Kraftverken hotar laxrommen

Stor efterfrågan på el, höga priser och kärnkraftverk ur drift har inneburit hårdkörning i svenska vattenkraftverk. En hårdkörning som hotar den nylagda laxrommen.
Den kalla vintern i kombination med att ett par kärnkraftreaktorer stått stilla har inneburit kraftigt ökad efterfrågan på el. Det har känts i konsumenternas plånböcker och det har inneburit att vattenkraftägarna kört för fullt i sina kraftverk. Det har funnits stora pengar att tjäna och då kan det ju inte hjälpas att man riskerar miljön. Eller…?
SVT:s Mittnytt slog häromdagen larm om att Statkraft var på väg att sänka Ljungan till riskabelt låga nivåer. Grusbäddarna med laxrom riskerade att torrläggas och en fin årskull laxyngel att gå förlorad, säger experterna. Statkraft dementerar och säger att dom ligger klart över vattendomen. Och då kan vi väl känna oss trygga – för alla vet ju att Statkraft tar miljöansvar? Så här sa i alla fall deras informationscehf Gunilla Lundén till FJ:s Martin Falklind för några månader sedan, när han frågade hur de kunde lova miljöansvar i en annonskampanj:
– Det är våra intentioner att agera ansvarsfullt framöver.
Framtiden lär utvisa vad Statkraft menar med ansvarsfullt.
Svenne Andersson

Här i Viforsen i Ljungan har Statkraft sänkt vattennivån så mycket att det riskerar laxrommen i älven.

Här i Viforsen i Ljungan har Statkraft sänkt vattennivån så mycket att det riskerar laxrommen i älven.

Annons
AKTUELLT

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!