Kemikalie från brandskum skadligt för fiskar

Vid släckning rinner brandskummet ner i brunnar och ut i vattendragen. Idag är PFOS förbjudet i brandskum. Foto: Expert Infantry

Vid släckning rinner brandskummet ner i brunnar och ut i vattendragen. Idag är PFOS förbjudet i brandskum. Foto: Expert Infantry
Brandskum som läckte ut i vattensystemen innan 2004 innehöll perflourerade kemikalier. I Sverige har man på senare tid upptäckt ämnet i både dricksvattentäkter och i fisk. Nu kallar IVL till ett seminarium i ämnet.
Perflourerade kemikalier, så kallade PFOS, är syntetiska ämnen som är svårnedbrytbara och lagras i människor och djur. Då man tidigare inte haft en heltäckande kunskap om ämnena och dess effekter, använde både försvarsmakten och räddningstjänst brandskum som innehöll detta ämne i stora mängder fram till 2004, då det förbjöds.
Det var i våras som man i Kallinge, nära flygflottiljen F17, upptäckte att både barn och fisk hade förhöjda halter av PFOS i blodet. Hälsoeffekterna på människor kan vara leverskador, cancer och störningar i tillväxten, men det saknas detaljerad forskning. PFOS effekter på fisk kan innebära allvarliga effekter på grundläggande funktioner såsom simförmåga och reproduktionscykeln, men även här saknas detaljerade studier.
När IVL-Svenska Miljöinstitutet nu i januari ska hålla ett seminarium i ämnet, kommer kommuner, myndigheter och forskare att diskutera den samlade befintliga kunskapen samt vad som måste göras åt situationen nu och i framtiden.
PFOS är bara ett av alla de syntetiska ämnen som snabbt sprids över jordklotet via olika produkter och som har visat sig påverka levande organismer på ett oroväckande sätt.

Maria Ålander

Publicerad: 14 January 2015
Av: Mathias Arnham