Inför fredningsområden till havs

I framtiden kommer de beslut som gäller det kustnära fisket att fattas här hemma och inte som tidigare i EU. Nu ligger beslutande makten i våra egna händer och det är hög tid att Fiskeriverk, riksdag och regering tar sitt ansvar lämnar tillbaka åtminstone en del av det marina fisket till folket.
Som vi alla vet vid det här laget har ett alldeles för högt fisketryck allvarligt skadat fiskbestånden och rubbat den ekologiska balansen i våra hav. Små insatser görs nu här och var för att komma tillrätta med missförhållandena. På regeringens uppdrag inför Fiskeriverket sex områden där fisket helt eller delvis stoppas. Naturligtvis är detta långt ifrån tillräckligt, vare sig för beståndssituationen eller för att rädda det marina sportfisket.
Som det ser ut i dag är det, utöver makrillfisket under goda år, bara fiske på djupt liggande vrak som ger chans till att fånga vuxen fisk i havet. Trålarna har sopat upp sista spillran av bottenfisk även långt innanför trålgränsen eftersom det lämnats så generösa dispenser att den inte fungerar som någon gräns.
De senaste åren har även fisket på vraken blivit dramatiskt sämre. Garnbåtar lägger sina nät över och kring vraken. De gånger vi sportfiskare inte stängs ute på grund av att det är fysiskt omöjligt att fiska på vraken, så finns det ändå ingen fisk. Än värre är att näten fastnar i vraken och blir till en dödsfälla för fisken och ett effektivt hinder för krokfiske. Vår lagstadgade rätt att fiska i havet tas därmed ifrån oss. I rättvisans och den biologiska mångfaldens namn vore det helt rimligt att utropa vraken till frizon från fiske med dödliga redskap. Yrkesfiskare ska naturligtvis inte stängas ute, men de redskap de använder måste säkra ett biologiskt hållbart fiske. Fiske med burar är ett utmärkt exempel på det. Utöver vraken finns det en rad större grundområden till havs som skulle kunna bli utmärkta fiskevatten om det storskaliga fisket stängdes ute. Dessa områden är ytterst viktiga för det marina livet, men har hittills inte skyddats alls.
Vi lever i en tid då stora förändringar sker inom synen på havet och fisket. Låt oss hoppas och tro att de som har makten att besluta om hur resursen ska förvaltas vågar ta sitt ansvar och lämna tillbaka det som tillhör oss alla.
Anders Nicander

Det borde införas fredningsområden även ute till havs. (Foto: Anders Nicander)

Det borde införas fredningsområden även ute till havs. (Foto: Anders Nicander)

Annons
AKTUELLT

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!