Josefs grymma gäddtips

Gäddfiskaren Josef Pilot tipsar om vad du ska tänka på när du fiskar gädda under de kalla månaderna.

Hösten och förvintern ger fantastiska möjligheter att fånga riktigt grov gädda. Den duktiga gäddfiskaren Josef Pilot bjuder här på tips som förhoppningsvis kan få många att förlänga säsongen och kanske till och med fånga drömgäddan.
Vattentemperaturen är snabbt på väg ner och dagarna är korta. Många överväger kanske att avsluta säsongen vilket vore synd. Josef har mängder av imponerande gäddor på meritlistan. Han fiskar helst i Vänern, Vättern och Mälaren, men har här valt ut några universella tips som fungerar lika bra i mindre sjöar och i skärgården.

Håll koll på tempen
– Ha tålamod! Det krävs nämligen för ett lyckat spinnfiske i november och december. Nyckeln till framgång är annars att ha koll på temperaturen som styr hur gäddan äter. När temperaturen faller kraftigt så är det svårt att lyckas. Kom ihåg att huggperioderna är korta. Det brukar därför löna sig att koncentrera sitt fiske till ett litet område och nöta där hela dagen.

Var står betesfisken?
– Försök att hitta betesstim och fiska sakta av området pelagiskt.

Fiska på rätt plats och djup
– Fiska gärna vid branter som har anknytning till vikar. Var inte rädd för att fiska lite djupare. Ofta är 3-6 meter ett bra djup att utgå ifrån.

Håll ut hela dagen
-Fiska ända till mörkrets inbrott. Höstgäddan hugger ofta i skymningen. Josef avslutar med att önska alla ett riktigt skitfiske!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Nya numret ute nu!

I övergången mellan vinter och vår finns det många alternativ för dem som är fiskesugna. Isen ligger fortfarande tjock på många håll men de flesta kan även hitta öppet vatten. I nya numret av Fiskejournalen bjuds du på mängder av inspiration till säsongens rika utbud!

Tonfiskprojektet kommer till Sportfiskemässan

I höstas genomfördes ett unikt forskningsfiske efter blåfenad tonfisk i svenska vatten. Markus Lundgren från Sportfiskarna koordinerade fiskeinsatsen och berättar om det spännande projektet under Sportfiskemässan!

Åtta miljoner till selektiva redskap

Sveriges lantbruksuniversitet efterlyser innovativa projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt yrkesfiske. Uppdraget kommer från Havs- och vattenmyndigheten som i år skjuter till åtta miljoner kronor.

Svensk cashtävling ger 100 000 till vinnaren

Swedish Game Fair Predator Open går av stapeln den 25-27 maj och blir Sveriges största cashtävling 2018. Som namnet antyder ger inte bara gäddor poäng, utan även gös och abborre. Den som deltar i båtklassen och får på en stor fisk lär säkert känna av spänningen. Vinnarteamet får nämligen resa hem med 100 000 kronor

Uppföljare om torrflugefiske

Under slutet av förra året lanserade Johan Klingberg första delen av bokserien Torrflugefiske, som berör dagsländor. Nu kommer uppföljaren ”Torrflugefiske – Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter”. Allt om Flugfiskes chefredaktör redogör på ett pedagogiskt sätt hur du imiterar varje insektsgrupp som boken tar upp. Du lär dig bindteknikerna som krävs, hur du känner igen insekterna vid

Ny hajart upptäckt i Atlanten

Ett forskarteam i Florida har med genetikens hjälp ökat förståelsen för de djuphavslevande kamtandshajarna. De har nämligen visat att det man tidigare trott var två populationer av samma art i själva verket är två olika arter. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till en mer hållbar förvaltning.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!