Kris i Hanöbukten

Fisket i Hanöbukten är i kris. Det menar i alla fall ett antal yrkesfiskare som säger att det kustnära fisket är på väg att slås ut. Nu försöker myndigheterna finna orsaken.
De fiskare som fiskar kustnära i området mellan Simrishamn och Sölvesborg har under senare år uppmärksammat att fisket blivit allt sämre.
– Den fisk som finns kvar är så virusangripen att det inte är någon idé att gå ut, säger fiskaren Ola Johnsson i Kivik.
Det är det riktigt kustnära fisket som drabbats hårdast. Längre ut, på djupare vatten, verkar det finnas gott om fisk. Yrkesfiskarna har varit bekymrade över fiskflykten i flera år, men problemet blev akut under höstens ålfiske. Fångsterna blev mycket mindre än tidigare år och de ålar som fångades var ofta sjuka eller döda. Nu ser man sjukdom även på andra fiskarter.
– 50 procent av torsken är sjuk och måste kastas, öringen har försvunnit och jag har inte fått fisk på flera månader, säger Ola Johnsson till Ystads Allehanda.
Länsstyrelsens fiskeridirektör, Johan Wagnström, håller med om att situationen är bekymmersam men kan inte peka ut någon direkt orsak till problemet.
– Det handlar helt klart om dålig vattenkvalitet, men vad det beror på är inte lätt att säga. Det kan handa om föroreningar, hårda vintrar, förändrade strömmar eller något annat, säger han. Nu ska han samla en expertgrupp för att undersöka problemet.
Svenne Andersson

Fisken har försvunnit från de grunda områdena i inre Hanöbukten.

Publicerad: 13 May 2011
Av: Fiskejournalen