Kjempeål från Ålesund

Var ska man fånga en riktig bamseål – om inte i Ålesund? Norrmannen Christer Gjøvaag har fångat flera och häromdagen kom jättehugget…
Christer, som bor i Ålesund i västra Norge, har fiskat riktat efter havsål både i höst och förra hösten, tillsammans med kompisen Thomas. Det har blivit en hel del fina havsålar upp till cirka sju kilo.
Men i torsdags bestämde dom sig för att pröva en helt ny plats. De fiskade längs en brant som gick från 30 till 50 meters djup och där bottnen var väldigt stenig. Det började nappa ganska omgående, några ålar tappades och en på 4,9 kilo kom upp. Och så, vid 21-tiden på kvällen, hände något:
”Tilslag blir satt og tyngden i andre enden er enorm! Jeg har ikke sjans i å få løftet fisken i fra bunnen, den tar litt sene fra snella og slår og slår og slår. Kjører fisken knallhardt og den følger bunnen hele veien inn”, berättar Christer i anmälan till Recordfisken.
När kompisen ska hjälpa till att håva visar det sig att den stora håven inte räcker till, så det får bli en huggkrok genom underläppen. Havsålen visar sig väga 27 kilo och vara 197 centimeter lång. Runt buken är den imponerande 58,5 centimeter.
”Lite ante jeg når jeg sto opp den dagen om at jeg skulle få lengre fisk enn meg selv”, skriver Christer som är en reslig gutt på 195 centimeter.
Den jättelika havsålen fattas trots allt nästan fyra kilo för att nå det norska rekordet.
Svenne Andersson

Christer Gjøvaag håller, med viss möda, upp den enorma havsålen.


Annons
AKTUELLT

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!