Kraftbolag KO-anmäls

Får kraftbolagen kalla energin från sina vattenkraftverk förnybar?

Det är de nya reglerna i ISO 14021-systemet som gör att Älvräddarnas ordförande Christer Borg nu anmäler tre företag till konsumentombudsmannen (KO) för vilseledande marknadsföring. De tre är Vattenfall AB, Fortum AB och Eon.
ISO 14021 är ett frivilligt system som används i hela Europa och som Konsumentverket och KO använder i Sverige för att bedöma hur företag använder miljöargument i sin marknadsföring. I de nya reglerna som blev färdiga i somras beskrivs att vattenkraft bara får kallas förnybar om den produceras i enlighet med hållbarhetskriterierna.
Eftersom ISO använder de begrepp som Brundtlandrapporten lade fram på nittiotalet, samma grund som vår svenska miljölagstiftning också baseras på, anser Christer Borg, ordförande i Älvräddarna, att svensk vattenkraft generellt inte kan kallas förnybar.
– Hållbar utveckling enligt Brundtland grundar sig på tre ben, en verksamhet ska vara socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar för att vi ska uppnå en hållbar utveckling. Det är ett system som används i hela Europa och det är normativt för begreppet ”hållbar utveckling”. Eftersom 97 % av de svenska vattenkraftverken inte har tillstånd för sina verksamheter som baseras på miljöbalken kan man inte säga att dessa verksamheter är hållbara, säger Christer Borg.
Christer anser att vandringshinder och stor dödlighet i turbiner för fisk är exempel på de problem som finns i dessa 97 procent, som aldrig prövats enligt miljöbalken.
– Problemen är alltså helt kopplade till de ålderdomliga tillstånd med vilken verksamheterna bedrivs, allt med riksdagens och regeringens goda minne.
Om vi kan få bort det falska begreppet om ”förnybar el” kopplat generellt till vattenkraftsproduktion vore mycket vunnet, avslutar Christer som tror att målen i KO kommer att avgöras till nackdel för kraftbolagen.
Vill du ladda ner Älvräddarnas KO-anmälan? Klicka här. (Komprimerad fil)
Här kan du läsa mer om vattenkraft och dess effekter på miljön.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!