Jättelångor från Vesterålen

Christian Karlsson med en av de drömlångor som bjudit på härliga kamper den senaste veckan. Foto: Nordic Sea Anglers

Långafisket utanför Vesterålen är glödhett just nu. Flera enorma fiskar har nappat och guiden Christian Karlsson fick nyligen själv kämpa upp en bjässe på 170 centimeter och 27 kilo!

Christian, som är guide på Nordic Sea Anglers camp i Vesterålen, tog sin drömlånga på en av de långturer som de senaste veckorna gett enorma mängder torsk.
– Alla turer ut till vår nya fiskeplats har levererat på ett sätt jag aldrig varit med om. Området är stort och vi har funnit riktiga guldkorn som inte ens finns med på sjökortet. En topp som vi döpt till V-berget har de senaste turerna levererat ett galet torskfiske. Under den första turen hade vi fem torskar över 20 kilo i båten och redan då visste jag att vi skulle komma tillbaka för mer. Vad vi inte visste då var att enorma långor härjar längs djupkanterna.

Johan med en grann torsk på 25,5 kilo. Foto: Nordic Sea Anglers

Det upptäcktes däremot med besked under en senare tur.
– Efter en drift från en topp på 80 meters djup small det ordentligt på jiggarna och vi hade plötsligt en trippeldrillning med stor fisk. Det slets i båten och i ytan möttes vi av tre långor i mycket stort format. Den största vägde 20 kilo! Vi hade några fler kontakter i slutet av driften och jag frågade om vi skulle ta fler långor –  och fick ett rungande JA till svar! Efter ett flertal drifter på samma kant hade vi fightat oss trötta på stora långor och en torsk på 20 kilo. Störst var Jaris knökfeta långa på 147 centimeter och 26 kilo, berättar Christian.

Foto: Nordic Sea Anglers

När gästerna fick så mycket fisk blev det förstås svårt för Christian att få tid till eget fiske. Men när chansen dök upp så tog han den!
– Då gästerna hämtade andan passade jag på att släppa ner mina grejer. Efter att ha tappat ett par långor på min Crazy Daisy i färgen ”Rainbow” small det snart till direkt på ett nersläpp. Kampen var riktigt tuff och jag försökte hålla masken när jag pumpade upp fisken för att inte avslöja hur tung den egentligen var. Men det gick inte och flåsandet avslöjade mig.

”Uppe i ytan växte det fram en enorm fisk!”

Uppe i ytan växte det fram en enorm fisk! En 170 centimeters långa kom in över relingen och den var riktigt tung. Fisken vägde 27 kilo och är den största långan hittills på Nordic Sea Angling. Det kändes helt osannolikt men ändå inte. I slutet av dagen hade nämligen platsen levererat mellan 15-20 stora långor där alla vägde över 10 kilo med toppfiskar på 27, 26, 20 kilo. Den här dagen var det minst sagt långornas tur att visa upp sig!

6
Visa bildspel

/
...
Visa mer

För att få en bild av vad som händer nere i djupet har Christian bestyckat sin undervattenskamera med en jigg. Här kan ni se resultatet!

 

Tack för rapporten och grattis till alla fina fiskar!

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Fullspäckat scenprogram på Sportfiskemässan

Jakub Vagner och Marko ”Markoolio” Lehtosalo är bara några av de färgstarka personer som kommer att medverka under Sportfiskemässan i Stockholm. Scenprogrammet är nu klart och bjuder på högklassig underhållning under samtliga dagar!

Polisen varnar för båtstölder

En stöldliga härjar nu längs västkusten. ”På en skala 1-10 är det nu 10 i risk för stölder av båtmotorer i väst”, säger polisen Thomas Andersson till SVT Nyheter.

Meterligan 2017 avgjord – Pacholik tog tredje raka

Precis som 2015 och 2016 blev det Hampus Pacholik som skrapade ihop flest antal centimetrar i Fiskejournalens Meterligan. Meterligan deltar du automatiskt i när du fått en anmäld gädda över 100 centimeter godkänd i vår populära Hundraklubben. Hampus som mestadels befinner sig i trollingbåt, men inte heller missar tillfälle att vare sig spinnfiska eller ismeta

Forskare letar läskig mat från havet

Maskar, maneter och taggiga sjöborrar är det nog få som förknippar med en trevlig middag. Men kanske kommer dessa djur att bli vanliga på de svenska matborden. Nu har Göteborgs universitet startat projektet ”Scary Seafood” i hopp om att kunna utveckla framtidens havsmat.

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!