Konsult fick bakläxa

Ladvattenån-domen i Mark- och miljööverdomstolen är nu prejudicerande.

Sven-Erik Vänneå vill bygga om sitt småskaliga vattenkraftverk i Vänneån. Nu har han fått bakläxa av mark- och miljödomstolen som anser att konsultens underlag är alldeles för bristfälligt.
Sven-Erik Vänneå vill effektivisera sitt lilla vattenkraftverk i Vänneån i Laholm och kommer att tjäna drygt en halv miljon kronor mer varje år. Älvräddarna var i tidigt skede i kontakt med Sven-Erik och sa sig inte vara emot förutsatt att det byggdes ett bra fungerande omlöp på platsen. Idag finns inget sådant, vilket gör att dammen utgör ett vandringshinder för fisk. Konsulten, den i sammanhanget välkände Walter Johansson, har hela tiden hävdat dels att ”vattendirektivet inte gäller såsom regering och vattenmyndigheter säger” [sic] och dessutom förespråkat endast 150 liter spill i omlöpet.
Samtliga myndigheter och även Älvräddarna har hävdat att 300 liter i omlöpet är minsta nivå, allt baserat på förarbetena till miljöbalken och miljövetenskap.
Nu har mark- och miljödomstolen under huvudförhandling sagt att de egentligen ville avvisa hela ärendet, eftersom underlaget för prövningen var alldeles för dåligt. Sven-Erik har nu 3 månader på sig att utveckla sina underlag, annars läggs fallet ned.
– Bra att Ladvattendomen i Mark- och miljööverdomstolen nu är prejudicerande så att dåliga underlag inte längre godkänns. Sedan får vi hoppas att sökande, Sven-Erik Vänneå, nu också förstår att ett omlöp behöver minst lika mycket vatten som den normalt lägsta vattenföringen i ån. Ska vi någonsin hitta kompromisser mellan miljö och ekonomisk vinning från vattenkraft krävs att stora kunskapsluckor runt miljökonsekvenser av vattenkraft fylls hos kraftindustrin, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Läs mer om Vänneån här.
Läs mer om Ladvattenån här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Strimma av hopp för havens koraller

Amerikanska och brittiska forskare har funnit små ”öar” av koraller som återhämtat sig bra efter blekning. Upptäckten kan förhoppningsvis ge nya insikter i hur dessa hotade ekosystem kan skyddas.

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!