Jämtkraft lägger locket på

Jämtkrafts presstalesman Anders Rubensson är missnöjd med Fiskejournalens rapportering om bolagets ovilja att bygga fiskvägar, och vägrar nu att svara på fler frågor.

Under den senast veckan har Fiskejournalen rapporterat om Jämtkrafts ovilja att bygga fiskvägar. I går kontrade Jämtkraft med att inrätta en miljöfond, därefter meddelade bolagets presstalesman att Jämtkraft nu bryter kontakten med Fiskejournalen och inte tänker svara på några fler frågor.

Efter att Jämtkrafts vd Anders Ericsson blivit kritiserad i Östersundsposten för sin ovilja att bygga fiskvägar förbi bolagets kraftverk, bemötte Jämtkraft kritiken med en insändare. Där berättade Jämtkrafts presstalesman Anders Rubensson att: ”Vi ser gärna att det byggs fisktrappor där det är ekonomiskt rimligt och ekologiskt motiverat”.
Enligt uppgifter till Fiskejournalens har dock Jämtkraft inte byggt en enda fiskväg vid sina 17 kraftverk. Vid Jämtkrafts anläggning i Dammån finns det visserligen en fiskväg, men den fanns på plats redan vid förvärvet 1974.
Med anledning av dessa uppgifter så kontaktade Fiskejournalen förra veckan Anders Rubensson för att försöka ta reda på vad Jämtkraft egentligen menar med sitt uttalande i insändaren, alltså:
– När är det ekologiskt motiverat och när är det ekonomiskt rimligt för Jämtkraft att bygga en fiskväg?
Anders Rubensson kunde då inte redogöra för detta, utan bad att få återkomma med ett svar.
I går morse skickade Jämtkraft ut ett pressmeddelande om att företaget har upprättat en miljöfond för biologisk mångfald. När Fiskejournalen senare under dagen får kontakt med Anders Rubensson igen uttrycker han sitt missnöje med Fiskejournalens skriverier om Jämtkraft. Sedan lägger han på luren med orden:
– Jag har inga fler kommentarer, jag är ledsen. Tack för samtalet, hej.
Morgan Fihn

HÄR kan du läsa Jämtkrafts insändare till ÖP.

Tidigare notiser som granskar Jämtkraft finns HÄR.

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!