Kammarkollegiet svarar om Långfors

Nils Leine har haft de domstolsmål som gäller Jämtkraft de senaste åren.

Nu har även Kammarkollegiet, Sveriges äldsta myndighet, uttryckt hur de ser på Långfors och ett kraftverk på platsen.

Sedan 1 september pågår en brevkampanj, med syfte att förmå ägarna till Jämtkraft, Östersunds kommun, att gå vidare med beslutet från april att riva ut Långfors och återställa Långforsen i Långan, Jämtland.
Tusentals människor har hörsammat vädjan från Sportfiskarna, Älvräddarna och samtliga fiskemagasin i Sverige, att skicka brev till kommunalrådet AnnSofie Andersson, som också är ordförande i Jämtkraft. Flera kändisar har skickat brevet, bland dem Gunnar Westrin, Weeping Willows och Marko ”Markoolio” Lethosalo. Jämtkraft har på sin hemsida lagt ut argument för ett kraftverk på platsen, och nu har Kammarkollegiet, Sveriges äldsta myndighet, gett sin syn på saken.
Bland annat skriver de att deras roll är att ta tillvara allmänna intressen utifrån ett miljöperspektiv. Nils Leine är advokatfiskal och har haft de domstolsmål som gäller Jämtkraft de senaste åren.
– Underhållet av dammen och kraftverket är kraftigt eftersatt och det har inte drivits något kraftverk där på många år. Vi tycker att tillståndet för kraftverket ska återkallas och att hela området bör återställas till mer naturlikt skick. Vår hållning i frågan stöds dessutom av Länsstyrelsen, Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket. Älven har därtill samma skydd som nationalälvarna mot vattenkraftsutbyggnad, menar Nils.
Nils menar också att detta mål är viktigt, dels för att skydda och återställa miljön i området kring Långfors, men också för att EU-domstolen att pröva vad som ska vara utgångspunkten när man bedömer skadorna från ett vattenkraftverk.
– Frågan om att begära förhandsbesked av EU-domstolen och prövningstillstånd ligger just nu hos Högsta domstolen.  Vi hoppas att de tar upp frågan så snart som möjligt. Man ska inte heller glömma att det vid Långforsens kraftverk finns potential för höga naturvärden om dammen rivs ut, och redan nu fisk som både harr, öring och stensimpa, och även potential för ett levande friluftsliv.
Här kan du läsa på Kammarkollegiets sida, och vill du precis som tusentals andra tala om för Östersunds kommun att det bästa för miljön är att återställa Långforsen, hittar du brevet här som du enkelt skickar iväg till AnnSofie Andersson.

Publicerad: 29 september 2015
Av: Anders Holm