Josefs grymma gäddtips

Gäddfiskaren Josef Pilot tipsar om vad du ska tänka på när du fiskar gädda under de kalla månaderna.

Hösten och förvintern ger fantastiska möjligheter att fånga riktigt grov gädda. Den duktiga gäddfiskaren Josef Pilot bjuder här på tips som förhoppningsvis kan få många att förlänga säsongen och kanske till och med fånga drömgäddan.
Vattentemperaturen är snabbt på väg ner och dagarna är korta. Många överväger kanske att avsluta säsongen vilket vore synd. Josef har mängder av imponerande gäddor på meritlistan. Han fiskar helst i Vänern, Vättern och Mälaren, men har här valt ut några universella tips som fungerar lika bra i mindre sjöar och i skärgården.

Håll koll på tempen
– Ha tålamod! Det krävs nämligen för ett lyckat spinnfiske i november och december. Nyckeln till framgång är annars att ha koll på temperaturen som styr hur gäddan äter. När temperaturen faller kraftigt så är det svårt att lyckas. Kom ihåg att huggperioderna är korta. Det brukar därför löna sig att koncentrera sitt fiske till ett litet område och nöta där hela dagen.

Var står betesfisken?
– Försök att hitta betesstim och fiska sakta av området pelagiskt.

Fiska på rätt plats och djup
– Fiska gärna vid branter som har anknytning till vikar. Var inte rädd för att fiska lite djupare. Ofta är 3-6 meter ett bra djup att utgå ifrån.

Håll ut hela dagen
-Fiska ända till mörkrets inbrott. Höstgäddan hugger ofta i skymningen. Josef avslutar med att önska alla ett riktigt skitfiske!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Eldar tänds för Undens framtid

Vårdkasar, som traditionellt har använts för att signalera fara, kommer ikväll att tändas runt sjön Unden i protest mot att gruvbolaget European Cobalt vill leta efter metaller i den närliggande berggrunden.

Stopp för fiskodling i Storsjön

Företaget Bright Water Fish har fått avslag på sin ansökan om storskalig kassodling i Jämtländska Storsjön. Beslutet avslutar en lång juridisk process – och välkomnas av många som värnat om sjön.

Lubbe släpper abborrfilm

Nu finns Lubomir ”Lubbe” Pytels senaste film om abborrfiske på Youtube. Titeln är A-borrar 1.7 och som vanligt bjuds det på humor, vassa tips och en hel massa hugg!

Laxar känns igen på gällockens prickar

Fiskar du mycket lax och är nyfiken på hur många fiskar du återfångar? Kika i så fall på gällockens prickar. Ny forskning visar nämligen att individer kan igenkännas på prickarnas mönster.

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!