Kan ålen stoppa den svartmunnade smörbulten?

Danska forskare misstänker att ålen kan äta mycket smörbult. Foto: Tobias Dahlin

I Danmark har man upptäckt att ål växer snabbt där det finns svartmunnad smörbult. Nu vill forskare undersöka om de invasiva fiskarna har fallit ålarna i smaken.

Utbredningen av svartmunnad smörbult har inte gått att stoppa. Arten tycks trivas i de flesta miljöer och forskare är oroliga över utvecklingen. I Östersjön har den redan etablerat sig på många platser, inte minst runt Gotland där den funnits sedan 2010. Arten finns också i Kalmarsund, Karlskrona skärgård, Bråviken och i Göta älvs mynning och kan eventuellt också etablera sig på västkusten.

Svartmunnad smörbult känns igen på den främre ryggfenans svarta fläck. Foto: GMBL

Även Danmark har drabbats hårt. Där har man dock upptäckt att ålen tycks gynnas av smörbultens närvaro. Många av de ålar som utplanterats i fjordar där smörbultar lever har vuxit snabbt. Redan efter ett par år har de blivit 40 centimeter långa vilket är ovanligt och tyder på rikligt med föda. Nu ska forskare ta reda på om det beror på att svartmunnade smörbultar stått på menyn.
– Om det visar sig att ålen föredrar att äta smörbultar kan de utnyttja en ny resurs som ingen annan använder, säger Mads Christoffersen på DTU Aqua.

Läs mer om det eventuella sambandet mellan ål och smörbult här.

Lyssna på P4 Kalmars reportage om smörbulten här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Fusk med svensksåld tonfisk

Stockholms miljöförvaltning har avslöjat att butiker sålt tonfisk som behandlats för att se rödare och färskare ut. Att äta för gammal tonfisk kan ge histaminförgiftning – något som kan vara mycket allvarligt.

Rafflande slutspurt i SM i gädda

Många av Sveriges duktigaste gäddfiskare har under året kämpat om en exklusiv finalplats i SM i gädda – Catch with Care Sportfish Masters. I helgen avgörs tävlingen under festliga former i Nyköping. I morgon ska de tio högst placerade teamen från de första två finaldagarna göra upp om den åtråvärda titeln. För alla som inte kan följa

ICE HELIX – Humminbirds satsning på isfiske

Teknikföretaget Humminbird har nyligen släppt två ekolod lagom till vinterns stundande ispass. ICE HELIX-serien är fulladdad med nyutvecklad teknik som säkert kan falla många isfiskare i smaken.

Fiskade tillsammans med 3-åring – fick monstergädda

Att fånga en av årets största gäddor är en dröm för många. Och att få uppleva det tillsammans med sin treårige son – som dessutom håvar fisken – gör ju inte saken sämre. Här kommer Christoffer Svenssons egen berättelse om gårdagens oförglömliga drömfiske på Vänern!

Deppiga fiskar kan ge nya läkemedel

Depression drabbar många djurgrupper – och fiskar är inget undantag. Amerikanska forskare är nu i full gång med att studera deprimerade zebrafiskar i hopp om att kunna utveckla antidepressiva läkemedel.

Fiskejournalen – en tidning i medvind!

Nyligen publicerades en sammanställning av hur det går för landets tidskrifter. Många har tappat läsare sedan fjolårets mätning, men det finns undantag. Två lysande exempel är Fiskejournalen och Allt om Flugfiske, som i år har 18 respektive 15 procent fler läsare. Snacka om medvind!

Politiker festar på utrotningshotad art

Den 28 oktober vankas det stort ålagille hos Mjällbymoderaterna. På inbjudan står det att den som inte ”tål eller gillar” ål kan erbjudas ett köttalternativ. Med tanke på att ålen klassas som akut utrotningshotad kanske det även finns andra orsaker till att någon vill avstå.

Sportfiskarna, SLU och WWF summerar höstens fiske efter tonfisk

Årets septembermånad går till den svenska fiskehistorien. Under nio actionfyllda dagar förenades forskare, sportfiskare och märkningsexperter i en gemensam insats i vetenskapens tjänst. Syftet var att öka förståelsen för den blåfenade tonfisken, som gjort en efterlängtad återkomst till den svenska kusten. Resultatet blev fjorton märkta tonfiskar på svenskt vatten. Nu ger tre av projektets huvudaktörer

Livet leker för Ätranlaxen!

Den omfattande fiskevården i Ätran bär frukt. I måndags lyftes lax nummer 1000 över dammen i Nydala. Det är det bästa resultatet sedan 1988!
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!