Katastrof i reglerade sjöar

Nils Leine är advokat på kammarkollegiet och menar att det behövs en ny lagstiftning.

Det pågår en katastrof i nästan alla våra reglerade sjöar och behovet av ny lagstiftning inom vattenbranschen är enorm, säger Nils Leine på Kammarkollegiet. Se inslag från SVT.
Nils Leine har arbetat med vattenfrågor länge. Han är advokatfiskal på Kammarkollegiet, en myndighet som ska tillvarata miljöintressen och föra allmänhetens talan i miljöprocesser.
Han är oroad över hur starkt lagstiftningen idag skyddar de gamla vattendomarna.
– Det är väl den enda bransch vi har kvar i Sverige som driver verksamhet med tillstånd från före andra världskriget; säger Nils Leine.
– Det är väldigt svårt för oss myndigheter att få till ändringar i vattendomar. Som det ser ut idag kan inte vi kräva att verksamhetsutövare tar miljöansvar och söker nya tillstånd, säger han.

Den lagstiftning som vattendomarna bygger på kom 1918, då det viktigaste ansågs vara att utvinna så mycket energi som möjligt.

Den modell som råder i Sverige bygger till stora delar på frivillighet.
– Vattendomarna ska skydda mot myndigheterma. De som driver verksamhet har rätt stora ramar för hur man får driva verksamheten. I gengäld förväntas den som driver verksamheten att göra det på ett ansvarsfullt sätt och visa hänsyn till miljön, säger Nils Leine.
Men som situationen har utvecklats i Sverige fungerar inte det systemet.
– Det pågår en katastrof i nästan alla våra reglerade sjöar i Sverige, säger Nils Leine.
Den lagstiftning som vattendomarna bygger på kom 1918, då det viktigaste ansågs vara att utvinna så mycket energi som möjligt.
– Man skulle klämma ut så mycket man kunde ur de naturresurser som fanns, med ganska lite hänsyn till miljön. Man hade inte så stora kunskaper heller om vilka konsekvenser det skulle bli. Man visste att fisk skulle kunna påverkas, men hela ekosystem… det synsättet hade man ju inte alls, säger han.
Se SVT:s inslag om sjön Yxern och miljölagstiftningen.

Publicerad: 03 July 2016
Av: Fiskejournalen