Kemikalier hotar Mexikanska golfen

Kemikalierna som löser oljan är sämre på lång sikt, men hindrar på kort sikt stränder och fåglar från att drabbas. Foto: Kris Krug/CC

Kemikalierna som skulle lösa oljan efter katastrofen i Mexikanska golfen 2010, har visat sig vara giftigare än själva oljan.
Kemikalierna tar bort ytspänningen. Istället för att oljan hänger ihop i stora oljebälten, delar kemikalierna upp den i små droppar, som sedan späds ut i vattnet.
– Oljan försvinner inte bara för att man inte kan se den längre, säger Jonas Fejes på Svenska miljöinstituets oljeskadegrupp.
En stor del av oljedropparna samlas sedan på havens mjukbottnar, som fungerar som skafferi och barnkammare för mängder av arter.
-Livet på mjukbottnarna dör inte på en gång av oljedropparna, så effekten syns inte direkt. Det är hos arter som äter plankton och mindre organismer som påverkas och blir sjuka. I Mexikanska golfen hotas känsliga miljöer som korallrev, och även kustnära våtmarksområden, av ansamlingarna av oljedroppar.
I Sverige är så kallad dispergering inte tillåten. I många länder är metoden däremot standard vid oljeutsläpp, däribland Storbritannien och Irland.

Maria Ålander
KÄLLA: SVT

Publicerad: 20 April 2015
Av: Fiskejournalen