Kemikalier från senapsgas funna i Östersjön

Giftiga ämnen har hittats utanför Bornholm. Kemikalierna kommer från dumpade bomber med senapsgas. Det återstår att se om fyndet påverkar den danska regeringens inställning till ryska gasledningar i området.

Fyra farliga kemikalier har hittats i vattnet utanför Bornholm. Upptäckten gjordes i samband med en undersökning inför det planerade gasprojektet ”Nord Stream 2”. Danska miljöforskare fruktar att ämnena kan spridas till fisk och skaldjur och efterlyser nu en utökad undersökning.

Nord Stream 2 är tänkt att komplettera de existerande rören i projektet Nord Stream, vilka löper mellan Ryssland och Tyskland. Syftet är att fördubbla Rysslands kapacitet att förse Europa med naturgas.

I den nuvarande planen ska rören passera Bornholm, nära ett område där flera tusen ton bomber med senapsgas dumpades efter andra världskriget. Danska regeringen har ännu inte gett sitt godkännande, och när vattnet nyligen undersöktes upptäcktes fyra farliga ämnen som direkt går att koppla till senapsgas. Det har väckt oro för vilka miljöskador de planerade gasledningarna skulle kunna medföra, inte minst för djuren i området. Miljöforskare vill därför att giftigheten fastställs innan projektet godkänns. Företaget som upptäckte ämnena arbetar för det ryska företaget som står bakom Nord Stream. De anser inte att fyndet ger grund till oro.

Mindre säker är Marianne Thomsen, professor i miljövetenskap vid Århus Universitet.

”Senapsgas är extremt farligt, så det är inget man skojar med”

– Senapsgas är extremt farligt, så det är inget man skojar med. Myndigheterna ska vara 100 procent säkra på att inget läcker ut, innan man börjar köra maskiner över botten, säger hon till den danska tidningen Politiken.

Läs Politikens reportage här.

Stridsmedel har upptäckts även på västkusten. Den gången hade ämnena upptagits av bland annat fisk.

Hans Hällman

 

Publicerad: 10 September 2017
Av: Hans Hällman