Jättelik gråsej från norr

Peter Notstrand från Gällivare har inte så långt över till Lavangen och det var där, vid Solöy, som han krokade på en grotest stor och stark gråsej.
Peter berättar att han ofta tar bilen de 30 milen över till Lavangen för lite havsfiske. Han brukar ta in på fiskecampen på Solöy där han hyr båt och har tillgång till fina fiskevatten alldeles i närheten.
– Jag låg inte mer än 100 meter från stranden, men det var 180 meter djupt där jag släppte ner pilken, berättar han för Fiskejournalen.
– Pilken på 75 gram hade inte hunnit mer än sex meter ner när det blev ett kraftfullt hugg och sedan fick jag uppleva mitt livs kamp. Jag trodde först att det var hälleflundra som tagit betet, men blev så småningom varse att det var en gråsej.
Peter är ingen ”hardcore-fiskare” och utrustningen var av det enklare slaget med spö och rulle från ÖB.
– Det var ju inget kraftigt båtspö jag hade och flera gånger var jag tvungen att doppa spötoppen i vattnet för att det inte skulle brytas. Fyra gånger hade jag sejen inne vid båten innan jag efter 40 minuter till slut lyckades landa den.
Inne på campingen mättes den imponerande fisken till 122 centimeter och vägdes till prick 21 kilo. Nu hör det till saken att Peter blodade av fisken i båten och fiskade en stund efter storfångsten. Annars hade den stora gråsejen förmodligen legat ännu nämrare det norska rekordet som lyder på 22,7 kilo. Hur som helst är det en av de fyra-fem största gråsejar som svenskar fångat i Norge under 2000-talet.
Svenne Andersson

Dottern Tindra tittade beundrande på den stora gråsejen som pappa, Peter Notstrand, fångat vid Solöy.

Annons
AKTUELLT

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!