Jätteöring från Sommen

Ett fåtal dagar om året jagar Sommens stora öringar i ytan. Om man lyckas pricka in ett sådant tillfälle gäller det att hålla hårt i spöt. Foto: Henry Hermansson

I söndags fångade Henry Hermansson en av Sommens stora öringar. Fisken vägde nästan tio kilo och hade inneburit ett nytt och svårslaget personbästa för de flesta. Men inte för Henry som sedan 1990 innehar sjörekordet för arten.

Henry är väl bekant med Sommen och dess öringar. Helst fiskar han dem i ytan men fisken är ofta nyckfull och därför svår att komma åt.
– Vid en gäddtävling i lördags upptäckte jag att ytvattnet ute i sjön låg på nio grader. Det är ofta då öringen går upp och jagar så jag bestämde mig för att göra en satsning dagen efter, berättar Henry.

Det skulle visa sig vara ett bra beslut. Henry misstänkte att öringen jagade i ytan och valde därför att yttrolla med paravan. Betet var en ombyggd 13 centimeters Rapala som målats grönmetallic, en färg som enligt Henry är den bästa för Sommens öringar.
Efter en halvtimme kom ett hugg som missades och kort därefter krokades en grann öring på omkring fyra kilo. Fisken fick gå tillbaka och nästa hugg var av en helt annan klass.

”Den tog en del lina och när den kom upp och vände i ytan kunde jag se det väldiga huvudet”

– Jag märkte direkt att det var en stor fisk. Den tog en del lina och när den kom upp och vände i ytan kunde jag se det väldiga huvudet. Eftersom jag bytt ut originalkrokarna mot Kamasan i storlek 6 kunde jag inte sätta så hård press. Fisken fick därför bestämma takten och efter omkring 20 minuter var den så pass trött att jag enkelt kunde styra in den i håven, berättar Henry.

Den vackra fisken vägde 9.34 kilo och var 83 centimeter lång.
– Det var kul att den var blank. En del år avstår vissa honor leken och behåller då sin silvriga färg. Dessa fiskar brukar vara i riktigt fin kondition och det gällde också den här, berättar Henry.

Blank var även den rekordfisk han fångade 1990 och som är den största spöfångade öringen som tagits i Sommen. Fisken vägde 11.58 kilo och var 95 centimeter lång.

Henry med sitt svårslagna Sommenrekord från 1990. Foto: Henry Hermansson

Huruvida rekordet kommer att slås återstår att se, men helt klart simmar det större öringar än så i Sommen.
– Det finns pålitliga uppgifter om nätfångade öringar på minst 14 kilo. Det har även talats om en öring som skulle ha vägt 17 kilo, men den vikten har aldrig bekräftats. Men att den var stor råder inga tvivel om, avslutar Henry.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Nya numret ute nu!

I övergången mellan vinter och vår finns det många alternativ för dem som är fiskesugna. Isen ligger fortfarande tjock på många håll men de flesta kan även hitta öppet vatten. I nya numret av Fiskejournalen bjuds du på mängder av inspiration till säsongens rika utbud!

Tonfiskprojektet kommer till Sportfiskemässan

I höstas genomfördes ett unikt forskningsfiske efter blåfenad tonfisk i svenska vatten. Markus Lundgren från Sportfiskarna koordinerade fiskeinsatsen och berättar om det spännande projektet under Sportfiskemässan!

Åtta miljoner till selektiva redskap

Sveriges lantbruksuniversitet efterlyser innovativa projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt yrkesfiske. Uppdraget kommer från Havs- och vattenmyndigheten som i år skjuter till åtta miljoner kronor.

Svensk cashtävling ger 100 000 till vinnaren

Swedish Game Fair Predator Open går av stapeln den 25-27 maj och blir Sveriges största cashtävling 2018. Som namnet antyder ger inte bara gäddor poäng, utan även gös och abborre. Den som deltar i båtklassen och får på en stor fisk lär säkert känna av spänningen. Vinnarteamet får nämligen resa hem med 100 000 kronor

Uppföljare om torrflugefiske

Under slutet av förra året lanserade Johan Klingberg första delen av bokserien Torrflugefiske, som berör dagsländor. Nu kommer uppföljaren ”Torrflugefiske – Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter”. Allt om Flugfiskes chefredaktör redogör på ett pedagogiskt sätt hur du imiterar varje insektsgrupp som boken tar upp. Du lär dig bindteknikerna som krävs, hur du känner igen insekterna vid

Ny hajart upptäckt i Atlanten

Ett forskarteam i Florida har med genetikens hjälp ökat förståelsen för de djuphavslevande kamtandshajarna. De har nämligen visat att det man tidigare trott var två populationer av samma art i själva verket är två olika arter. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till en mer hållbar förvaltning.

Världens bästa gäddvatten?

Om du vill fånga en riktigt stor gädda lär du knappast hitta ett hetare vatten än den illa sjön Chew Valley i det sydengelska grevskapet Somerset. Där fångades nyligen 25 gäddor över 13,6 kilo på bara en vecka. Sjörekordet ligger på drygt 20 kilo och minst fyra fiskar över 18 kilo har fångats i vinter.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!