Jättelångor från Vesterålen

Christian Karlsson med en av de drömlångor som bjudit på härliga kamper den senaste veckan. Foto: Nordic Sea Anglers

Långafisket utanför Vesterålen är glödhett just nu. Flera enorma fiskar har nappat och guiden Christian Karlsson fick nyligen själv kämpa upp en bjässe på 170 centimeter och 27 kilo!

Christian, som är guide på Nordic Sea Anglers camp i Vesterålen, tog sin drömlånga på en av de långturer som de senaste veckorna gett enorma mängder torsk.
– Alla turer ut till vår nya fiskeplats har levererat på ett sätt jag aldrig varit med om. Området är stort och vi har funnit riktiga guldkorn som inte ens finns med på sjökortet. En topp som vi döpt till V-berget har de senaste turerna levererat ett galet torskfiske. Under den första turen hade vi fem torskar över 20 kilo i båten och redan då visste jag att vi skulle komma tillbaka för mer. Vad vi inte visste då var att enorma långor härjar längs djupkanterna.

Johan med en grann torsk på 25,5 kilo. Foto: Nordic Sea Anglers

Det upptäcktes däremot med besked under en senare tur.
– Efter en drift från en topp på 80 meters djup small det ordentligt på jiggarna och vi hade plötsligt en trippeldrillning med stor fisk. Det slets i båten och i ytan möttes vi av tre långor i mycket stort format. Den största vägde 20 kilo! Vi hade några fler kontakter i slutet av driften och jag frågade om vi skulle ta fler långor –  och fick ett rungande JA till svar! Efter ett flertal drifter på samma kant hade vi fightat oss trötta på stora långor och en torsk på 20 kilo. Störst var Jaris knökfeta långa på 147 centimeter och 26 kilo, berättar Christian.

Foto: Nordic Sea Anglers

När gästerna fick så mycket fisk blev det förstås svårt för Christian att få tid till eget fiske. Men när chansen dök upp så tog han den!
– Då gästerna hämtade andan passade jag på att släppa ner mina grejer. Efter att ha tappat ett par långor på min Crazy Daisy i färgen ”Rainbow” small det snart till direkt på ett nersläpp. Kampen var riktigt tuff och jag försökte hålla masken när jag pumpade upp fisken för att inte avslöja hur tung den egentligen var. Men det gick inte och flåsandet avslöjade mig.

”Uppe i ytan växte det fram en enorm fisk!”

Uppe i ytan växte det fram en enorm fisk! En 170 centimeters långa kom in över relingen och den var riktigt tung. Fisken vägde 27 kilo och är den största långan hittills på Nordic Sea Angling. Det kändes helt osannolikt men ändå inte. I slutet av dagen hade nämligen platsen levererat mellan 15-20 stora långor där alla vägde över 10 kilo med toppfiskar på 27, 26, 20 kilo. Den här dagen var det minst sagt långornas tur att visa upp sig!

6
Visa bildspel

/
...
Visa mer

För att få en bild av vad som händer nere i djupet har Christian bestyckat sin undervattenskamera med en jigg. Här kan ni se resultatet!

 

Tack för rapporten och grattis till alla fina fiskar!

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Guldhugg i Artjakten

Efter drygt två veckors fiskande har över 150 barn skickat in sina fiskebilder och berättelser. En av dem är Linnea Nilsson som fångat flera olika sorters fiskar, bland annat denna vackra sarv. 

”Sillen” var en sensationell sardin

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

130-centimetare högg tre gånger

Alex Hägg tar ett fast grepp om ledningen i gäddtävlingen Sommargäddan efter en väldig – och minst sagt glupsk – 130 centimetare. Den mäktiga gäddan högg först på kompisens jigg två gånger innan Alex kunde kroka den. – Det var helt sjukt, hälsar han.

Sverige får ny lag om vattenkraft: ”Ytterligt pinsamt”

Den 14 juni godkände riksdagen regeringens förslag om en ny lagstiftning för landets vattenkraft. Samtliga motioner avslogs så förslaget accepterades i sin helhet. – Ytterligt pinsamt för vissa partier som säger sig vara ”gröna”, menar Christer Borg, generalsekreterare på Älvräddarna.

“Fågelfisk” går viralt

En karp som nyligen fångades i Kina uppvisar en minst sagt märklig huvudform. Fångstfilmen har på kort tid fått stor spridning på sociala medier där fisken kallas ”bird fish”. Kinesiska forskare tror att deformationen kan ha uppkommit i fosterstadiet.

Närkontakt med späckhuggare!

Vanligtvis rapporterar vi inte om däggdjur, men när vi får en samling fantastiska bilder från en magisk närkontakt med en grupp späckhuggare utanför Orust kan vi bara inte låta bli. Så håll till godo – här kommer ett bildspel på några av klotets mäktigaste rovdjur!

Film om den stressade Östersjötorsken

Torsken i Östersjön har det inte lätt och behöver all hjälp den kan få. WWF har släppt en kortfilm som förklarar torskens utsatta situation och viktiga roll i ekosystemet. Vill du själv bidra till att vända trenden i Östersjön? Skippa i så fall torsken på tallriken!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!