Annons
Annons

Kraftbolag sviker ålen

Annons

Skånska Energi vill inte längre betala för åltransporter förbi kraftverken. Därmed riskerar den utvandrande ålen att malas till fiskfärs i turbinerna.
– Hade det inte varit för deras tre kraftverk hade det här problemet inte funnits. Då hade ålen fritt vandrat ut i havet, säger Johan Wagnström, fiskeridirektör i Skåne.
Skånska Energi har tidigare åtagit sig att finansiera transporterna av ål från Ringsjön, förbi det nedersta kraftverket vid Stackarp. Ålen har fångats och transporteras av Ringsjöfisk. Hittills har cirka 1000 kilo ål flyttats. Men för några veckor sedan meddelade Skånska Energi att man inte längre tänker betala.
– Nu försöker vi hitta någon annan som är villig att betala för transporterna. Jag tycker inte det är rätt använda skattepengar för en sådan här åtgärd. Kostnaden ska bäras av de som äger kraftverken och tjänar pengar på dem, säger Wagnström som också uttrycker sin stora tacksamhet över att Ringsjöfisk fortsätter med transporterna, trots att de inte vet om de får betalt eller inte.
Svenne Andersson

Kraftbolaget vill inte betala för att könsmogna ålar transporteras förbi kraftverken för att oskadda kunna nå havet.

LÄS OCKSÅ

Annons
13 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • ”Kostnaden ska bäras av kraftbolagen”. Ursäkta, vad menar man här egentligen? Många resenärer tror också att champagnen är gratis i första klass. Men visst, nog borde den fisk/eintresserade kunden vara villig att ta smällen. Eller välja en annan leverantör, eller ännu hellre, en annan energikälla.

 • Barney: Med ”kostnaden ska bäras av kraftbolagen” menas att

  a) PPP = poluter pays principle. Den som förstör miljön ska självklart betala för kostnaderna

  b) Elbolagen har ingått ett avtal med Fiskeriverket att ålen ska köras förbi kraftverken. Detta har elbolagen gjort för att slippa lagstiftning om att de MÅSTE göra det eller att de måste inrätta s.k. ålledare. Detta vill elbolagen slippa pga kostnaderna för bygget och det vatten som måste ledas genom en fiskpassage. Vatten som de inte tjänar sina pengar på.

  Är det inte en självklarhet att elbolagen tar sitt ansvar och gör vad de kan för att minimera de miljöskador de orsakar? Elen lär knappast bli dyrare och även om den blir det: So what?

 • Nu väntar jag med spänning på när argumentet att kraftbolagen minsann inte har med hoten mot ålen att göra, för det är ju sälens fel..

  Är Barney möjligen kraftproducenternas motsvarighet till yrkesfiskets Josef?

 • Nu väntar jag med spänning på argumentet att kraftbolagen minsann inte har med hoten mot ålen att göra, för det är ju sälens fel..

  Är Barney möjligen kraftproducenternas motsvarighet till yrkesfiskets Josef?

 • Barney: Håller med dig om att i första hand välja annan energikälla så länge kraftbolagen beter sig som de gör, Skånska Energi är inte unika; tvärtom, de uppför sig enligt gängse företagskod i den branschen.

  PPP BORDE gälla, men gör inte det för svensk vattenkraft, eftersom vår lagstiftning på vattenverksamhetsområdet är befängd, gammaldags och miljöfientlig. Tas tacksamt emot av kraftbolagen dock…

  Fiskeriverket har av en lag (Ålförordningen, EU-lag) gjort en ”avsiktsförklaring” (hur kan man göra en lag till frivillig överenskommelse?) som man alltså iom. detta inte följer!

  Nice… NOT!

 • Inget företag i hela världen står några ”egna” kostnader. Kalla det PPP, företagsbot, vitesföreläggande eller vad ni vill. Utgick ifrån att den elementära aspekten med köpa/sälja var självklar. Champagnen på flyget ligger liksom inbakad i biljettpriset!!!
  Känner ingen Josef, Jesus pappa exkluderad. Yrkesfiskare är överflödiga snyltare. Sälskinn är varmt, köttet äckligt. Bojkotta vattenkraft, mobba skåne energi! Är det tydligt nog?

 • Tycker det är bisarrt att man kör ålen med bil förbi kraftverken. Borde inte finnas några undantag för att slippa bygga fiskvägar förbi verken.

 • Ärligt talat är det inte tydligt nog, Barney. Kolla på din första mening. Där saknas ett ord. Vaddå ”står några egna kostnader”. Whats your point? Jobbar du på Skåne Energi? Det handlar inte om mobbing, det handlar om krav på att Skåne Energi ska ta sitt ansvar och att lagstiftning ska införas för att bygga faunapassager. En självklarhet.
  Du verkar se enbart på elpriset. Det handlar inte om det. Det hanlar om utrotning, miljöförstöring och att undslippa ansvar.

 • Christian: Om vi hårddrar det du skriver så är det alltså ok att vilka miljösvin som helst finns på marknaden så länge som det finns bra alternativ, är det korrekt uppfattat?

 • Haha är Bill och Bull ute och orerar igen. Alltid med ödmjuk attityd och ett gott humör.

 • Johan: Varför i hela friden skulle kraftbolagen ha dispens från det absolut enda de överhuvudtaget behöver göra för att gottgöra för all den skada de gör på natur och fauna?

  Josef L: Visst kan vi också vara smålustiga emellanåt, men det vi skriver är långt ifrån i klass med dina lustiga fantasialster, som sagoberättare så slår du ta mig tusan de allra flesta på fingrarna.

 • Raffen: Det är ju det jag säger, varför göra undantag? Köra ålen med bil känns ju inte direkt som en långsiktig lösning.

Annons
AKTUELLT

Brutala tjuvfiskare lämnar stora blodpölar efter sig

På morgnarna hittas stora blodpölar som vittnar om tjuvfisket i Dalälven i Älvkarlebytrakten. Det berättar Janne Olsson vid föreningen Älvkarleby sportfiske för SVT Uppsala. – Det har blivit mycket värre de senaste två åren. Det är snarlikt på katastrof, säger Janne Olsson till SVT. Problemet är, enligt artikeln, störst under juli, augusti och september och

Ny interaktiv sportfiskeblogg

Fiskejournalens medarbetare Joakim Åberg bjuder på fisketips, gör-det-själv och stora fiskar i bloggen Gifflar & Gummi. Fiskejournalen har sedan starten 1974 varit övertygad om att man som sportfiskare hela tiden vill lära sig mer ämnet, dels för att vidga hobbyn i sig men även för att komma närmare drömfångsten. Bloggen Gifflar & Gummi går helt

Ny film visar läget i Hanöbukten: ”Är en katastrof”

Hanöbukten mår mycket dåligt och föroreningar spys ut i vattnet. Nu visar en ny film exakt hur illa det ser ut – under ytan. Det är föreningen Swedish cost and sea center (SCSC) som har dykt ner och filmat bottnen på Hanöbukten, en del av Östersjön utanför Skånes östkust och Blekinges sydkust. Och det är

Galna nyheten skickar betet en halv kilometer

Snart kommer du kunna skicka iväg dit bete nästan en halv kilometer – bara genom att trycka på en knapp. ”The Casting Drone” är en av årets absolut galnaste fiskenyheter. Det är företaget Fitch som efter två år av utveckling snart kommer ut med sin nya fiskedrönare. Den kommer kunna flyga iväg betet upp till

Nybliven fiskefantast i Hundraklubben

Christina Hjort är en glad fiskeamatör.  I oktober ordnade hon nytt personbästa på gädda ett par gånger om och hon kunde anmäla tre gäddor över 100 centimeter till Hundraklubben. Christina från Skellefteå beskriver sig själv som en väldigt glad fiskeamatör, som vanligtvis gärna följer med sin kompis ut på en och annan fisketur. Det började

Fisketjänsten drar in en miljon i månaden

Det svenska företaget Fishbrain har kommit igång och omsätter nu en miljon i månaden. Det rapporterar Dagens industri. Företaget startades 2013 och erbjuder en premiumtjänst – för sex dollar, alltså ungefär 50 kronor, i månaden – som ska kunna ge en prognos om när på dagen man ska fiska för att fånga en specifik art,

Laxsmugglingsdom överklagas – åklagaren yrkar på fängelse

Tingsrättens friande dom i laxsmugglingsfallet i Blekinge överklagas och kammaråklagare Ingvar Wennersten yrkar återigen på långa fängelsestraff och dryga böter. Det rapporterar SVT Blekinge. Den tidigare ordföranden och en anställd vid den, numera nedlagda, Blekingefiskarnas Centralförening skulle, enligt åtalet, ha sålt giftig Östersjölax till Frankrike under en lång tid. Men de båda friades från misstanken

Big Fish Man till Fiskekryssningen

Jakub Vagner eller ”Big Fish Man” som han kallas i sin TV-serie på Discovery , kommer till Sverige i februari. Han ska vara med på Fiskekryssningen där Martin Falklind kommer att intervjua honom om hans äventyr. Det här är intervjun du inte får missa, när vår Svenska fiskeäventyrare Martin Falklind ska djupintervjua Jakub Vagner ombord på

Kolla in de nya JIGSkinzen

Nu kommer Cwc med ny, spännande produkt. Det är BFT JIGSkinz som ska ge dina söndertuggade beten en ny finish. Skinnen som du själv trär på betena kommer i fyra olika utförande: gädda, abborre, mört och strömming och varje utförande finns i tre olika storlekar. ”Klipp till BFT JIGSkinz i rätt längd. Trä det över

Maximera fiskeåret 2016 – så får du flest dagar vid vattnet

Vi har synat kalendern och hittat de bästa sätten att maximera din fisketid med att ta så få semesterdagar som möjligt. Långfredagen infaller på fredagen den 25 mars. Även Annandag påsk, den 28 mars är röd, och infaller alltså på måndagen som följer. Långhelgen är redan där 4 dagar lång, men tar du ut 4

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons