Jämtkraft bygger ny kraftstation

Jämtkraft vill bygga nytt kraftverk i Långforsen, trots nya ägardirektiv från Östersund kommun.

Vi kunde nyligen läsa om Jämtkrafts nya ägardirektiv, där man för första gången säger sig vilja stimulera biologisk mångfald. När Sveriges Radio nu berättar att kraftbolaget ämnar bygga en ny kraftstation i Långforsen är det många som tvivlar på bolagets miljöengagemang.
Långforsen i Jämtland blev riksbekant då Jämtkraft AB på 90-talet ”kuppade” sig in i fiskevårdsområdets styrelse. Försöket misslyckades och ärendet fick mycket uppmärksamhet i riksmedia.
De senaste åren har Jämtkraft AB inte bedrivit någon verksamhet i Långforsens kraftstation. Älvräddarna begärde därför att Kammarkollegiet skulle granska nyttan med de miljöpåverkande dämningarna. Enligt Sveriges Radio kontrar nu Jämtkraft med att vilja bygga ett nytt kraftverk vid den nästan 100 år gamla kraftstationen i Långforsen.
Östersund kommun gav nyligen Jämtkraft nya ägardirektiv som innehöll restriktioner mot utbyggnad. Man skrev: ”Ingen ytterligare utbyggnad av vattenkraft ska tillåtas i oreglerade vattendrag i Jämtlands län.”
Två veckor efter de nya ägardirektiven kommer alltså beskedet om nybyggnationen av Långforsen.
– Uppenbarligen har inte de nya ägardirektiven någon effekt alls eftersom Jämtkraft inte bedriver verksamhet i några oreglerade vattendrag, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Vi har utan framgång sökt kommunstyrelsens ordförande, Ann-Sofie Andersson, för en kommentar om ägardirektiven.
Läs tidigare notiser om Jämtkraft.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!