Annons
Annons

Känner fiskar smärta?

Annons

Foto: Anders Nicander

I början av sommaren fick en rapport från Statens Lantbruksuniversitet (SLU) stor uppmärksamhet i media. I rapporten hävdades att ”det är helt klart att fiskar är kännande varelser, att de kan känna smärta och att de kan lida.”

Owe Landström är överläkare och smärtspecialist, knuten till en internationell forskargrupp på området smärta hos fisk. Han säger till Fiskejournalen att det inte finns någon internationell forskning som visar att fiskar kan känna smärta enligt den internationellt vedertagna definitionen av smärta.
Owe ställer sig frågande till hur forskare på SLU kan påstå att något är ”helt klart” när det saknas vetenskapliga bevis för det man påstår. I den grupp av forskare som tagit fram rapporten finns heller ingen smärtexpert, något som Owe påtalat för Bo Algers som är professor på SLU. Varför det inte gjorde det vill Bo Algers inte svara på, berättar Owe.

Vad vet vi då om smärta hos fiskar?
Owe Landström säger att vi egentligen inte vet särskilt mycket om vad fiskar ”känner” eller upplever. Och vad menar vi egentligen med ”fiskar”, när det finns över 30 000 arter?

Så här skriver Owe:

Har en hund samma smärtupplevelse som en människa? Har en hund samma smärtupplevelse som en gös? Har en gös samma smärtupplevelse som en trollslända? Har en trollslända samma smärtupplevelse som en maggot? Om vi hävdar en endimensionell syn på smärta så innebär det antingen att alla organismer med nervsystem känner smärta eller så tvingas vi sätta en gräns någonstans. Till exempel att däggdjur, fåglar och fiskar känner smärta men att sniglar, maskar och insekterinte  gör det. Om alla organismer med nervsystem känner smärta kanske vi bör avliva maggot eller maskar innan vi trär dem på kroken? Ja- eller nej-perspektivet är orimligt. Min uppfattning är att smärtupplevelsen är relaterad till hur avancerad hjärna och nervsystem som respektive art är utrustad med. Allt talar för det. Jag tror det handlar om gradskillnad istället för ja eller nej. Allt från vår egen emotionella, medvetna och subjektiva upplevelsen av smärta till den enklaste avvärjande reflexen hos en mask.

Vad säger forskningen?
Det råder stor oenighet om vad fiskar förmår känna. Det man har lyckats bevisa är att fiskar, precis som människor, har något som kallas nociceptorer. Ett slags varningsnerver som berättar att ett stimuli är skadligt för oss. Men att utifrån det påstå att fiskar känner samma sak som vi är fel både enligt logik och veteskapsfilosofi. Owe exemplifierar detta med att ställa frågan: om du ringer från en iPhone, kan du då utgå ifrån att den som svarar har en iPhone. Kan det vara så att den som svarar, såsom fiskarna, har en väldigt gammalmodig och enkel modell? Owe berättar att fiskar har en mycket primitiv hjärna som till exempel saknar hjärnbark. Hjärnbarken behövs för att kunna ”lagra” bilder. Därför kan vi utgå ifrån att fiskars förmåga till att uppleva vad som händer med deras kroppar är mycket begränsad.

Svårt problem
Owe säger att han inte påstår att fiskar inte kan känna smärta, däremot finns det ingen forskning som visar att de kan känna smärta som vi gör det. Forskningens uppgift är att förklara och klargöra skillnaden i smärtupplevelse.

Owe avslutar med följande ord:

”Inget av ovanstående innebär att fiskar ska behandlas ovarsamt eller respektlöst. Tvärtom är min åsikt att fiskar ska behandlas så skonsamt som möjligt i all form av hantering: Yrkesfiske, odling eller sportfiske. Men vi kan göra det av etiska skäl och för att vi inte vet vad som sker i deras hjärnor”.

Läs Owe Landströms artikel om fiskars smärtupplevelse HÄR

För att läsa rapporten från SLU klicka HÄR

LÄS OCKSÅ

Annons
12 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Med anledning av vad som påstås i artikeln här ovan vill jag framföra följande:
  1. Det är ett falskt påstående att jag inte ”vill” svara på varför ingen expert på smärta fanns i SLUs arbetsgrupp. Sanningen är att jag inte KAN svara på det eftersom jag inte ansvarade för sammansättningen av SLUs arbetsgrupp.
  2. SLUs rapport baserar sig bland annat på EFSAs rapport ”General approach to fish welfare and to the concept of sentience in fish” som kan läsas av envar på http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/954.htm
  I den arbetsgrupp som tagit fram EFSA-rapporten finns några av världens ledande forskare på smärta hos fisk.
  Man konkluderar i rapporten: ”The balance of evidence indicates that some fish species have the capacity to experience pain.”
  3. Vad avser frågan om hur smärtupplevelsen ser ut hos fisk så vet Owe Landström lika lite om det som han vet om hur en hund upplever smärta. Men att fisk uppvisar en kraftig flyktrespons när de exponeras för potentiellt smärtfulla stimuli vet vi. Ingen har påstått att fiskar upplever smärta på samma sätt som människor.
  4. Fiskejournalen har uppenbarligen publicerat en artikel med en falsk beskyllning från Owe Landström om mig utan att underrätta mig. Det är inte förenligt med god journalistik.

  Bo Algers

 • Kommentar till Bo Algers inlägg ovan.

  När det gäller punkt 1 och 4 så har Bo Algers rätt i att han inte ville svara på varför expertgruppen inte hade med en expert på det fenomen man fått i uppdrag att studera. Det var Mats Sjöqvist som stod för den bedriften. Det är också det som jag skriver i min artikel. Det är uppenbart att Bo Algers inte läst artikeln. Läs artikeln! Anders Nicander har blandat ihop era namn när han skrev ingressen ovan. Detta påtalade jag för honom direkt när den kom i tryck. Han har uppenbarligen inte korrigerat detta vilket är beklagligt men får stå för Anders.
  När det gäller punkt 2 så konkluderar EFSA att det finns indikationer på att fiskar har kapacitet att känna smärta. Detta innebär inte som Mats Sjöqvist påstod att det är helt klart att fiskar kan känna smärta och uppleva lidande. Att göra den tolkning som Mats gör är inte förenlig med god vetenskap, speciellt inte när det basuneras ut i Aftonbladet. Den diskussionen kan jag ta med dig Bo eller med Mats när som helst och var som helst men inte i AB, hellre i ett vetenskapligt sammanhang.
  Avseende punkt 3 så har jag aldrig hävdat att jag förstår hur hundar eller fiskar upplever ”smärta” däremot har jag hävdat att allt talar för att fiskar inte upplever nociception(”smärta”)på samma sätt som vi. Så var i består då skillnaden? Vill man föra forskningen framåt så bör man enligt min mening lägga fokus där. Så kära professorer på SLU, när får vi höra om skillnaden mellan fiskar och människor avseende smärtupplevelse? Jag har inte sett ett ord om detta men väntar nyfiket. Och det gör säkert även många fritidsfiskare, så kom igen!

  //Owe Landström

  PS! Ska upprepa min begäran till Anders att han korrigerar ingressen så den stämmer med artikeln. Rätt ska vara rätt.

 • Hej igen!

  Vill lägga till ytterligare en kommentar till Bo Algers inlägg. EFSA fastslår (efter stor oenighet) att en ”balanserad”(!?) tolkning av bevisen ”indikerar”(!?) att ”vissa”(!?) fiskar har ”kapacitet”(!?) att känna smärta.
  Förklara för mig och fritidsfiskarna hur detta utifrån en vetenskaplig tolkning(för det är väl er uppgift, eller?)kan anses liktydigt med att ”det är helt klart att fiskar kan känna smärta och lidande”. Jag som är vetenskapligt skolad förstår inte hur den slutsatsen kan dras utifrån EFSA:s av reservationer späckade utlåtande. Förklara gärna.

  MVH//Owe Landström

 • Fiskar känner säkert smärta,
  Men nu är det så här att fiskar blir människomat.
  Alltså är detta en annan grej,och inte något som
  djurskyddsmyndigheten skall bry sin lilla hjärna om.
  Dom kan börja ju med att tvätta sin egen byk,
  och sluta upp med att ”hitta på” grundlösa och
  onödiga djurskyddsärenden..
  Detta pga sysslolöshet och ”för…

 • det finns inte en enda sportfiskare som skulle erkänna at fiskar känner smärta när dom blir krokade….

 • och vad vi inte vet vad 30000 tusen arter inte känner när vi drar upp dom med en krok i käften………………har jag missat något????

 • Jag kan alla gånger erkänna min tro att fiskar känner ”smärta” när jag har dom på kroken. Men jag tror att det stora orosmomentet(oavsett grad)inte kommer från den skära smärtan av en krok i sitt kött utan snarare från stressen kopplad till överlevnadsinstinkt.

 • Ett sista försök. Fiskar kan inte känna smärta enligt vår definition på smärta(se IASP). Vår definition kräver ett subjekt(jag är fisk och har ont).De som kan bevisa att fiskar har en jagupplevelse kommer få Nobelpriset direkt(århundradets upptäckt). Fiskar reagerar på nervretning men är ej medvetna om det.Reaktion och upplevelse är inte samma sak!

 • Förmedlar senaste forskningen avseende fiskar och smärta. Läs rapporten av Rose och 7 andra vetenskapsmän som publicerade i höstas. Sök på; Rose Can fish really feel pain? så finns allt på pdf. För er som inte orkar kan jag förmedla att slutsatsen är att det är orimligt att fiskar känner smärta. Vetenskapen segrar till slut oavsett vad Påven säger.

Annons
AKTUELLT

Laxen ska kunna stiga i Dalälven

I torsdags höll Nedre Dalälvens fiskeprojekt, som samlar flera organisationer, stormöte i Gysinge. Målet: Att lax och öring ska kunna ta sig förbi fler kraftverk i Dalälven, skriver P4 Gävleborg. Lax och öring som vill vandra uppåt hindras tidigt i Nedre Dalälven, det första vattenkraftverket kommer redan vid Älvkarleby kraftstation. Men längre upp finns de

Här är stjärnkockens superavancerade fiskrecept

Tycker du att det är för enkelt att tillaga fisk? Då är det här receptet för dig. Det är Facebooksidan Intersybarite  som lagt upp filmen på den japanska kocken Seiji Yamamoto, med tre Michelinstjärnor under bältet, som visar hur han tillagar en ”Akamutsu”, på engelska rosy seabass (ungefär, rosig havsabborre, Doederleinia berycoides). Och om du

Extremfiske i Florida efter orkanen Matthew

Orkanen Matthew fick katastrofala följder när den drog in över, bland annat, Haiti och Florida. Men den påverkade också fisket. Alla har förmodligen sett bilderna från de förödande konsekvenserna av orkanen Matthew på Haiti och kaoset som följde när den drog in över Florida. Där har den också chockat ekosystemet – och det var alltså

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons