Kan ålen stoppa den svartmunnade smörbulten?

Danska forskare misstänker att ålen kan äta mycket smörbult. Foto: Tobias Dahlin

I Danmark har man upptäckt att ål växer snabbt där det finns svartmunnad smörbult. Nu vill forskare undersöka om de invasiva fiskarna har fallit ålarna i smaken.

Utbredningen av svartmunnad smörbult har inte gått att stoppa. Arten tycks trivas i de flesta miljöer och forskare är oroliga över utvecklingen. I Östersjön har den redan etablerat sig på många platser, inte minst runt Gotland där den funnits sedan 2010. Arten finns också i Kalmarsund, Karlskrona skärgård, Bråviken och i Göta älvs mynning och kan eventuellt också etablera sig på västkusten.

Svartmunnad smörbult känns igen på den främre ryggfenans svarta fläck. Foto: GMBL

Även Danmark har drabbats hårt. Där har man dock upptäckt att ålen tycks gynnas av smörbultens närvaro. Många av de ålar som utplanterats i fjordar där smörbultar lever har vuxit snabbt. Redan efter ett par år har de blivit 40 centimeter långa vilket är ovanligt och tyder på rikligt med föda. Nu ska forskare ta reda på om det beror på att svartmunnade smörbultar stått på menyn.
– Om det visar sig att ålen föredrar att äta smörbultar kan de utnyttja en ny resurs som ingen annan använder, säger Mads Christoffersen på DTU Aqua.

Läs mer om det eventuella sambandet mellan ål och smörbult här.

Lyssna på P4 Kalmars reportage om smörbulten här.

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Sensationellt störfynd i Lysekils hamn

Den stör som i våras flöt omkring i Lysekils hamn har nu artbestämts. DNA-analys från Göteborgs universitet visar att fisken var en europeisk stör, vilket gör fyndet högintressant eftersom arten är extremt ovanlig i våra vatten.

Jättelångor från Vesterålen

Långafisket utanför Vesterålen är glödhett just nu. Flera enorma fiskar har nappat och guiden Christian Karlsson fick nyligen själv kämpa upp en bjässe på 170 centimeter och 27 kilo!

Alla världens havsbottnar ska kartläggas

Under den nyligen avslutade havskonferensen i New York skänktes 18,5 miljoner USD för att påskynda kartläggningen av havens bottnar. Det har lett till målsättningen att alla marina bottnar ska vara kartlagda år 2030. Stockholms universitet blir ett av fyra centrum för forskningen.

Spinnfiskad drömgädda från Storsjön

Tobias Thegström hade kämpat i över åtta år för att fånga en tiokilosgädda. I söndags kom belöningen i form av hans livs skönaste ”bottennapp”. Läs här Tobias egen berättelse om när han krokade sin drömfisk.

Öringen trivs i Buskhyttebäcken

En undersökning av Buskhyttebäcken visar att de senaste årens fiskevårdande insatser har varit lyckade. Höstens återintroducerade öringar har redan hunnit reproducera sig!

Vilma leder Artjakten

Vilma Örnskov leder just nu Artjakten, sommarens stora sportfisketävling för barn och ungdomar. Tävlingen går ut på att man ska försöka få så många olika fiskarter som möjligt. Här har Vilma tagit ledningen med råge. Det har gått 26 dagar i skrivande stund av tävlingen och Vilma har redan fångat 39 fiskarter! Hon har bland

Efterlysning av sportfiskare till tonfiskprojekt

Har du erfarenhet av storviltsfiske och drömmer om att fånga en tonfisk på ”hemmaplan”? I så fall är du välkommen att kontakta forskaren Brian MacKenzie, som nu planerar hur tonfiskar på danskt vatten ska infångas och märkas.

Asp tjuvfiskas i Fyrisån

Upsala Nya Tidning rapporterar om att Upplands landskapsfisk – den rödlistade aspen – fiskas mitt i centrala Uppsala. Nu efterlyses tydligare regler för att stoppa det olagliga fisket.  
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!