Konsult fick bakläxa

Ladvattenån-domen i Mark- och miljööverdomstolen är nu prejudicerande.

Sven-Erik Vänneå vill bygga om sitt småskaliga vattenkraftverk i Vänneån. Nu har han fått bakläxa av mark- och miljödomstolen som anser att konsultens underlag är alldeles för bristfälligt.
Sven-Erik Vänneå vill effektivisera sitt lilla vattenkraftverk i Vänneån i Laholm och kommer att tjäna drygt en halv miljon kronor mer varje år. Älvräddarna var i tidigt skede i kontakt med Sven-Erik och sa sig inte vara emot förutsatt att det byggdes ett bra fungerande omlöp på platsen. Idag finns inget sådant, vilket gör att dammen utgör ett vandringshinder för fisk. Konsulten, den i sammanhanget välkände Walter Johansson, har hela tiden hävdat dels att ”vattendirektivet inte gäller såsom regering och vattenmyndigheter säger” [sic] och dessutom förespråkat endast 150 liter spill i omlöpet.
Samtliga myndigheter och även Älvräddarna har hävdat att 300 liter i omlöpet är minsta nivå, allt baserat på förarbetena till miljöbalken och miljövetenskap.
Nu har mark- och miljödomstolen under huvudförhandling sagt att de egentligen ville avvisa hela ärendet, eftersom underlaget för prövningen var alldeles för dåligt. Sven-Erik har nu 3 månader på sig att utveckla sina underlag, annars läggs fallet ned.
– Bra att Ladvattendomen i Mark- och miljööverdomstolen nu är prejudicerande så att dåliga underlag inte längre godkänns. Sedan får vi hoppas att sökande, Sven-Erik Vänneå, nu också förstår att ett omlöp behöver minst lika mycket vatten som den normalt lägsta vattenföringen i ån. Ska vi någonsin hitta kompromisser mellan miljö och ekonomisk vinning från vattenkraft krävs att stora kunskapsluckor runt miljökonsekvenser av vattenkraft fylls hos kraftindustrin, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Läs mer om Vänneån här.
Läs mer om Ladvattenån här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!