Kolfiberspön – revolution från rymden

Är kolfiberspöet en bluff? Det var frågan Fiskejournalen ställde 1975.


Är kolfiberspöet en bluff? Det var frågan Fiskejournalen ställde 1975.

I februari 1975 publicerade Fiskejournalen en artikel om ett helt nytt slags spö byggt av ett rymdmaterial – kolspöet. Dessutom presenterades hållbara termosar och overaller av bävernylon.
Vi fortsätter blicka tillbaka 40 år i tiden. Denna gång sätter vi fokus på ”Marknadsnytt” där man kan misstänka att tidens tand verkligen gjort har sitt.
Dåvarande chefredaktör Olof Johansson, hade vid den här tidpunkten lyckats lägga vantarna på ett av de första kolfiberspöna som kom till Sverige. Hela redaktionen var involverade i provkastandet av detta märkligt lätta spö.

Rymdforskning
Kolfiber som material, var en direkt spin-off från 60- och 70-talens rymdframgångar och benämndes som ett ”rymdmaterial”. Även om hela redaktionen snabbt kunde konstatera att spöet kastade förträffligt, var Olof Johansson tveksam till om det skulle bli någon rusning efter spöna. De kostade trots allt 800-1000 kr, på den tiden. Och mycket riktigt, det skulle gå flera årtionden innan kolfiberspöet hade blivit var flugfiskares egendom.

Glastermosens tid förbi
En hållbar termos, kunde man 1975 köpa för 26 kronor och de gamla sköra glastermosarna tid spåddes vara förbi. Denna spådom kan vi också konstatera stämde, även om inte dagens termosar alls liknar dessa som presenterades på marknadsnytt 1975.
Klädmaterialen vid den här tiden var bävernylon och acronvadd. På sidorna för Marknadsnytt rekommenderas overaller i nämnda material från företaget A-produkter i Arvidsjaur för 440 kronor.
Det är härligt med lite perspektiv på tillvaron och vi fortsätter att dyka ner i 40 år gamla nummer av Fiskejournalen varje månad under 2015.

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!