Jätteöring från Sommen

Ett fåtal dagar om året jagar Sommens stora öringar i ytan. Om man lyckas pricka in ett sådant tillfälle gäller det att hålla hårt i spöt. Foto: Henry Hermansson

I söndags fångade Henry Hermansson en av Sommens stora öringar. Fisken vägde nästan tio kilo och hade inneburit ett nytt och svårslaget personbästa för de flesta. Men inte för Henry som sedan 1990 innehar sjörekordet för arten.

Henry är väl bekant med Sommen och dess öringar. Helst fiskar han dem i ytan men fisken är ofta nyckfull och därför svår att komma åt.
– Vid en gäddtävling i lördags upptäckte jag att ytvattnet ute i sjön låg på nio grader. Det är ofta då öringen går upp och jagar så jag bestämde mig för att göra en satsning dagen efter, berättar Henry.

Det skulle visa sig vara ett bra beslut. Henry misstänkte att öringen jagade i ytan och valde därför att yttrolla med paravan. Betet var en ombyggd 13 centimeters Rapala som målats grönmetallic, en färg som enligt Henry är den bästa för Sommens öringar.
Efter en halvtimme kom ett hugg som missades och kort därefter krokades en grann öring på omkring fyra kilo. Fisken fick gå tillbaka och nästa hugg var av en helt annan klass.

”Den tog en del lina och när den kom upp och vände i ytan kunde jag se det väldiga huvudet”

– Jag märkte direkt att det var en stor fisk. Den tog en del lina och när den kom upp och vände i ytan kunde jag se det väldiga huvudet. Eftersom jag bytt ut originalkrokarna mot Kamasan i storlek 6 kunde jag inte sätta så hård press. Fisken fick därför bestämma takten och efter omkring 20 minuter var den så pass trött att jag enkelt kunde styra in den i håven, berättar Henry.

Den vackra fisken vägde 9.34 kilo och var 83 centimeter lång.
– Det var kul att den var blank. En del år avstår vissa honor leken och behåller då sin silvriga färg. Dessa fiskar brukar vara i riktigt fin kondition och det gällde också den här, berättar Henry.

Blank var även den rekordfisk han fångade 1990 och som är den största spöfångade öringen som tagits i Sommen. Fisken vägde 11.58 kilo och var 95 centimeter lång.

Henry med sitt svårslagna Sommenrekord från 1990. Foto: Henry Hermansson

Huruvida rekordet kommer att slås återstår att se, men helt klart simmar det större öringar än så i Sommen.
– Det finns pålitliga uppgifter om nätfångade öringar på minst 14 kilo. Det har även talats om en öring som skulle ha vägt 17 kilo, men den vikten har aldrig bekräftats. Men att den var stor råder inga tvivel om, avslutar Henry.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!

Tånglake gav första metergäddan

I Hundraklubben och Meterligan, där dina anmälda ”hundraklubbare” räknas samman, fortsätter det att fyllas på storgäddor. En som fixade till en gädda över metern är Emelie Wallin. Hennes 105 centimeter långa gädda högg efter ett taktiskt betesbyte – efter ett hett tips från fiskekompisen. Emelie berättar själv: – Jag ville byta bete och kollade ner

Östersjön: Säl och fågel äter 200 000 ton fisk om året

De senaste åren har många påstått att sälar och skarvar orsakar ett allt sämre fiske. Ofta har dessa uppfattningar byggt på egna iakttagelser snarare än på vetenskapliga studier. Men nu har det gjorts en samlad undersökning om situationen i Östersjön och forskarna bekräftar det som många sett – att säl och fågel äter stora mängder
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!