Jättegös från Dalarna

Den här fisken tänker Benny Hellström behålla och stoppa upp. Den 11,7 kilo tunga gösen kan vara själva krönet på en lång fiskekarriär.
Det var väl inte precis väntat att nästa seriösa attack mot det gamla, svenska gösrekordet skulle komma från Dalarna. Men det var just där, i sjön Amungen, som Benny fick tunghugget på sin vertikaljigg. Och sjön har uppenbarligen potential för storgös – bara några dagar tidigare hade fiskekompisen Jan Lidén fångat en pjäs på sju-åtta kilo. Den fick simma tillbaka, men jättegösen ville Benny behålla.
– När vi fick se gösen därnere i vattnet sa jag till Jan att den skulle hem till frysen. Jag vill ha gjort ett riktigt fint skinnmontage, kosta vad det kosta vill, säger den 73-årige fiskaren som fångat åtskilliga storfiskar i sitt liv, men aldrig någon som den här.
Benny har fiskat gös i tiotalet år i Amungen, men hittills mest med trolling. I fjol fick han emellertid en vertikalutrustning i present och sedan dess har det blivit en del försök med ”vertikalandet”. Storgösen, som uppenbarligen var en romstinn hona, tog en 11 centimeters jigg över två meters djup i den del av sjön där det är tillåtet att fiska. Halva sjön är avstängd mellan 1 maj och 24 juni för att skydda gösleken.
Gösen vägdes på kontrollerad våg till 11705 gram. Längden var 94,5 och omkretsen 63,5 centimeter.
Svenne Andersson

Benny Hellström kröner en lång fiskekarriär med en gös som nästan ruckar det 22 år gamla svenska rekordet på 12,007 kilo.

Benny Hellström kröner en lång fiskekarriär med en gös som nästan ruckar det 22 år gamla svenska rekordet på 12,007 kilo.

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!