Kompensationsodlad lax debatterad i riksdagen

Vild smolt är på alla sätt bättre än odlad, men vägen dit är lång. (Foto: Bengt Olsson)

Vild smolt är på alla sätt bättre än odlad, men vägen dit är lång. (Foto: Bengt Olsson)

Sportfiskarna:
Samsyn rådde i riksdagen om behovet av att fortsätta med kompensationsutsättningar av smolt.
I en interpellationsdebatt i riksdagen har landsbygdsministern Eskil Erlandsson och Ardalan Shekarabi (S) diskuterat sportfiskets utvecklingsmöjligheter och EU:s förslag om stopp för kompensationsutsättningar av laxsmolt i de utbyggda älvarna.
I EU:s förslag till ny långsiktigt förvaltningsplan för Östersjölax finns ett förslag att all kompensationsutsättning av lax ska upphöra till 2020 om det bland annat saknas fria vattenvägar för fiskvandring och lämpliga lek- och uppväxtområden. Syftet med EU:s förslag är att skydda våra vildlaxbestånd från den potentiella risken för genetisk påverkan från felvandrande odlad lax. Förslaget om det godtas i sin nuvarande form innebär att de svenska utsättningarna av cirka 1,7 miljoner laxsmolt kommer att upphöra i bland annat Luleälven, Skellefteälven, Umeälven, Ångermanälven, Indalsälven, Ljusnan och Dalälven. Svagheten med EU:s förslag är att den inte tvingar kraftbolagen till åtgärder för att skapa naturlig reproduktion av lax samtidigt som förslaget stoppar de utsättningar kraftbolagen är ålagda enligt vattendomarna.
Eskil Erlandsson konstaterat bland annat att förslaget kan ha förödande konsekvenser för vildlaxstammarna om man inte på samma gång anpassar fiskekvoten och att den viktigaste åtgärden för laxen handlar om att se till att vildlaxbestånden når målen för naturlig reproduktion. Ardalan Shekarabi (S) var lika tydlig med att regeringen måste redovisa hur de förhåller sig till EU:s förslag och att denna fråga som berör landsbygden måste få samma uppmärksamhet som frågor som berör storstäderna. Båda debattörerna var väl insatta i frågan och hade en samsyn om de stora utvecklingsmöjligheter för landsbygden som sportfiske kan erbjuda.
– EU:s förslag om ett stopp för kompensationsutsättning av smolt är olyckligt då man börjar i fel ände: man måste först skapa förutsättningarna för naturlig reproduktion i de utbyggda älvarna innan man fasar ut utsättningarna. Sportfiskarna vill få tillbaka vildlaxbestånd i alla utbyggda älvar, men man ska vara medveten om att det är en oerhört lång och komplicerad process för att nå dit. Det handlar bland annat om att omvandla nuvarande vattendomar så att vattenkraften ersätter de skadeverkningar den åstadkommit i form av vandringshinder och förlorade lek- och uppväxtområden. EU:s förslag saknar tyvärr tydliga styrmedel för hur detta ska ske, kommenterar Glenn Douglas Sportfiskarna Region Norr.
Sportfiskarnas grundinställning till frågan är att vattenkraft alltid måste ersätta de skador som de orsakat. Åtgärder som främjar naturlig reproduktion i våra utbyggdaälvar är alltid att föredra framför kompensationsodling. Vattenkraften bör i första hand kompensera de skador som uppstått genom att tillhandahålla resurser för förbättringar av älv- och vattenmiljöer som exempelvis fiskvägar och restaurering av biotoper. Direkta utsättningar ska vara en sista utväg men kan samtidigt endast fasas ut när kompensation har skett genom återställd livsmiljö och stabiliserad naturlig reproduktion.
Se webb-TV med interpellationsdebatten.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!