Jämtkraft vägrar fiskvägar

Anders Ericsson är ordförande för Svensk Energi och VD för Jämtkraft. Hans uttalande i Östersundsposten om biologisk mångfald har väckt uppmärksamhet.

Svensk Energis ordförande Anders Ericsson, också VD på Jämtkraft AB, ger klara besked om biologisk mångfald.
I en artikel i Östersundsposten, lördag 27 augusti, får Anders Eriksson frågan varför Jämtkraft inte gör något åt torrfårorna och vandringshindren i sina vattenkraftverk.
– Det är inte vårt miljömål, svarar Anders Ericsson.
Det raka och ärliga svar som Jämtkrafts VD levererade har rört upp känslor bland Östersundspostens läsare. Christer Borg, Älvräddarna, är dock inte förvånad över ståndpunkten.
­– Den här inställningen till miljön från kraftindustrins sida är ingen nyhet för oss, men oftast brukar de försöka dölja det, säger Christer och tillägger att han uppskattar Anders Ericssons ärlighet.
De flesta politiker i den sittande majoriteten i riksdag och regering anser att kraftindustrin frivilligt borde åtgärda de miljöproblemen som vattenkraften skapar. Det går dock så långsamt att riksdagen nu ska ha en utfrågning om bekymren. Denna går av stapeln 4 oktober och såväl Christer Borg, Älvräddarna, som Jämtkrafts VD, tillika Svensk energis ordförande, Anders Ericsson är inbjudna som talare för sina respektive organisationer.
– Med den här typen av klara besked att man inte bryr sig om den biologiska mångfalden måste nu politikerna vakna och förstå att lagstiftning är det enda sättet att komma åt miljöproblemen i våra kraftverk, säger Christer Borg.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!