Kriminalteknik spårar miljömärkta fiskar

Förutom DNA-tester genomförs regelbundna stickprovskontroller i leveranskedjan.

Kriminalteknik användas även på fisk och skaldjursprodukter. Men det är inga skurkar som ska identifieras. Tvärtom. Metoden används för att bevisa att MSC miljömärkt fisk verkligen kommer från ett hållbart fiske.
– MSC: s spårbarhetsstandard är utformad för att säkerställa att icke-certifierad fisk inte blandas med MSC-certifierad fisk, eller felmärks som certifierad. Våra omfattande kontroller som genomförs via DNA-test och spårbarhet ger konsumenter och intressenter en extra försäkran att den produkt de köper är korrekt märkt, säger David Agnew, MSC:s regelchef.
Marine Stewardship Council (MSC) lät DNA-testa slumpmässigt utvalda MSC-märkta produkter. Resultatet visade att 98 procent av de 196 testade produkterna var rätt märkta – fisken stämde överens med vad som angavs på paketet.  Fyra produkter var inte korrekt märkta och dessa har MSC lämnat vidare för utredning.
Under år 2009 togs 240 stickprov på MSC-märkt fisk, inga visade sig vara felmärkta. Sedan dess har MSC vidareutvecklat sina tester. Förra året utvecklade MSC identifieringstester tillsammans med TRACE Wildlife Forensics Network för Sydafrikansk kummel, Stillahavstorsk och hoki. På tur för att DNA- testas står rödspätta och kolja.
– DNA-testerna visar på att MSC:s miljömärkning står för vetenskaplig kvalité och trovärdighet, vilket bidrar till det förtroende som konsumenterna har för vår miljömärkning, säger Minna Epps, verksamhetschef, MSC östersjökontor.
Förutom DNA-tester genomförs regelbundna stickprovskontroller i leveranskedjan av oberoende certifierare.
– Programmet som utvecklar DNA-testerna finansieras genom en kombination av ekonomiskt stöd från privata stiftelser och licensintäkter från de som använder MSC:s miljömärkning.

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!