Jäst öring juldelikatess i Norge

En perfekt öring för salt och tunna, enligt norsk recept.

En perfekt öring för salt och tunna, enligt norsk recept.
Fånga ett antal öringar på runt kilot någon gång i september. Rensa dem och placera dem tätt i en tunna. Salta och lägg fiskarna under press. Lagom till julbordet är din delikatess ”rakörret” färdigjäst.
Låter det som en märklig maträtt? Ja, kanske är det bara i Norge man fortfarande kan fiska så mycket öring att man väljer att lägga sina kilosöringar att jäsa i tunnor. För många flugfiskande svenskar ter sig synen av stora öringar tätt packade i en tunna, mer som en massaker än en delikatess. Men allt handlar om kultur, referenser och om smak. Och detta sättet att förvara öring, hade en given plats även i Sverige förr i tiden.
Och när det gäller smak ska vi svenskar ligga lågt. Surtrömmingen är nog ännu märkligare än ”rakörreten” när det gäller både doft och smak.

Maria Ålander

Publicerad: 16 December 2014
Av: Mathias Arnham

Intressanta fiskeprylar från vår butik: