Jättelångor från Vesterålen

Christian Karlsson med en av de drömlångor som bjudit på härliga kamper den senaste veckan. Foto: Nordic Sea Anglers

Långafisket utanför Vesterålen är glödhett just nu. Flera enorma fiskar har nappat och guiden Christian Karlsson fick nyligen själv kämpa upp en bjässe på 170 centimeter och 27 kilo!

Christian, som är guide på Nordic Sea Anglers camp i Vesterålen, tog sin drömlånga på en av de långturer som de senaste veckorna gett enorma mängder torsk.
– Alla turer ut till vår nya fiskeplats har levererat på ett sätt jag aldrig varit med om. Området är stort och vi har funnit riktiga guldkorn som inte ens finns med på sjökortet. En topp som vi döpt till V-berget har de senaste turerna levererat ett galet torskfiske. Under den första turen hade vi fem torskar över 20 kilo i båten och redan då visste jag att vi skulle komma tillbaka för mer. Vad vi inte visste då var att enorma långor härjar längs djupkanterna.

Johan med en grann torsk på 25,5 kilo. Foto: Nordic Sea Anglers

Det upptäcktes däremot med besked under en senare tur.
– Efter en drift från en topp på 80 meters djup small det ordentligt på jiggarna och vi hade plötsligt en trippeldrillning med stor fisk. Det slets i båten och i ytan möttes vi av tre långor i mycket stort format. Den största vägde 20 kilo! Vi hade några fler kontakter i slutet av driften och jag frågade om vi skulle ta fler långor –  och fick ett rungande JA till svar! Efter ett flertal drifter på samma kant hade vi fightat oss trötta på stora långor och en torsk på 20 kilo. Störst var Jaris knökfeta långa på 147 centimeter och 26 kilo, berättar Christian.

Foto: Nordic Sea Anglers

När gästerna fick så mycket fisk blev det förstås svårt för Christian att få tid till eget fiske. Men när chansen dök upp så tog han den!
– Då gästerna hämtade andan passade jag på att släppa ner mina grejer. Efter att ha tappat ett par långor på min Crazy Daisy i färgen ”Rainbow” small det snart till direkt på ett nersläpp. Kampen var riktigt tuff och jag försökte hålla masken när jag pumpade upp fisken för att inte avslöja hur tung den egentligen var. Men det gick inte och flåsandet avslöjade mig.

”Uppe i ytan växte det fram en enorm fisk!”

Uppe i ytan växte det fram en enorm fisk! En 170 centimeters långa kom in över relingen och den var riktigt tung. Fisken vägde 27 kilo och är den största långan hittills på Nordic Sea Angling. Det kändes helt osannolikt men ändå inte. I slutet av dagen hade nämligen platsen levererat mellan 15-20 stora långor där alla vägde över 10 kilo med toppfiskar på 27, 26, 20 kilo. Den här dagen var det minst sagt långornas tur att visa upp sig!

6
Visa bildspel

/
...
Visa mer

För att få en bild av vad som händer nere i djupet har Christian bestyckat sin undervattenskamera med en jigg. Här kan ni se resultatet!

 

Tack för rapporten och grattis till alla fina fiskar!

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Fiskejournalen – en tidning i medvind!

Nyligen publicerades en sammanställning av hur det går för landets tidskrifter. Många har tappat läsare sedan fjolårets mätning, men det finns undantag. Två lysande exempel är Fiskejournalen och Allt om Flugfiske, som i år har 18 respektive 15 procent fler läsare. Snacka om medvind!

Politiker festar på utrotningshotad art

Den 28 oktober vankas det stort ålagille hos Mjällbymoderaterna. På inbjudan står det att den som inte ”tål eller gillar” ål kan erbjudas ett köttalternativ. Med tanke på att ålen klassas som akut utrotningshotad kanske det även finns andra orsaker till att någon vill avstå.

Sportfiskarna, SLU och WWF summerar höstens fiske efter tonfisk

Årets septembermånad går till den svenska fiskehistorien. Under nio actionfyllda dagar förenades forskare, sportfiskare och märkningsexperter i en gemensam insats i vetenskapens tjänst. Syftet var att öka förståelsen för den blåfenade tonfisken, som gjort en efterlängtad återkomst till den svenska kusten. Resultatet blev fjorton märkta tonfiskar på svenskt vatten. Nu ger tre av projektets huvudaktörer

Livet leker för Ätranlaxen!

Den omfattande fiskevården i Ätran bär frukt. I måndags lyftes lax nummer 1000 över dammen i Nydala. Det är det bästa resultatet sedan 1988!

Sportfiskarna undersöker laxfisk från Vänern

Förra vintern konstaterades att en öringhona av Gullspångsstammen var smittad av den fruktade virussjukdomen infektiös pankreasnekros, IPN. Nu ska Sportfiskarna ta IPN-prover på trollingfångad lax och öring för att undersöka om fler fiskar kan ha smittats.

VINNARNA: Vinn en unik poster med laxflugor

AD:n Anders Wolmar och laxfiskeprofilen Mikael Frödin skapade under slutet av 80-talet en unik poster med klassiska laxmönster. Nu har du chansen att vinna ett nypressat exemplar av skapelsen. Svara på frågan här nedan – kanske blir du en av de tjugo lyckliga! Anders Wolmar hade under flera år eftersökt något snyggt att vila ögonen på i fiskerummet. En sen

Klassiker i ny tungviktsmodell

ABU Garcias atomdrag är för många gäddfiskare en given favorit i betesboxen. Nu kommer det klassiska betet i ett större och tyngre utförande – Atom 55 gram. Antalet gäddor som Atomdraget skördat genom tiderna är svårt att sia om och statistiken lär inte svika nu när nya tungviktaren äntrar marknaden. I butikshyllorna land och rike

Här firar de misstänkta tjuvfiskarna – i morgon väntar åtal

I somras plundrades sydsvenska sjöar på mer än tusen kilo gös, lika mycket kräftor och över hundra kilo gädda. Den olovliga fångsten såldes sedan på fiskmarknader i Stockholm och Göteborg för över 400 000 kronor. Tjuvfiskeligans mobilbilder vittnar om ett metodiskt tjuvfiske och festlig stämning. I morgon lär minerna bli mer ansträngda. Då inleds nämligen den

Musslor släpper ut mängder av metan

Kor beskylls ofta för att släppa ut stora mängder av växthusgasen metan. Nu har forskare från Stockholms universitet upptäckt att även Östersjöns musslor är en betydande producent.
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!