Katastrofalt lagförslag

Just nu är ett förslag på en fiskevårdslag ute på remiss. Läser man sammanfattningen så ser det bra ut, men gräver man lite djupare hittar man tankar som bättre hör hemma i 1800-talets syn på jordens resurser.
I en så kallad portalparagraf till den myndighet som ska förvalta fiskeresursen skriver man ” Myndigheten skall verka för att vild fisk och vilda vattenlevande blöt- och kräftdjur nyttjas och förvaltas så att de uthålligt ger en god avkastning för yrkesfisket”. Just att man prioriterat ”god avkastning för yrkesfisket” har enligt alla ledande experter orsakat att 90 procent av världens fiskbestånd är överutnyttjade. Visserligen lägger man till några ord om ekologisk balans i lagförslaget, men sportfisket och fisketurismnäringen nämns inte.
Idag omsätter fisketurismbranschen lika mycket pengar som yrkesfisket. Sportfisket totalt omsätter mycket mer än pengar än yrkesfisket och det är över en miljon svenskar som skulle kunna tituleras sportfiskare.
I lagförslaget skriver man också om vikten av ett storstadsnära sportfiske för allmänheten. Samtidigt vill man inte låta allmänheten få förtur till fisken. Finns det inte biologiska skäl att stoppa ett fiske har yrkesfiske, husbehovsfiskare och sportfiskare samma rätt att fiska.
På allt fler ställen i världen inser man fördelen med att låta ett väl kontrollerat sportfiske nyttja vissa delar av resursen och ett väl kontrollerat och ekologiskt hållbart yrkesfiske nyttja andra. Som allt fler inser är Sverige alltjämt ett u-land när det gäller fiskepolitik. Yrkesfiskets rätt till god avkastning ställs fortfarande över alla biologiska, sociala och ekonomiska hänsyn. Lagförslaget kan glänsa med ord som fiskevård och hållbart nyttjande, men i slutändan är det samma skit i ny ”miljövänlig” förpackning.
Anders Nicander

God avkastning för yrkesfisket är det viktigaste enligt nytt lagförslag. (Foto: Anders Nicander)


Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!