Kan ålen stoppa den svartmunnade smörbulten?

Danska forskare misstänker att ålen kan äta mycket smörbult. Foto: Tobias Dahlin

I Danmark har man upptäckt att ål växer snabbt där det finns svartmunnad smörbult. Nu vill forskare undersöka om de invasiva fiskarna har fallit ålarna i smaken.

Utbredningen av svartmunnad smörbult har inte gått att stoppa. Arten tycks trivas i de flesta miljöer och forskare är oroliga över utvecklingen. I Östersjön har den redan etablerat sig på många platser, inte minst runt Gotland där den funnits sedan 2010. Arten finns också i Kalmarsund, Karlskrona skärgård, Bråviken och i Göta älvs mynning och kan eventuellt också etablera sig på västkusten.

Svartmunnad smörbult känns igen på den främre ryggfenans svarta fläck. Foto: GMBL

Även Danmark har drabbats hårt. Där har man dock upptäckt att ålen tycks gynnas av smörbultens närvaro. Många av de ålar som utplanterats i fjordar där smörbultar lever har vuxit snabbt. Redan efter ett par år har de blivit 40 centimeter långa vilket är ovanligt och tyder på rikligt med föda. Nu ska forskare ta reda på om det beror på att svartmunnade smörbultar stått på menyn.
– Om det visar sig att ålen föredrar att äta smörbultar kan de utnyttja en ny resurs som ingen annan använder, säger Mads Christoffersen på DTU Aqua.

Läs mer om det eventuella sambandet mellan ål och smörbult här.

Lyssna på P4 Kalmars reportage om smörbulten här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Börja fiska i sommar!

Är du 16 år eller yngre och vill fiska under sommarlovet men saknar utrustning? Ingen fara, tack vare ett unikt projekt kan du nämligen låna en fiskeutrustning hela sommaren!

Envishet gav 125-centimetare

Pelle Wallquist fortsatte att lägga timme efter timme i ett vatten han trodde på, trots att storhuggen uteblev. Men i går kom beviset på att magkänslan var kalibrerad. Ett ”bottennapp” började plötsligt röra på sig och snart lyfte han upp en vacker madame på 125 centimeter.

Krafttag mot läkemedel i svenska vatten

Regeringen vill se en minskning av läkemedelsrester i svenska vattendrag. Därför ger man nu på bidrag för tekniska investeringar som förbättrar reningen av avloppsvatten. 

Ny drömabborre för Dejan

Abborresset Dejan Milosevic fångade nyligen en fantastisk abborre under ett kvällspass i vårsolen. Fisken bjöd på ett stenhårt hugg och vägde in på 2,25 kilo.

8-fjordar får miljöpris

Projekt 8-fjordar tilldelas vattenmiljöpriset Sjöstjärnan för sitt arbete i Bohusläns fjordsystem.  – Riktigt roligt! Det här betyder jättemycket för oss, hälsar projektledaren Niclas Åberg.

Sportfiskare sökes till norskt tonfiskprojekt

Norska Havsforskningsinstituttet söker sportfiskare till en märkningsstudie på blåfenad tonfisk. Sportfiskarnas nationalitet är inte viktig – däremot sälls stora krav på både erfarenhet och utrustning.

Jörgens megaborre – nu också på film!

I veckan skrev vi om fiskeprofilen och abborrnestorn Jörgen Larssons svenskfångade personbästa – en ståtlig jägare på 2010 gram. Här kommer en film på den mäktiga releasen!

Boktips: ”Färnan – min favoritfisk”

Många metare har ett passionerat förhållande till färnan. En av dessa är biologen och specimenmetaren Carl-Johan Månsson som har skrivit en hel bok om hur denna stridbara fisk lever och kan fiskas.

Laxar i Lagan plågas till döds

Ett tiotal laxar har simmat in i en dödsfälla utan återvändo vid kraftverket i Laholm. Fiskarna är tydligt plågade och har drabbats av svampangrepp i det varma vattnet. – Nu får det räcka med djurplågeriet! Laxarna kan inte simma upp och de kan heller inte backa ner. Detta händer regelbundet och varför inte dammtröskeln som

Gäddfiske gav mäktig mal

När Aldin Ferhatovic fiskade kustgädda från land tog det plötsligt tvärstopp. Hans gäddjigg hade nämligen fallit en stor mal i smaken.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!