Jätteöring från Sommen

Ett fåtal dagar om året jagar Sommens stora öringar i ytan. Om man lyckas pricka in ett sådant tillfälle gäller det att hålla hårt i spöt. Foto: Henry Hermansson

I söndags fångade Henry Hermansson en av Sommens stora öringar. Fisken vägde nästan tio kilo och hade inneburit ett nytt och svårslaget personbästa för de flesta. Men inte för Henry som sedan 1990 innehar sjörekordet för arten.

Henry är väl bekant med Sommen och dess öringar. Helst fiskar han dem i ytan men fisken är ofta nyckfull och därför svår att komma åt.
– Vid en gäddtävling i lördags upptäckte jag att ytvattnet ute i sjön låg på nio grader. Det är ofta då öringen går upp och jagar så jag bestämde mig för att göra en satsning dagen efter, berättar Henry.

Det skulle visa sig vara ett bra beslut. Henry misstänkte att öringen jagade i ytan och valde därför att yttrolla med paravan. Betet var en ombyggd 13 centimeters Rapala som målats grönmetallic, en färg som enligt Henry är den bästa för Sommens öringar.
Efter en halvtimme kom ett hugg som missades och kort därefter krokades en grann öring på omkring fyra kilo. Fisken fick gå tillbaka och nästa hugg var av en helt annan klass.

”Den tog en del lina och när den kom upp och vände i ytan kunde jag se det väldiga huvudet”

– Jag märkte direkt att det var en stor fisk. Den tog en del lina och när den kom upp och vände i ytan kunde jag se det väldiga huvudet. Eftersom jag bytt ut originalkrokarna mot Kamasan i storlek 6 kunde jag inte sätta så hård press. Fisken fick därför bestämma takten och efter omkring 20 minuter var den så pass trött att jag enkelt kunde styra in den i håven, berättar Henry.

Den vackra fisken vägde 9.34 kilo och var 83 centimeter lång.
– Det var kul att den var blank. En del år avstår vissa honor leken och behåller då sin silvriga färg. Dessa fiskar brukar vara i riktigt fin kondition och det gällde också den här, berättar Henry.

Blank var även den rekordfisk han fångade 1990 och som är den största spöfångade öringen som tagits i Sommen. Fisken vägde 11.58 kilo och var 95 centimeter lång.

Henry med sitt svårslagna Sommenrekord från 1990. Foto: Henry Hermansson

Huruvida rekordet kommer att slås återstår att se, men helt klart simmar det större öringar än så i Sommen.
– Det finns pålitliga uppgifter om nätfångade öringar på minst 14 kilo. Det har även talats om en öring som skulle ha vägt 17 kilo, men den vikten har aldrig bekräftats. Men att den var stor råder inga tvivel om, avslutar Henry.

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Historisk hälleflundra från Å

I torsdags fångade Erica Liljeros sitt livs fisk. Ett misstänkt bottennapp började plötsligt röra sig och en stenhård kamp tog vid. Till slut fick hon se vad som slukat den sejagnade jiggen. Upp kom den största hälleflundra som någonsin fångats av en kvinna!

Rösta fram din nya tidning

Fiskejournalens specialtidningar – Abborre och Gädda har minst sagt varit en succé och det vill vi fira genom att låta våra läsare vara med och bestämma – vilken specialtidning skulle du helst läsa? Vi på redaktionen har aldrig tidigare fått så mycket komplimanger och glada hejarop från läsare, skribenter och annonsörer som vi fått i

Dansk monsteröring på fluga

Børge Erland visste att danska Storeån höll stor fisk. Efter ett stenhårt hugg och en spännande kamp fick han uppleva det personligen. Det visade sig att hans egenbundna fluga hade slukats av en havsöring på 9,5 kilo!

Spinnfiskad jättegädda från Jämtland

Gäddfisket i Jämtland är glödhett och många har under sommaren tampats med gäddor i tungviktsklassen. En av dem är Patrik Granudd som nyligen krokade en riktig ”Jämtlandstank”. Läs här hans sköna berättelse om när personbästat höjdes till 13,8 kilo!

Krokad tjurhaj angriper kanot

Att fiska från vingliga kanoter är en utmaning för de flesta och inte blir det lättare om man krokar en fisk som plötsligt går till anfall. I en minst sagt gastkramande film på Youtube visas tjurhajens mäktiga kraftresurser – och dess hätska temperament!

Snart dags för Skånska jakt- och fiskemässan!

Nästa helg går Sveriges vackrast belägna fiskemässa av stapeln. I slottsparken till Bosjökloster kommer ett 40-tal utställare att visa upp allt ifrån resor, beten, spön och båtar. – I år satsar vi betydligt mer på fiske än tidigare och alla är hjärtligt välkomna, hälsar Julia Bonde som är pressanvarig för mässan.

Vätterns miljö diskuteras i Jönköping

Flygbombning, granatbeskjutning och lågflygande stridsflygplan, ja, det råder ingen tvekan om att Sveriges näst största sjö är påverkad av Försvarsmakten. En del övningar sker i direkt anslutning till fredade områden och många ifrågasätter rimligheten i att Vätterns unika miljö riskeras. En av de mest ivriga motståndarna är Aktion Rädda Vättern, som idag medverkar på H2O

Slutspurt för Artjakten

Med endast två veckor kvar av Artjakten, sommarens stora artfisketävling för barn och ungdomar, så är det 290 anmälda tävlande i tävlingen!

Sanslös gäddsvit från Siljan

Den duktiga gäddfiskaren Mattias Lindberg är van vid att fånga stora fiskar i Siljan, men den senaste tiden har fisket överträffat allt han tidigare upplevt. Den glödheta säsongen nådde sin kulmen i tisdags, då fyra 11-plussare kom upp under samma pass. Störst var en bjässe på över 15,5 kilo!

Danmark: Politisk storm efter granskning av fiskekvoter

Under de senaste dagarna har det blossat upp en dansk fiskeriskandal på högsta politiska nivå, efter att Riksrevisionen riktat skarp kritik mot hur Miljø- och fødevareministeriet hanterat tilldelningen av fångstkvoter. Det visar sig att den senaste fiskerireformen motarbetas, att kvoter missbrukas och att ett fåtal fiskare drar upp merparten av fisken.
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!