Jättepiggvar återutsatt

En gigantisk piggvar har återutsatts i Öresund av Öresundsakvariet i Helsingör. Skälet är att akvariets personalen trodde att fisken på 12,5 kilo skulle ha svårt att överleva i fångenskap.
Den enorma piggvaren fångades i slutet av maj av yrkesfiskaren Frank Nielsen från Hornbæk. När han konstaterat att den var mångdubbelt större än någon piggvar han tidigare sett ringde han Öresundsakvariet och frågade om de ville ha fisken.
Sedan fisken undersökts och simmat några veckor i akvariet har emellertid personalen där beslutat att återföra den till sin hemvist. Akvariechefen Jens P Jeppesen förklarar:
– Det visade sig snabbt att att den var alltför stor för att kunna trivas i våra bassänger. Dessutom var det en gravid honfisk, som hade upp till 15 miljoner ägg i sig. Ägg som var klara att portionsvis bli lagda under nästa månad och som kanske kan bidra till många små nya piggvarar i Öresundsområdet.
Han omtalar också att man fortfarande kan beskåda fina piggvarar i akvariet, men dom är av mera ”normal” storlek, 3-4 kilo.
Den 12,5 kg tunga och 75 centimeter långa piggvaren är den näst tyngsta som någonsin fångats i Danmark och som jämförelse kan det nämnas att svenska sportfiskerekordet från 1981 är på 9,5 kilo.
Svenne Andersson

Under några veckor simmade jättepiggvaren i Öresundsakvariet, men nu är den tillbaka i Öresund. (Foto: Öresundsakvariet)

Under några veckor simmade jättepiggvaren i Öresundsakvariet, men nu är den tillbaka i Öresund. (Foto: Öresundsakvariet)

Annons
AKTUELLT

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!