngel skulle bara spä på glasålsfisket mer. De simmar till Norden utan hjälp.

 • Inläggen från Per och Petri bara bekräftar att allt ålfiske måste upphöra.
  Parallellt skall glasålsfiske stoppas och avledare sättas upp vid kraftverken. Det är ju inte rimligt som Per skriver för att en enda ål skall ta sig förbi kraftverken behövs det 2300 stycken att denna enda överlevande ål skall fångas av yrkesfiskare och hamna på julbordet

 • Pedersen, du verkar lida av akut yrkesfiskefobi.

  Totalt fångade det Svenska yrkesfisket ca 270 ton ål 2013 i hela Sverige. Bara på västkusten beräknas knubbsälen äta 10 000 * 4kg * 365 * 4% = 584 ton enligt naturhistoriska. Sedan har vi skarv, vattenfall och framför allt gråsäl.

  Du får gärna bygga upp ditt liv på att hata de som lever på…

 • fisket, men skall sanningen fram så är inte yrkesfisket i Sverige något bekymmer för ålen. Hur smärtsamt det nu än kan vara för vissa.

 • Josef

  Jag hatar inte yrkesfiskare, men tycker inte de skall fiska djur som är utrotningshotade. Tyvärr så förstår vare sig säl eller detta, men jag ställer ändå mitt hopp till att yrkesfiskare är smartare än sälar och skarvar.

 • Jo, enligt mig verkar du hata yrkesfiskare. Du nämner inte ens att man behöver skydda ål och andra fiskbestånd från skarv, en bevisligen invasiv fågel.

  Om vi utgår ifrån att ålen fungerar som torsk, alltså att den naturliga mortaliteten är högst på relativt små ålar, kan skarven predation motsvara en väldigt hög faktor.

  I ICES rapport står…

 • ”In addition, anthropogenic actions may affect mortality due to predators, e.g. conservation or culling of predators.”

  Med andra ord. Detta biologiska vansinne med att skydda en fågel som en hobbybiolog måste fatta att den inte är naturlig i faunan. Så Pederssen, du som är så angelägen till att skydda ålen, du vill allltså behålla säl och…

 • skarv? I mina ögon har man i det ögonblicket diskvalifierat sig att uttala sig överhuvudtaget kring ålen.

 • Stöd namninsamlingen mot den invasiva kinesiska mellanskarven ”sinensis” på www. fiskevard.nu

 • Josef du är ju helt körd. För dig finns det bara hat mot skarv och säl. Förnuftet har du lämnat för länge sedan. Visst skall både sälstam och skarv decimeras dom är alldeles för stora. Det ju vansinne att att naturvårdsmyndigheterna som vi avlönar med våra skattepengar skall ha en sådan makt.
  Jag tycker ändå att ålen skall fredas helt och hållet.

 • Tar man bort vattenfall och antropogena djurbestånd så hade det inte funnits något problem för ålen.

  Tar man bort det Svenska yrkesfisket på ålen skulle ändå problemet för ålen finnas.

  Slutsats. Den enda effekten man får med att förbjuda ålfiske är att människor blir lidande. Vilket i sin tur påminner om skarv och sälförvaltningen.

 • Jag förstår inte hur du resonerar. Om vi inte hade haft yrkesfiske så hade en kvarts miljon ålar kunnat simma vidare mot sina lekplatser.
  Yrkesfisket efter ål är ändå dömt att försvinna, lös in deras redskap och ge dom en månadslön i klass med vad byråkraterna (säl- och skarvkramere) tjänar.

 • Ja, varför skall vi fiska överhuvudtaget? Mat? det är väl något som kommer typ ur burgerkingfabriken.
  Och pengar? Det är väl något som Ingves trycker?
  Jobba? det är väl något de gör i Asien?

  Ne anställ alla fiskare som sälkammare, så är sälarna söta när de rika, smarta och vackra ekofacsisterna skall på ekologisk sälsafari.

 • Josef du är den sämsta representanten för det seriösa yrkesfisket. Om det det kom fler sådana som du då vore yrkesfisket helt borta inom kort tid.
  Sluta nu så vi inte blir ännu färre

Annons
AKTUELLT

Här är Christians sjuka gäddtrippel

Han var nöjd med fisketuren efter att han lyckades bärga sin första tiokilosgädda. Men det skulle komma mer för Christian Berger – mycket mer. Första hugget kom redan efter tio kast. En gädda på 10,15 kilo fördelade på 120 centimeter. Men fiskelyckan var inte slut där. Efter en halvtimme smällde det till igen – och

Rolf Nylinder till Fiskekryssningen

Den flugfiskande filmaren och äventyraren Rolf Nylinder har rest jorden runt de senaste åren och bara fiskat och filmat. På Fiskekryssningen berättar och visar han spännande ögonblick från sina äventyr på Kamtchatka. Rolf är äventyraren, filmaren, snowboardåkaren och flugfiskaren som inte låter sig inordnas i något fack. Rolf har spenderat långa perioder vid de mest exotiska

Nya Minn Kota i-Pilot imponerar

Minn Kota tar i-Pilot ytterligare en nivå med nyutvecklad Spot-Lock, elektronisk ankring och nya fjärrkontroller med Bluetooth. Fiskejournalen har kommit över ett exemplar av motorn och kan inte göra annat än att ge den tumme upp. Minn Kota förändrade sportfisket år 2010 med introduktionen av det GPS baserade i-Pilot systemet. Möjligheten med GPS-styrd elektronisk ankring

Se hur de flygbombar sjöar – med fisk

Det här ger begreppet flygfisk en helt annan innebörd. Se hur tusentals fiskar släpps ut – från ett flygplan. Det är i Utah som man fyller på svårt belägna sjöar, som inte går att ta sig till med lastbilar, med hjälp av flyg. Enligt Insider så släpper planen ett tusental fiskar i varje överflygningen och

Uppmaningen: Hjälp till att fånga sjuk lax och öring

Sportfiskarna skickar ut en uppmaning om att de behöver hjälp med att fånga öring och lax runt Stockholms innerstad. Det eftersom fiskarterna i området har drabbats av svampangrepp. – Hösten 2016 har varit extra torr och mild. Svampangreppen sker ofta i temperaturer kring tio-tolv grader. Ofta är det inget allvarligt. Men vi vill utesluta att

Brutala tjuvfiskare lämnar stora blodpölar efter sig

På morgnarna hittas stora blodpölar som vittnar om tjuvfisket i Dalälven i Älvkarlebytrakten. Det berättar Janne Olsson vid föreningen Älvkarleby sportfiske för SVT Uppsala. – Det har blivit mycket värre de senaste två åren. Det är snarlikt på katastrof, säger Janne Olsson till SVT. Problemet är, enligt artikeln, störst under juli, augusti och september och

Ny interaktiv sportfiskeblogg

Fiskejournalens medarbetare Joakim Åberg bjuder på fisketips, gör-det-själv och stora fiskar i bloggen Gifflar & Gummi. Fiskejournalen har sedan starten 1974 varit övertygad om att man som sportfiskare hela tiden vill lära sig mer ämnet, dels för att vidga hobbyn i sig men även för att komma närmare drömfångsten. Bloggen Gifflar & Gummi går helt

Ny film visar läget i Hanöbukten: ”Är en katastrof”

Hanöbukten mår mycket dåligt och föroreningar spys ut i vattnet. Nu visar en ny film exakt hur illa det ser ut – under ytan. Det är föreningen Swedish cost and sea center (SCSC) som har dykt ner och filmat bottnen på Hanöbukten, en del av Östersjön utanför Skånes östkust och Blekinges sydkust. Och det är

Galna nyheten skickar betet en halv kilometer

Snart kommer du kunna skicka iväg dit bete nästan en halv kilometer – bara genom att trycka på en knapp. ”The Casting Drone” är en av årets absolut galnaste fiskenyheter. Det är företaget Fitch som efter två år av utveckling snart kommer ut med sin nya fiskedrönare. Den kommer kunna flyga iväg betet upp till

Nybliven fiskefantast i Hundraklubben

Christina Hjort är en glad fiskeamatör.  I oktober ordnade hon nytt personbästa på gädda ett par gånger om och hon kunde anmäla tre gäddor över 100 centimeter till Hundraklubben. Christina från Skellefteå beskriver sig själv som en väldigt glad fiskeamatör, som vanligtvis gärna följer med sin kompis ut på en och annan fisketur. Det började

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons