Kan ålen stoppa den svartmunnade smörbulten?

Danska forskare misstänker att ålen kan äta mycket smörbult. Foto: Tobias Dahlin

I Danmark har man upptäckt att ål växer snabbt där det finns svartmunnad smörbult. Nu vill forskare undersöka om de invasiva fiskarna har fallit ålarna i smaken.

Utbredningen av svartmunnad smörbult har inte gått att stoppa. Arten tycks trivas i de flesta miljöer och forskare är oroliga över utvecklingen. I Östersjön har den redan etablerat sig på många platser, inte minst runt Gotland där den funnits sedan 2010. Arten finns också i Kalmarsund, Karlskrona skärgård, Bråviken och i Göta älvs mynning och kan eventuellt också etablera sig på västkusten.

Svartmunnad smörbult känns igen på den främre ryggfenans svarta fläck. Foto: GMBL

Även Danmark har drabbats hårt. Där har man dock upptäckt att ålen tycks gynnas av smörbultens närvaro. Många av de ålar som utplanterats i fjordar där smörbultar lever har vuxit snabbt. Redan efter ett par år har de blivit 40 centimeter långa vilket är ovanligt och tyder på rikligt med föda. Nu ska forskare ta reda på om det beror på att svartmunnade smörbultar stått på menyn.
– Om det visar sig att ålen föredrar att äta smörbultar kan de utnyttja en ny resurs som ingen annan använder, säger Mads Christoffersen på DTU Aqua.

Läs mer om det eventuella sambandet mellan ål och smörbult här.

Lyssna på P4 Kalmars reportage om smörbulten här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Småvar fångad i Öresund

I lördags fångade Thomas Pihl en sju centimeter lång småvar under ett torskfiske i Öresund. Arten är mycket ovanlig i området och har inte registrerats sedan 1905.

Isfiskare drunknad

En 47-årig man drunknade i lördags under ett isfiske i sjön Norrviken, norr om Stockholm.

Enorm havsöring på abborrjigg

När Jesper Ekberg landfiskade i Kalmarsund var abborrarna som bortblåsta. Men den lätta utrustningen fick ändå bekänna färg då ett våldsamt hugg följdes av vilda rusningar. Hade ännu en gädda attackerat den lilla jiggen? Nej, men en urstark havsöring på 6,65 kilo!

Sveriges kustlinje kartlagd

Bilden av Sveriges 4800 mil långa kustlinje är nu mer tillförlitlig än någonsin. Lantmäteriet och Sjöfartsverket är nämligen klara med den kartläggning som inleddes 2005.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!