Ja till omstridd gruvbrytning

Nickelgruvan planeras i ett område som är på väg att bli naturreservat och att ett massivt lokalt motstånd har mobiliserats.
Det planeras allt fler gruvor i känslig natur.

Regeringen säger enligt SVT ja till den planerade och omstridda gruvbrytningen i Rönnbäcken Tärnaby. Man har därmed har prioriterat det kortsiktiga exploateringsintresset framför andra mer långsiktiga intressen, säger organisationen Fältbiologerna.
Enligt Svt Västerbottensnytt godkänner regeringen planerna på en nickelgruva i Rönnbäcken. Vid en presskonferens i Storuman i veckan fick kommunen beskedet om ett ja till att gruvföretaget Nickel Mountain nu kan gå vidare till mark och miljödomstolen för att få jobba vidare med en exploatering, det vill säga en framtida gruvbrytning mitt i det känsliga området i Umeälven i Tärnabyfjällen.
– Om 27 år har det kanadensiska bolaget tagit vad de vill ha och lämnat efter sig ett hål stort som Stockholms innerstad. 0,5 promille av vinsten från nicklet har kommit samhället till del, säger Fältbiologernas ordförande Salomon Abresparr i ett pressmeddelande.
Noterbart är att nickelgruvan planeras i ett område som är på väg att bli naturreservat och att ett massivt lokalt motstånd har mobiliserats. Det centerpartistiska kommunalrådet i Storuman, Tomas Mörtsell, har dock vid flera tillfällen uttryckt sitt stöd för en gruvbrytning i Rönnbäcken.
Ett hopp för motståndarna till gruvprojektet är att projektets ägare är i akut ekonomisk kris och för närvarande är det mycket svårt att hitta finansiärer till ett gruvprojekt med en investeringskostnad på omkring 10 miljarder kronor.
Morgan Fihn

Publicerad: 25 August 2013
Av: Morgan Fihn