Annons
Annons

Isabella Lövin stöder Fish Fight

Annons

EU-parlamentarikern Isabella Lövin (Mp) ställer sig bakom Fish Fight-kampanjen

EU-parlamentarikern Isabella Lövin ställer sig bakom Fish Fight-kampanjen. Foto: Fredrik Hjerling.

Fish Fight-kampanjen får nu stöd av författaren och politikern Isabella Lövin.
Jag ställer mig bakom Fish Fight-kampanjen till hundra procent, säger hon till Fiskejournalen. Dumpning av fisk är ett brutalt, korkat, omoraliskt och dessutom fullkomligt onödigt brott emot djur, natur och framtida generationers rätt till levande hav.
Med boken Tyst Hav väckte Isabella Lövin uppmärksamhet kring den akuta krisen för världens fiskbestånd. För närvarande är hon EU-parlamentariker för Miljöpartiet, och har ett starkt engagemang för en mer hållbar fiskeripolitik.

Norge och Island har förbjudit dumpning sedan länge, säger Isabella Lövin. Det är en skam att inte EU har följt efter. Vi måste sätta ner foten, och vi måste göra det nu!
Mer information om Fish Fight-kampanjen hittar du här.

Erik Kohlström

LÄS OCKSÅ

Annons
15 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Arbeta även för att EU förbjuder elcertifiering.
  Det gynnar fiskstammarna.

 • Jag tycker det är väldigt konstigt att låta sälar dö i tusentals på grund överpopulation och kalla det humant. Hade hon sett en säl ligga och hosta blod i 3 veckor innan den dör, så kanske det hade varit svårare att hålla miljöpartiets linje.

  Tills vi får en förvaltning utav säl kommer inte Kattegatts torskbestånd kunna läka.

 • Jag tycker det är konstigt att Josef tycker att man ska ingripa i naturens gång. Att djur svälter ihjäl är naturens sätt att de starka ska överleva och att reglera populationers storlek. Jag tror du kommer att få svårt att få gehör för dina åsikter här inne, Josef. Har aldrig hört en sportfiskare som kräver avskjutning av sälstammen. Problemet är snarare yrkesfiskets överfiske och överkapacitet.
  Sluta skyll ifrån er på sälen!

 • Till js
  sälar är sötta djur men de har inga naturliga
  fiende!
  Titta på Jylland (Danmark)hur gick det där?
  Det blev virus (Inget data virus)på sälen,dom dog
  av att dom var för många!
  Torsken i svenska vatten även laxen kommer inte tillbaka om där inte ökar avskjutningen på säl.
  Dom äter 3 till 5kg dygnet så kan du själv räkna
  om du kan! (Där finns minniräknare på mobilen!)
  Det är inte bara YRKESFISKARNAS fel!
  Yrkesfiskare sen 25 år tillbaka!

 • Den yrkesgrupp som har havet/fisken som sin näring
  borde gå i bräschen för att ta fram skonsamma,
  selektiva, miljövänliga redskap och metoder.
  Att sedan skylla på att sälen är boven i dramat
  kan vi väl lägga ner.
  Visst tar sälen sin beskärda del av kakan och bestånden har ökat rejält dom sista åren.
  Men sälen har garanterat inte käkat upp alla Rockor,
  Sillhajar,Tonfiskar,Torskar,Långor,Lubbar m.m
  och lämmnat kvar Knot och Fjärsing.
  Ta ansvar för havet och fiskbestånden!!!!!
  På 25 år borde väl redskapen kunnat förfinats??

 • Krister. Att säl lämnar kvar fjärsing är ju ett faktum. Ett annat faktum är att bortsett från sill/skarpsill så fiskar yrkesfisket numera lika mycket fjärsing som alla de andra arterna tillsammans. Om du inte är sinnesslö borde det ringa en varningsklocka.

  Magnus försöker ju ta ansvar för bestånden, han vill ju minska sälstammen.

  Den som vill kan ju kolla i fiskeriverkets beståndsutvecklingar för Kattegatt. Där syns klart att trots ett uttag på flera tusen ton torsk av yrkefisket så klarar torskbeståndet att öka pga säldöden 1988( se effekterna ett par 3 år senare). Idagsläget tar ju yrkesfisket upp mindre än 50 ton. Resterande matas Isabellas sälar med.

  Magnus: Slottskogens sälar matas i dagsläget med 6 kilo sill per dag. Energimässigt motsvarar det 15kilo torsk per dag. DETTA I FÅNGENSKAP! Jag förstår att du är frustrerad.

  JS: Sluta sprid lögner, sälen är i dagsläget garanterat anledningen till att det ser ut som det gör i Kattegatt. Det vet många forskare och säkerligen Isabella själv. Om du ens har något att komma faktamässigt så säg det. Visa mig en siffra och jag skall bemöta den.

 • Jag är själv jägare och säl är i mina ögon ett jaktbart vilt såsom Älg, Rådjur, Räv m.m.
  Rätt förvaltat är sälen en resurs som borde utnyttjas rätt.
  Men att lägga skulden på fisktomma hav på sälen funkar inte.
  1,3milijoner ton fisk dumpas varje år i Nordatlanten, 7 milijoner ton dumpas globalt.
  Detta är det uttag som dumpas hur mycket som totalt tas upp torde vara betydligt mer.
  Däri ligger problemen !!!
  Våra naturresurser skall brukas inte förbrukas.
  Vi äger inte naturen utan lånar den av våra barn!!

 • Krister: Jag håller med dig att det dumpas för mycket. Och självklart är jag med dig att sälen inte är felet till allt – och är globalt sätt- ingenting. Problemet är att jag gillar att fiska i Kattgatt och där är sälen ett problem enligt mig.

  Du som är jägare, vi har ju 15 000 sälar på västkusten. Det är 39 mil kust. Det blir 4 sälar per 100 meter. Skulle vi ha lika tätt med vargar skulle vi haft vadå? Typ 60 000 i Sverige. Jag kan verkligen inte se varför vi skall offra runt 25 000 ton fisk för att se sälar flyta iland vart 4e år. Dock kan jag förstå att vissa inte vill skjuta av säl och det kan jag verkligen respektera. Men då kan man inte ge andra skulden för det som sälen äter.

 • Sälen kan som sagt säkert vara en bov till fisknedgång på vissa platser och framför allt i kustnära vatten.
  Lobba för jakt på sälen, det skulle ge arbetstillfälle med guidade säljaktsturer och hålla sälpopulationen på rimlig nivå.
  Problemet med överfiske finns tyvärr kvar både
  lokalt som globalt och det är det som skrämmer mig och många fler.
  Du håller med om att det dumpas för mycket och
  globalt överfiskas.
  Det är det som måste få ett stopp och näringen måste hitta skonsamma, miljövänliga, selektiva fiskemetoder.

 • För den som vill bilda sig en egen uppfattning om vad överfiske är, kan börja med att titta på, http://www.icr.whale.org/eng/sc52e6.pdf+fish+consump
  Addera alla sälars och sjöfåglars konsumtion till det ca. 200 milj ton. Då är det ändå bara kaloribehov det handlar om, och hur stort ”spillet” är vet ju ingen. Det slutar nog med att varenda fisk människan tar upp ur havet är överfiske!!

 • Krister:
  Detta är mitt sätt att försöka lobba för säljakt, lägger ner grym tid för att försöka få andra att förstå att sälproblemet är verkligt. Jag vill verkligen få tillbaka det fisket som fanns kustnära på 50talet. Jag älskar att fiska.

  Jag har ju ingen erfarenhet om något annat än Skagerack och Kattegatt så allt jag försöker lura ut handlar ju de områdena. När jag kommer fram till att våra vatten vanvårdas totalt på grund av att sälen äter upp allt som finns så blir ju tveksam till alla sk experter. Att sedan alla välbetalda experter försöker gapa om andras bestånd, när vi inte ens kan se till att Kattegatt mår bra, då borde vi verkligen fundera på vad vi håller på med. Först borde vi se till att vi har kunskap att förvalta Kattegatt innan vi skall leka världspoliser. Därefter kanske vi kan försöka leka experter med alla andras bestånd. Men så länge som våra forskare inte ens kan räkna ut hur sälen påverkar våra kuster så har de knappast något att lära andra länder.

  Se på Norge. Har de några raketforskarredskap som kostar miljarder att ta fram? Nej de kör med selektivt nätfiske och krokfiske kombinerat med ett hårt reglerat trålfiske och en låg sälstam. Fungerar verkligen bra, kan jag och alla andra som fiskat där intyga.

 • Snälla Josef, påstå inte att sälarna ätit upp all fisk i Skagerack och Kattegatt.
  Jag har sportfiskat i Kattegatt och Skagrack i ca 35år och sorligt kunnat beskåda hur bestånden utarmats av överfiske.
  Lobba gärna för säljakt men jag tror detta är fel forum.
  Gå in och skriv på Fish fight-kampanjen, det som hela artikeln handlade om.
  Tack för mig!!

 • Krister: Allt gott med syftet men artikeln handlar även om Isabella som skrev tyst hav. Jag tror att hon och hennes kompisar är störst anledning till att Kattegatt är tyst. Har jag rätt kommer opinionen vända ganska abrupt om ett tag.

  Tack för din tid.

 • Nu fattar jag inget ????!!!
  Vad har Isabella med att Kattegatt är tyst ??
  Hon är den som stått på barikaden och gjort något
  åt saken, ALL HEDER till henne !!!

Annons
AKTUELLT

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Oktoberöring i Danmark

En knapp timma från Öresundsbron ligger Isefjorden och Roskildefjorden. Här fiskar man havsöring tolv månader om året och toppmånad på hösten är oktober. När havsöringsäsongen är över vid den svenska kusten börjar en lång väntan för många öringälskare. Räddningen finns på andra sidan Öresund. Med utgångspunkt i samhället Holbäk når man fiskbara vatten vid nästan

BILDSPEL: Tjuvtitt på nästa års hetaste beten

Så är årets Efttex-mässa i Amsterdam i full gång. Efttex är mässan där branschen i form av tillverkare och grossister träffas för att presentera sitt sortiment. Fiskejournalen är på plats för att ta tempen på prylnyheterna som hamnar i butikshyllorna framöver. Här hittas allt från jordgubbssmakande karpboilies till högteknologiska bluetooth-beten. Och allt det emellan sätter

Marint reservat stoppar danskarna?

Länsstyrelsen i Skåne vill skapa ett marint reservat i södra Kattegatt – främst för att hindra danskarna att börja bottentråla i området igen. Förhandlingar om att öppna upp det skyddade området pågår mellan danska och svenska regeringarna. Det var 2009 som Sverige och Danmark kom överens om trålfiskeförbud i ett stort område i södra Kattegatt.

Här är gäddan som fixade tävlingssegern

En trög förstadag fick dem att byta taktik. Då smällde det på flera gånger om för Team Brax Sabbath som tog hem fisketävlingen Super Pike Open. I helgen arrangerades CWC Super Pike Open i Oskarshamn och vann gjorde gjorde Team Brax Sabbath – trots en trög inledning. Jonathan Knutsson hade förhinder första dagen men hans

Kraftverk i Lillpite älv kritiseras

Lillpite Kraft AB vill återigen skjuta upp byggandet av fiskvägar Lillpite och Råbäckens kraftverk. Det får flera fiskeorganisationer i området att reagera. Det hela är en långbänk. Det var redan 1987 som det stod klart att de två kraftverken måste ha fiskvägar för att få byggas. Men fiskvägarna har aldrig blivit realiserade och nu har

Fjällorna startar i Värmland

Fjällorna är en klubb för fiskande tjejer. Tanken är att fler tjejer ska våga prova på fiske och få kontakter med andra fiskande tjejer. Nu startar Fjällorna en ny lokalavdelning i Värmland med en fiskedag i Sandbäckstjärn 23 oktober. Tjejfiskedagen i Sandbäckstjärn är uppstarten till Fjällornas nystartade lokalavdelning i Värmland. Alla som är intresserade samlas träffas först

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons