Jättemal från Helge å

Unik fångst. Ivar kunde knappt tro sina ögon när det visade sig att "gäddan" var en mal på 165 centimeter. Fisken fick förstås snabbt simma vidare. Foto: Ivar Jönsson

Ivar Jönsson hade förberett en lugn familjetur med jollen utmed Helge å. Så blev det inte riktigt.  På kvällens sista kast kom ett våldsamt hugg av en fisk som började bogsera båten! Först en timme senare kunde Ivar och familjen se att en enorm mal hade tagit betet. 

Dagen på ån hade annars inletts enligt planen. Picknik i jollen hade hunnits med och den sexåriga dottern hade fått veva in ett par mindre gäddor. Ivar och hans bror Niklas bestämde sig för att ta de avslutande kasten och när Faceit-jiggen studsades över botten tog det tvärstopp.
– Det kändes som ett typiskt gäddhugg och jag var övertygad om att jag fått på en större gädda. Vi gissade att den kanske vägde fem-sex kilo och jag räckte över spöt till min dotter. Men precis då ändrade fisken beteende och gav sig av uppströms. ”Den här är nog mycket större” sa jag och tog snabbt tillbaka spöt. Fisken fortsatte att ta lina och jag började bli orolig för om linan skulle räcka.

”Jag drog åt bromsen ordentligt med resultatet att båten följde efter”

Jag drog åt bromsen ordentligt med resultatet att båten följde efter. Då tittade vi på varandra och undrade om det här verkligen var en gädda. Kunde jag rent av ha fått på en mal? En båt passerade och stannade upp nyfiket. ”Antingen har jag fångat en säl eller en dykare” skojade jag när de såg mitt böjda spö. De stannade upp och följde kampen och strax efteråt anslöt ytterligare en båt.

Ivar med ett härligt spöböj och en intresserad publik. – Bilden togs av en kille som följde kampen i båten bredvid, berättar han.

Så småningom kom fisken in mot båten och det var en obeskrivlig känsla när vi såg den väldiga malen vältra sig i ytan. Vilken fisk! Betet tycktes tyvärr sitta djupt så vi tog den ombord för att få loss krokarna så skonsamt som möjligt. Som tur var gick det bra och fisken simmade vidare efter att vi tagit några snabba bilder, berättar Ivar.

Den väldiga malen gav sig snabbt iväg så fort krokarna lossats.

Det var den första mal som någon i sällskapet hade sett och ingen hade hört om liknande fångster.
– Jag vet att man planterade ut mal här på slutet av 1980-talet. Kanske var det en av dem som nu blivit stor, gissar Ivar.

Efter att malen gett sig av satt Ivar och familjen stilla i den lilla plastjollen.
– Det var en mäktig upplevelse för alla som var med. Vi njöt av stunden och jag tror ingen av oss kommer att glömma den fisken, hälsar Ivar.

Fakta: Europeisk mal (Siluris glanis)
Den europeiska malen har en långsträckt kroppsform med slät hud och brett huvud som pryds av karaktäristiska skäggtömmar. Få av världens sötvattensfiskar kan konkurrera i storlek då den kan bli fem meter lång och väga 300 kilo. Den anses ha invandrat till Sverige efter senaste istiden och har efterhand spridit sig till syd- och mellansvenska sjöar och strömvatten. De senaste hundra åren har bestånden minskat dramatiskt och arten är sedan länge fridlyst. Allt riktat fiske är därför förbjudet och oavsiktlig fångst ska återutsättas varsamt. Det svenska sportfiskerekordet, som togs i Emån 1981 och vägde 60.1 kilo, högg på ett 18 grams toby under öringfiske.

Hans Hällman

Publicerad: 3 augusti 2017
Av: Hans Hällman