Kraftverken vid Yxern ska ses över

Ekologisk kollaps. Förhoppningsvis kan Yxerns stränder snart åter omges av välbehövligt vatten. Foto: Tino Åberg

Vattendragen nedströms den hårt reglerade sjön Yxern ska förses med ålyngelledare. Dessutom ska alla dammar och kraftverk i Botorpsströmmen avrinningsområde ses över. De beslutade nyligen Länsstyrelsen i Kalmar. Därmed ser det plötsligt lite ljusare ut för länets största sjö.

Ålen har varit en av många förlorare sedan ett urgammalt beslut tillåter skoningslös torrläggelse av Yxerns stränder. Förhoppningsvis kan länsstyrelsens nya beslut ge positiva effekter för den utrotningshotade arten, men också för många andra lekvandrande fiskar som i dag hindras av kraftverk.
En som välkomnar både yngelledare och översyn av kraftverk är Yxerns miljökämpe Tino Åberg.

”Det är mycket bra att vi äntligen fick till en tillsynsplan för sjön Yxern”

– Det är mycket bra att vi äntligen fick till en tillsynsplan för sjön Yxern. Det visar att Länsstyrelsen i Kalmar tar frågan på stort allvar, säger han.

Inom kort kommer dessutom ett beslut från mark- och miljödomstolen om ett treårigt projekt som Vimmerby kommun, Västerviks kommun, Yxerns regleringsföretag och Yxerns fiskevårdsområde kommit överens om. Det går ut på att man under tre år justerar tappningen med sikte på att hitta mer hållbara vägar för att återställa sjön

Läs mer här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

18-plussare på fluga

Det sydengelska vattnet Chew Valley har än en gång levererat en gädda av sublima dimensioner. Den här gången var det flugfiskaren Enrico Pini som fick en väldig vårfisk på hela 18,14 kilo!

Besöksrekord för Sporfiskemässan

Intresset för Sportfiskemässan i StockhoIm var stort. På tre dagar hade hela 15 513 besökare tagit del av det rika utbudet. Därmed slogs fjolårets rekord med god marginal.

Daniel fick megalånga

Året har inletts med ett osannolikt långafiske för den unge Daniel Andersen. Höjdpunkten kom i går då han lyckades bända upp ett riktigt monster på 36,2 kilo!

Bildspel: Sportfiskemässan i Stockholm

Är du sugen på att se de coolaste fiskebåtarna, den hetaste utrustningen och en massa balla beten? I så fall är du inte ensam. När Sportfiskemässan slog upp portarna i går kom rekordmånga besökare.

Film om fiskets tjusning

Varför fiskar vi egentligen? Svaret på den frågan kan naturligtvis variera. Men för vännerna i Wide Open Outdoor Film handlar det om betydligt mer än att landa stora fiskar. I den nysläppta filmen ”We are Fishermen – Backyard Session” bjuder de på störtsköna klipp om fiskets tjusning.

Svenskt bete på amerikansk topplista

När den anrika fisketidningen Field & Stream utser årets hetaste beten finns Headbanger Shad med på listan. Att det svenska betet faller storgäddorna i smaken visste vi, men tydligen får det även den nordamerikanske gäddsläktingen muskie att gapa stort.

Monsterhugg med Martin och Marko

Hissnande historier utlovas när Martin Falklind och Marko ”Markoolio” Lehtosalo ska berätta om sina gemensamma fiskäventyr. Sportfiskemässans publik kommer att bjudas på förstklassig underhållning med godbitar från både Abborrträsk och den grönländska vildmarken!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!