Kraftverket i Långforsen rivs ut?

Ska Jämtkraft tvingas riva sin anläggning vid Långforsen? (Foto/källa: SVT Mittnytt)

Älvräddarna uppmärksammade i början av året att Jämtkrafts kraftverk i Långforsen norr om Östersund inte drivits på flera år. Kammarkollegiet, som skall försvara allmänhetens intressen i vattenkraftsammanhang, tog upp frågan och förbereder nu en anmälan till Miljödomstolen.
Kraftbolaget Jämtkrafts anläggning är gammalt och i mycket dåligt skick. Nedre Långan, där kraftverket ligger är skyddad mot kraftutbyggnad och ett viktigt och bra fiskevatten. Kammarkollegiet pekar bland annat på brister i underhåll och kommer att ansöka om att Jämtkrafts tillstånd ska dras tillbaka och stationen tas bort.
Flera inblandade har nu fått den blivande ansökan på remiss, däribland Jämtkrafts ägare Östersunds kommun. Kommunen beslöt under våren om nya ägardirektiv för bolaget där man skriver att större hänsyn ska tas till biologisk mångfald i vattnet och att EU:s ramdirektiv för vatten skall följas. Det intressanta är nu att Kammarkollegiet i sin anmälan skriver att stationen måste tas bort för att direktivet skall kunna uppfyllas. Det innebär, som vi ser det, att kommunen rimligen i sitt svar till Kammarkollegiet måste besluta om en utrivning och meddela bolagets styrelse om detta.
– Jag har begärt att Älvräddarna ska få träffa de som tar beslutet i Östersunds kommun, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
– Det vore bra om de fick möjlighet att höra på vilka grunder vi frågade Kammarkollegiet att undersöka möjligheten att dra tillbaka tillståndet för Långfors kraftverk från Jämtkraft.
Kommunen kommer att svara på remissen i början av november, ett svar som emotses med stor spänning. Fiskejournalen kommer att fortsätta följa frågan om Långforsen.
Vill du läsa tidigare notiser om Långforsen? Klicka här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!